Annonce
Esbjerg

Politisk enighed om normerings-millioner: Alle skal have en bid af kagen

Mandag kom det frem, at Esbjerg og Fanø bliver tildelt henholdvis 9,9 millioner kroner og 200.000 kroner til at sikre flere hænder i institutionerne. Arkivfoto
Mandagens nyhed om at Esbjerg Kommune er blevet tildelt 9,9 millioner kroner til børneområdet, vækker glæde på rådhuset. Pengene skal gå til at sikre flere pædagoger på institutionerne, og blandt medlemmerne af Børn og Familieudvalget er der bred enighed om, at millionerne skal fordeles ligeligt blandt kommunens vuggestuer og børnehaver. På Fanø er der dog utilfredshed at spore.
Annonce

Esbjerg: Der kommer mindst 1.050 flere pædagogiske assistenter, pædagogmedhjælpere og pædagoger i landets dagtilbud allerede fra i år. Det sikrer den aftale, regeringen og dens støttepartier netop har indgået om fordelingen af de første 500 millioner kroner til minimumsnormeringer.

I den forbindelse får Esbjerg Kommune tildelt 9,9 millioner kroner, og allerede indenfor få uger kan kommunens børnehaver og vuggestuer begynde at skrive de første jobannoncer i jagten på nyt personale. Pengene bliver nemlig om kort tid sendt ud til kommunerne, og derfor skal det snart besluttes, hvordan man ønsker at fordele millionerne. Det sker ved et af de kommende møder i Børn og Familieudvalget.

Udvalgsformand Diana Mose Olsen (SF) glæder sig over udsigterne til at kunne ansætte mere personale, og hun har en klar holdning til, hvordan pengene skal fordeles her i kommunen.

- De bør fordeles ligeligt efter børnetal. Det vil være mest rimeligt. De institutioner, hvor der er det dårligste socioøkomomiske udgangspunkt har allerede i indeværende år fået en opnormering, og derfor mener jeg, at vi skal gå efter en lige fordeling af pengene. Det tror jeg også, vi når frem til i udvalget, siger Diana Mose Olsen.

De institutioner, hvor der er det dårligste socioøkomomiske udgangspunkt, har allerede i indeværende år fået en opnormering, og derfor mener jeg, at vi skal gå efter en lige fordeling af pengene. Det tror jeg også, vi når frem til i udvalget

Diana Mose Olsen (SF), formand for Børn og Familieudvalget

Annonce

Bred opbakning

Det ser da også ud til, at Børn og Familieudvalget har gode muligheder for at nå til enighed. Som udgangspunkt går både Venstre og Socialdemokratiet ind for en ligelig fordeling af midlerne. Det samme gør Radikale Venstre.

- Umiddelbart lyder det fornuftigt at fordele midlerne på baggrund af antallet af børn, ligesom man har valgt at gøre fra centralt hold. Desuden kommer minimumsnormeringerne til at gælde for alle institutioner, hvorfor vi skal have løftet hele vejen rundt, siger Anne Marie Geisler Andersen (R).

De 9,9 millioner kroner går ubeskåret til at ansætte mere personale. I Esbjerg Kommune er der en 60/40-fordeling, der betyder, at 60 procent af personalet skal have en pædagog-uddannelse. De 40 procent dækker over pædagogiske assistenter og pædagogmedhjælpere. Denne fordeling skal den kommende opnormering også leve op til, men det bliver op til institutionerne selv, hvem de ønsker at ansætte.

De 9,9 millioner kroner kan veksles til lidt mere end 20 pædagoger.

Annonce

Fanø havde forventet mere

På Fanø står kommunen til at modtage 200.000 kroner i 2020 til ansættelse af flere pædagoger i daginstitutionerne. Formand for Børne- og kulturudvalget på Fanø, Niels Heinel, havde dog forventet mere.

- De 200.000 kroner er et lille, lille beløb - vi havde håbet på lidt mere. Men alle små bække bliver til noget til sidst. Så pengene skal bruges på området, men jeg ved endnu ikke, hvad de skal udmøntes på, siger Niels Heinel.

På landsplan skal der i de kommende uger uddeles 500 millioner kroner.

Normeringer

De seneste år har der været stor debat om, hvorvidt der skal være minimumsnormering i danske daginstitutioner.

BUPL og andre anbefaler maksimum henholdsvis 3, 6 og 9 børn pr. pædagog i vuggestue, børnehave og SFO.

I Esbjerg er tallet for vuggestuer 3,9 barn pr. pædagog og 6,9 i børnehaver, ifølge Diana Mose Olsen.

Mandag besluttede regeringen og dens støttepartier at tildele Esbjerg Kommune 9,9 millioner kroner og Fanø Kommune 200.000 kroner for at sikre flere pædagoger i institutionerne.

I Esbjerg Kommune ser det lige nu ud til, at midlerne skal fordeles efter børnetal. Det bliver endelig besluttet i løbet af de kommende uge.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa

Sønnen ramt af covid-19: Byrådsmedlem rasende over udelukkelse fra byrådsmøde

Esbjerg

Høj musik førte til fund af stoffer

Vejen

Frisør låner for at overleve: Har endnu ikke fået penge fra hjælpepakker

Vejen

Helle har mistet 90 procent af omsætningen under nedlukningen: - Jeg har haft ondt i maven over det her længe

Annonce