Annonce
Esbjerg

Politisk flertal for oprensning af Mølledammen

Mølledammen i Ribe har i mange år været et meget omdiskuteret emne i Ribe. Nu vil et Venstre-flertal i Teknik & Byggeudvalget trods anbefalinger om det modsatte stemme for at få skåret grøde, og derved sikre et blankt vandspejl. Arkivfoto: Esbjerg Kommune
Venstres tre medlemmer af Esbjerg Kommunes Teknik & Byggeudvalg vil på fredagens udvalgsmøde informere miljøforvaltningen om, at man ønsker grødeskæring i Mølledammen for at sikre et blankt vandspejl. Dermed går Venstre-politikerne imod flere års indstilling fra forvaltningen om, at man ikke må rense Mølledammen på grund af følsom natur.

Ribe: Selvom den langstrakte sag om vedligehold af Mølledammen ikke er et punkt på dagsordenen på fredagens møde i kommunens Teknik & Byggeudvalg, kommer det meget omtalte område i Ribe alligevel til at få en central plads på mødet.

Venstres tre politikere i udvalget har nemlig besluttet, at man her vil informere miljøforvaltningen om, at man ønsker grødeskæring i Mølledammen i et omfang, der sikrer et blankt vandspejl. Med beslutningen går politikerne direkte imod miljøforvaltningens indstilling, men da Venstre har tre ud af fem pladser i udvalget, bliver forvaltningen efter alt at dømme nødt til at rette ind.

- Vi synes, både politikere og forvaltning har brugt uforholdsmæssigt meget tid på denne sag, og der har været så meget polemik, at vi nu har besluttet, at det er det vi gør, siger udvalgsmedlem Henning Ravn(V), der sammen med Alex Sørensen(V) og Anders Rohr Jørgensen (V) udgør Venstres flertal i udvalget.

Politikerne vil fortælle forvaltningen om deres beslutning på fredagens møde, så de på den måde giver forvaltningen mulighed for at komme med deres indstilling til en plan for Mølledammen, når sagen er på dagsordenen igen fredag 17. januar.

Annonce

Nok er nok

Henning Ravn forklarer, at der ikke er nogen i Venstres byrådsgruppe, der har talt imod beslutningen, og der ikke ligger nogen skjulte motiver bag det, at man melder så klart ud før Venstres beslutning har været diskuteret på et udvalgsmøde.

For faktisk ligger der kun én årsag bag - politikerne har ganske enkelt fået nok.

- Vi mener, der skal ske noget nu. Det ser vi gerne ske allerede i foråret, og vi vil derfor forfølge det spor, der går på at foretage grødeskæring, så vi i videst muligt omfang har et frit vandspejl i Mølledammen, siger Henning Ravn.

Hvad miljøforvaltning mener om det markante udspil fra Venstre må politikerne vente og se, for i begyndelsen af december fremlagde konsulentfirmaet Orbicon en længe ventet rapport med fem løsningsforslag til, hvornår man får blankt vandspejl i Mølledammen i Ribe. Der lød anbefalingen, at der ikke skulle arbejdes videre med nogen af de fem muligheder, fordi alle fem forslag blev vurderet til at være skadelige for Natura 2000-områdets arter og naturtyper.

- Forvaltningen bør følge den indstilling, vi som politikere kommer med. Jeg har ikke set nogen steder, at det vi nu vil gøre er decideret ulovligt, men vi mener bare ikke, at der er andre muligheder, nu hvor sagen allerede er trukket meget langt ud. Som politikere må vi nogle gange træffe beslutninger, der går lige til kanten, og så se, hvad der sker. Vi har i årevis lyttet til forvaltningen, uden at der er sket noget i sagen, og nu mener vi, at nok er nok, siger Henning Ravn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Mere regn på vej: Beredskab holder ekstra øje med vandstand i Kolding efter oversvømmelser

Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Annonce