Annonce
Kolding

Politisk formand efter kommunal bolig-brøler: Nu får alle 214 berørte husejere besked og indkaldes til borgermøde

By- og udviklingsforvaltningens ledelse har revurderet sin hidtidige holdning om, at det var bedst ikke at informere 214 husejere i det her område i Seest om, at kommunen ved en fejl har ændret på vilkårene for, hvad de må og ikke må på deres matrikler.  Foto: Søren Gylling
JV's afdækning af kommunens sletning af tinglyste servitutter for 214 ejendomme i Seest og forvaltningsledelsens bevidste valg om ikke at informere de berørte husejere, får nu kommunen til at ændre holdning. Et brev er på vej, og husejerne inviteres til digitalt borgermøde.

Kolding: De 214 husejere i Seest, som ved en fejl begået af Kolding Kommune tilbage i 2015 har fået slettet to tinglyste servitutter fra 1960'erne på deres ejendommes skøder, får nu omsider et brev med besked om, at byggesagsafdelingen uforvarende er kommet til at ændre væsentligt på vilkårene for deres private ejendomme.

Kolding Kommune vil også hurtigst muligt indkalde husejerne til et digitalt borgermøde, hvor de kan stille spørgsmål og få forklaret, hvad der er sket, og hvilke konsekvenser fejlen har for dem.

Boligbommerten, som JydskeVestkysten har afdækket og fortalt om den seneste uges tid, blev opdaget i oktober sidste år, da en af de 214 husejere havde henvendt sig til byggesagsafdelingen.

Annonce

Husejeren undrede sig over, at hans nabo var i gang med at bygge et skur helt op til naboskellet og helt ud til vejen, hvilket han vidste var i strid med de gamle servitutter. De foreskrev nemlig - før de blev slettet - at småbygninger skulle holdes 2,5 meter fra naboens skel og fem meter væk fra vejen.

Tillid

Det er JydskeVestkystens omtale af sagen, der har fået by- og udviklingsforvaltningens ledelse til at revurdere sin holdning om, at husejerne i Seest først skulle have været informeret, når forvaltningen var klar med en "helhedsplan" for, hvad der skal ske fremover, og når den plan var blevet godkendt i plan- bolig- og miljøudvalget formentlig engang i august.

- Efter artiklerne har været bragt, har jeg talt med direktøren om, at det er vigtigt, at vi får en information ud, og vi har en fælles forståelse om, at vi skal have et brev ud hurtigst muligt. Jeg har også ønsket, at vi holder et digitalt borgermøde, siger udvalgsformand Birgitte Kragh (V).

Er du enig med forvaltningen i, at der ikke er sket den store skade ved, at servitutterne er blevet slettet, fordi tiden er løbet fra dem?

- Det ved jeg ikke nok om endnu. Det må vi se nærmere på, men under alle omstændigheder er sagen her vildt ærgerlig, og man skal som borger kunne have tillid til, at man får den information, man skal have af det offentlige. Det synes jeg også normalt, man kan have, siger Birgitte Kragh.

Annonce

Det klogeste

Fejlen blev opdaget i forvaltningen i oktober sidste år, men først på et møde 5. maj, da en borger har henvendt sig igen, fik I i udvalget en mundtlig orientering om, hvad der er sket. Er det tilfredsstillende for dig som politisk ansvarlig?

- Det er usædvanligt. Normalt får vi hurtigt besked, men det siger noget om, at man gerne har villet finde en løsning først, mener Birgitte Kragh.

Hvorfor gav I ikke forvaltningen besked om, at husejerne skulle informeres, da I hørte om sagen på mødet 5. maj?

- På det tidspunkt fik vi at vide, at der ville blive informeret, når der var en løsning, og jeg tænkte "fint, det kommer hurtigt". Og jeg kan jo godt lide, at man kan give nogle svar på, hvad der skal ske, når man informerer. Men set i baksejlet ville jeg ønske, at vi havde informeret med det samme. Det ville have været det klogeste at gøre.

Byggesagschef Ingelise Jellesen oplyste mandag til JydskeVestkysten, at man nu var ved at skrive et brev til alle husejerne.

- Det er jo ikke alle, der holder JydskeVestkysten, så nu er det ordentlighed at sikre, at alle får den samme information. Vi har fejlagtigt troet, at folk ville blive gladest, hvis vi først skrev til dem, når vi har en løsning, men vi erkender, at det ikke var det rigtige valg, siger Ingelise Jellesen.

I brevet til husejerne skriver Ingelise Jellesen, at Kolding Kommune gerne vil "stærkt beklage og undskylde" det, der er sket.

Sådan skete fejlen

  • Bommerten skete i forbindelse med, at to servitutter i 2015 skulle fjernes og erstattes af en lokalplan for blot to ejendomme i Seest, hvor der skulle opføres nyt udlejningsbyggeri efter fyrværkerikatastrofen.
  • Den pågældende byggesagsmedarbejder, der slettede servitutterne, tjekkede ikke den digitale 87 sider lange kvittering fra tinglysningen, da den kom tilbage til hende få timer senere.
  • I givet fald var fejlen blevet opdaget på det tidspunkt, hvor den stadig kunne nå at blive rettet.
  • Det løb er for længst kørt nu, hvor mange ejendomme er blevet handlet i området, og hvor det nu - på grund af, at servitutterne er blevet slettet - er det langt mere lempelige bygningsreglement, der gælder.
  • Derfor er småbygninger i skel nu helt lovlige på de 214 berørte matrikler.
Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Sydjylland For abonnenter

Ny anholdelse i stor narkosag: Ung mand mistænkes for indsmugling af 22 kilo amfetamin og salg for 71.000 kroner

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Tønder For abonnenter

Trine Jepsen siger farvel til Schackenborg: - Jeg skal være kvinde i eget hus

Aabenraa For abonnenter

Sønderjysk cykelkaptajn ramt af to blodpropper: Vi tager én dag ad gangen

Varde

Nu er firmaet bag Danmarks bedste burger flyttet ud af kommunen: Slut med naboklager over lugten af stegte løg

Sønderborg

Vores tidligere vaner er vendt tilbage, men håndspritten står stadig: Derfor er pandemiens restriktioner hurtigt blevet fortid

Sydjylland

Smitteproblemer bliver mindre i fem kommuner, men trænger sig på i en anden: Syd- og sønderjysk kommune har nu tre-cifret smittetryk

Sydjylland For abonnenter

Stævning afslører: Enerådig bankdirektør bevilligede ulovlige lån til egne sønner og bestyrelsesmedlem

Erhverv

Skrantende dansk malkemaskine-ikon har vendt skuden efter tab i millionklassen

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Esbjerg

Se videoen med kite-surfing på oversvømmelserne: Flere har taget en hurtig tur på regnmasserne

Sydjylland

Anders troede, han skulle stemme på Venstre, men kandidattest pegede på et andet parti: - Det er stof til eftertanke

Erhverv

83 års industrihistorie på danske hænder er slut: Kolding-producent af malkeudstyr er blevet opkøbt og 135 ansatte får ny ledelse

Esbjerg For abonnenter

Passer kvæg fra hesteryg i fantastisk natur: Marie nyder landbrugslivet i Canadas bjerge

Tønder

Vilde fugle i Vadehavet er blevet smittet med fugleinfluenza

Annonce