Annonce
Tønder

Politisk opbakning til ny højskole i Løgumkloster

Med økonomiudvalget tilsagn om kommunegaranti og starthjælp er der nu udsigt til, at der atter kommer liv i Løgumkloster Højskoles konkursramte bygninger. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
I timerne op til torsdagens kommunalbestyrelsesmøde besluttede økonomiudvalget i Tønder Kommune på et ekstraordinært møde, at støtte planerne om oprettelsen af en ny højskole i Løgumkloster. Den får til huse i den konkursramte Løgumkloster Højskoles bygninger.

LØGUMKLOSTER: Efter flere uger med ballade bag lukkede døre og i det offentlige rum tog sagen om fremtiden for Løgumkloster Højskoles konkursramte bygninger en ny drejning.

Torsdag eftermiddag, og dermed i timerne op til kommunalbestyrelsesmødet torsdag aften, hvor højskolen var på dagsordenen, meddelte Tønder Kommune, at der er politisk opbakning til at etablere en ny højskole i Løgumkloster:

- Økonomiudvalget i Tønder Kommune har på et ekstraordinært udvalgsmøde i dag besluttet, at støtte planerne om oprettelsen af en ny højskole i Løgumkloster. Den nye højskole skal have til huse i den konkursramte Løgumkloster Højskoles bygninger. Ifølge den selvejende institution Løgumkloster Højskole, der skal udvikle og drive højskolen, bliver der tale om en kulturkristen højskole med krop, sind og ånd i fokus, skriver Tønder Kommune i en udsendt pressemeddelelse.

Annonce

- Vi har store forventninger til Løgumkloster Højskole, for vi er sikre på, at en højskole med fokus på krop, sind og ånd vil tiltale rigtig mange mennesker.

Mathias Knudsen, formand for den selvejende institution Løgumkloster Højskole og bestyrelsesformand for Løgumkloster Refugium

Kommunegaranti

Den nye udvikling i sagen sætter samtidig et punktum for tovtrækkeriet mellem de to bejlere til bygningen og den kommunale støtte, der var stillet i udsigt.

Sønderjyllands Seniorhøjskole med tidligere Løgumkloster-borgmester Kaj Armann som formand, stod til at modtage opbakningen, men trak sig. Dermed var vejen banet for initiativgruppen bag Løgumkloster Refugium, der også havde lagt billet ind på bygningerne.

- Vi har store forventninger til Løgumkloster Højskole, for vi er sikre på, at en højskole med fokus på krop, sind og ånd vil tiltale rigtig mange mennesker. Derfor er jeg også glad for, at økonomiudvalget i Tønder Kommune har givet os en positiv tilbagemelding på vores ansøgning, fortæller Mathias Knudsen.

Han er formand for den selvejende institution Løgumkloster Højskole, men også bestyrelsesformand for Løgumkloster Refugium, der har udviklet ideen og visionen for den nye højskole.

Økonomiudvalget besluttede endvidere, at yde et tilskud på 750.000 kroner til den videre konceptudvikling samt at stille en kommunegaranti på de tre millioner kroner, det vil koste at finansiere købet af den tidligere Løgumkloster Højskoles bygninger.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

112

Mand straffet for at kaste med sin hund

Annonce