Annonce
Tønder

Politisk opbakning til ny højskole i Løgumkloster

Med økonomiudvalget tilsagn om kommunegaranti og starthjælp er der nu udsigt til, at der atter kommer liv i Løgumkloster Højskoles konkursramte bygninger. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
I timerne op til torsdagens kommunalbestyrelsesmøde besluttede økonomiudvalget i Tønder Kommune på et ekstraordinært møde, at støtte planerne om oprettelsen af en ny højskole i Løgumkloster. Den får til huse i den konkursramte Løgumkloster Højskoles bygninger.

LØGUMKLOSTER: Efter flere uger med ballade bag lukkede døre og i det offentlige rum tog sagen om fremtiden for Løgumkloster Højskoles konkursramte bygninger en ny drejning.

Torsdag eftermiddag, og dermed i timerne op til kommunalbestyrelsesmødet torsdag aften, hvor højskolen var på dagsordenen, meddelte Tønder Kommune, at der er politisk opbakning til at etablere en ny højskole i Løgumkloster:

- Økonomiudvalget i Tønder Kommune har på et ekstraordinært udvalgsmøde i dag besluttet, at støtte planerne om oprettelsen af en ny højskole i Løgumkloster. Den nye højskole skal have til huse i den konkursramte Løgumkloster Højskoles bygninger. Ifølge den selvejende institution Løgumkloster Højskole, der skal udvikle og drive højskolen, bliver der tale om en kulturkristen højskole med krop, sind og ånd i fokus, skriver Tønder Kommune i en udsendt pressemeddelelse.

Annonce

- Vi har store forventninger til Løgumkloster Højskole, for vi er sikre på, at en højskole med fokus på krop, sind og ånd vil tiltale rigtig mange mennesker.

Mathias Knudsen, formand for den selvejende institution Løgumkloster Højskole og bestyrelsesformand for Løgumkloster Refugium

Kommunegaranti

Den nye udvikling i sagen sætter samtidig et punktum for tovtrækkeriet mellem de to bejlere til bygningen og den kommunale støtte, der var stillet i udsigt.

Sønderjyllands Seniorhøjskole med tidligere Løgumkloster-borgmester Kaj Armann som formand, stod til at modtage opbakningen, men trak sig. Dermed var vejen banet for initiativgruppen bag Løgumkloster Refugium, der også havde lagt billet ind på bygningerne.

- Vi har store forventninger til Løgumkloster Højskole, for vi er sikre på, at en højskole med fokus på krop, sind og ånd vil tiltale rigtig mange mennesker. Derfor er jeg også glad for, at økonomiudvalget i Tønder Kommune har givet os en positiv tilbagemelding på vores ansøgning, fortæller Mathias Knudsen.

Han er formand for den selvejende institution Løgumkloster Højskole, men også bestyrelsesformand for Løgumkloster Refugium, der har udviklet ideen og visionen for den nye højskole.

Økonomiudvalget besluttede endvidere, at yde et tilskud på 750.000 kroner til den videre konceptudvikling samt at stille en kommunegaranti på de tre millioner kroner, det vil koste at finansiere købet af den tidligere Løgumkloster Højskoles bygninger.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Varde

Købmand berørt over sur smiley: Der var ingen fare for fødevaresikkerheden

Annonce