Annonce
Danmark

Politisk redaktør: Benhård magtkamp op til Simon Emils exit

Oscar Scott Carl/Ritzau Scanpix
Simon Emil Ammitzbøll-Bille forlader Liberal Alliance efter flere uenigheder, påpeger politisk redaktør.

En benhård magtkamp i Liberal Alliance har formentlig været det, der har fået Simon Emil Ammitzbøll-Bille til at melde sig ud af partiet.

Det vurderer Marchen Neel Gjertsen, politisk redaktør på Jyllands-Posten.

- Det handler om, at der internt har været rigtig store uenigheder i Liberal Alliance siden det seneste folketingsvalg.

- Det har dels været politiske uenigheder om, hvilken vej man skal gå, men det har også været en benhård magtkamp, siger Marchen Neel Gjertsen.

Hun henviser til, at da Anders Samuelsen i juni stoppede som partileder for Liberal Alliance efter et skuffende folketingsvalg, så blev Alex Vanopslagh, tidligere landsformand for Liberal Alliances Ungdom, valgt som ny partileder.

- Oprindeligt ville Simon Emil Ammitzbøll gerne selv have været politisk leder af partiet. Det blev han så ikke.

- Der har også været diskussioner om andre poster, så der har været en magtkamp, og der er også nogle personrelationer, som er gået galt, siger Marchen Neel Gjertsen.

Simon Emil Ammitzbøll-Bille blev længe betraget som Anders Samuelsens højre hånd i Liberal Alliance, mens han stadig var leder af det parti, han selv var med til at stifte i 2007.

Derfor er det også en af de helt tunge profiler i partiet, som nu har meldt sin afgang. I forhold til timingen er det "noget møg" for partiet, mener Marchen Neel Gjertsen.

- Liberal Alliance formåede kun lige at komme over spærregrænsen til at komme i folketinget ved seneste folketingsvalg.

- Partiet stod altså allerede i en kritisk situation, så det er en meget alvorlig situation for Liberal Alliance, at Simon Emil, som både er en kapacitet men også har noget erfaring og er en profil udadtil, nu forlader partiet, siger hun.

Hun tilføjer, at det også får nogle økonomiske konsekvenser, da partiet står til at gå glip af knap 300.000 kroner i gruppestøtte, idet folketingsgruppen er gået fra fire til tre medlemmer.

Partileder Alex Vanopslagh er opmærksom på, at partiet kan vinke farvel til gruppestøtten. Men han ønsker, at det er en situation, som partiet forholder sig til internt.

- Som det er med alle foreninger, organisationer og virksomheder, som har faldende indtægter, så skal man se på, hvordan man enten kan hive nogle flere penge ind eller nedbringe sine omkostninger.

- Det er en proces, vi tager internt i partiet, siger Alex Vanopslagh.

Simon Emil Ammitzbøll-Billes exit fra Liberal Alliance følger, efter at Christina Egelund for nylig også meldte sig ud af partiet.

Det skete, efter hun ikke fik genvalg ved folketingsvalget i sommer.

Med Simon Emil Ammitzbøll-Billes exit består partiets folketingsgruppe nu af Alex Vanopslagh, Henrik Dahl og Ole Birk Olesen.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce