Annonce
Danmark

Politisk reporter: - Regeringen har udsigt til et bredt trafikforlig

Finansminister Nicolai Wammen (S), transportminister Benny Engelbrecht (S) samt indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S) præsenterede torsdag regeringens infrastrukturudspil, "Danmark Fremad". Og udsigten til et bredt forlig ser ikke helt tosset ud, mener politisk reporter. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Selv om støttepartierne kan virke kritiske over for balancen mellem kollektiv transport og ny asfalt i regeringens infrastrukturudspil, skal man ikke se udspillet som noget, der ikke også kan få stemmer fra støttepartierne. Det vurderer Peter Sinnbeck, der er politisk reporter på Radio4.

Trafik: Regeringen går efter at lave en bred aftale i Folketinget med sit infrastrukturudspil, ”Danmark Fremad”. Det slog finansminister Nicolai Wammen (S) flere gange fast under præsentationen af udspillet på et pressemøde torsdag middag.

Og udsigten til et bredt forlig er ikke helt urealistisk, vurderer Peter Sinnbeck, der arbejder som politisk journalist på Christiansborg for Radio4.

- Der er helt klart et ønske blandt partierne om at være i sådan en aftale her. Det er investeringer for 106 milliarder kroner, et gigantisk beløb, og der er rigtig mange lokale projekter, som kan være gode for både SF-politikere og venstrefolk.

- Sidder du med ved forhandlingsbordet og rykker rundt på de her milliarder, kan du få fremmet nogle lokale dagsordener, der er vigtige for de forskellige partier, siger han til Avisen Danmark.

I regeringens udspil er der sat 40 milliarder kroner af til nye investeringer i kollektiv trafik, mens der skal bruges 47 milliarder kroner på det danske vejnet.

Annonce

Grøn transport og sort asfalt

For støttepartierne bliver det balancen mellem investeringer i kollektiv transport kontra investeringer i ny asfalt, broer og motorvejsudvidelser, der bliver afgørende, vurderer Peter Sinnbeck.


Kan man lave et forhandlingsforløb, der involverer og forpligter Venstre, hvilket jeg også tror, man har lagt op til, når man ikke kun fokuserer på den kollektive transport og fastholder mange af de projekter, der var prioriteret af den tidligere regering, så tror jeg bestemt også, man kan se udsigten til et bredt forlig.

Peter Sinnbeck, politisk reporter på Radio4


SF’s transportordfører, Anne Valentina Berthelsen, mener, at udspillet er et fint udgangspunkt, hvor der er plads til forbedring.

"Klimakrisen kræver flere penge til kollektiv trafik og cyklisme", skriver hun på Twitter.

Også Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, skriver på Twitter, at der skal være mere fokus på grønne, kollektive løsninger.

- Men når finansministeren står på pressemødet og siger, at regeringen mener, at CO2-regnskabet i planen ser grønt ud, er det jo noget, de mener er et rigtig godt afsæt for nogle seriøse politiske forhandlinger. Og jeg tror ikke, man skal se det her udspil som noget, der ikke også kan få stemmer fra støttepartierne, siger Peter Sinnbeck.

Annonce

Gammel vin på nye flasker

Aftenen inden pressemødet kunne flere medier løfte sløret for dele af udspillet, der blandt andet indeholder en tredje Limfjordsforbindelse og en udvidelse af motorvejen ved Hillerød.

- Og det er jo gammel vin på nye flasker. Det er elementer, der indgik i den tidligere borgerlige regerings trafikplan, som jo så også indeholdte blandt andet en omfartsvej ved Mariager og en togforbindelse mellem Billund og Vejle. De projekter har den nye regering så siet fra, siger Peter Sinnbeck.

Når den grundlæggende struktur i planen minder så meget om det, der blev lanceret af den borgerlige regering for to år siden og senere skrottet af det nye, røde flertal i Folketinget, kan det føre til gode forhandlinger med blandt andet Venstre, vurderer Peter Sinnbeck.

- Kan man lave et forhandlingsforløb, der involverer og forpligter Venstre, hvilket jeg også tror man har lagt op til, når man ikke kun fokuserer på den kollektive transport og fastholder mange af de projekter, der var prioriteret af den tidligere regering, så tror jeg bestemt også, man kan se udsigten til et bredt forlig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Træt af kø til kviktest? Disse dage og tidspunkter er der størst chance for at komme hurtigt til

Annonce