Annonce
Esbjerg

Politisk slagsmål om ny altan i Esbjergs hjerte

Facaden på bygningen Norgesgade-Torvegade, som den ser ud i dag uden altan. Foto: Esbjerg Kommune.
Ejeren af Skind & Pels har i flere år ønsket at sætte en altan på en førstesalslejlighed i bygningen Norgesgade 44/Torvegade 32. Nu er rød og blå blok endt i et slagsmål om sagen, der indbringes for byrådet.

Esbjerg: Et flerårigt ønske om at sætte en altan på Skind & Pels-bygningen på hjørnet af Norgesgade 44-Torvegade 32 i Esbjerg ender nu i byrådssalen, hvor rød og blå blok kan strides videre om det rimelige i at påsætte en altan i 1. sals højde over baldakinen i Norgesgade.

Socialdemokratiet og SF siger nej, men Venstre og Dansk Folkeparti ønsker at give tilladelsen til altanen med en længde på fem meter og en dybde på enten 1,3 eller 1,6 meter.

Hidtil har der været administreret efter en regel, der kun giver tilladelse til altaner mod gadesiden på nybyggeri og når altanerne er en del af bygningens arkitektoniske udtryk. Tilladelser til altaner mod gaden gives således kun, når altanerne vægtes som en væsentlig del af arkitekturen i et nybyggeri eller i forbindelse med totalrenovering af facaden, hvor facadens "arkitektoniske udtryk ændres væsentligt, så det er muligt at indarbejde altaner som en integreret og bidragende del af facaden".

Ejeren af bygningen har for to-tre år siden fået afslag på at påsætte en altan - en afgørelse, som ikke blev påklaget - men nu er sagen blevet taget op igen på begæring af udvalgsmedlem Kurt Bjerrum (V), der mener, det er på tide med en principiel diskussion.

Sagen kort

  • Ejendommen Norgesgade 44/Torvegade 32 er opført 1969 og var oprindelig butik og erhverv. I 2010 blev bolig på hele 2. sal godkendt, og denne lejlighed har tagterrasse. Samme år blev facaden renoveret fra fibercement til sort teglfacade. I 2016 godkendtes to boliger i en del af 1. sal, og i 2017 godkendtes endnu en bolig på 1. sal.
  • I 2016-2017 ønskede ejeren at etablere en altan i forbindelse med den sidst godkendte bolig. Til en af lejlighederne på 1. sal er der etableret en altan på bagsiden. De to andre lejligheder har ingen altaner.
  • I ansøgningen er altanen placeret over baldakinen i Norgesgade og flugter murværket på facaden.

To sider af samme sag

- I 2010 blev hele facaden på bygningen renoveret, men dengang var det ikke aktuelt at søge om en altan, for der var kun beboelse på 2. sal, der har adgang til tagterrasse. Først i 2016-2017 blev der godkendt boliger på 1. salen, så der nu kun er erhverv i stueetagen. Jeg synes, vi bør revurdere vores gamle regel om, at vi som udgangspunkt ikke giver tilladelse til altaner på gadesiden på eksisterende byggerier, for folks ønsker til, hvordan de vil bo, har også ændret sig. Jeg mener ikke, man skal påklistre altaner på gamle bevaringsværdige bygninger, men jeg synes godt, man kan åbne for en konkret vurdering fra sag til sag, siger Kurt Bjerrum.

S og SF var som nævnt slet ikke enig med den borgerlige fløj i udvalget. Udvalgsformand Karen Sandrini (S) siger med den socialdemokratiske kasket på:

- Medmindre, man bygger helt nyt med altan eller laver en indbygget altan, der ikke stikker ud fra facaden, kan en altan hurtigt blive et fremmedelement, og det mener vi, den her sag er et godt eksempel på. Det er også den eneste altan til gadesiden på den facade. Derudover vil det hurtigt stikke af fra os, for når en har fået lov, skal andre som udgangspunkt også have lov. Men nu må vi tage debatten i byrådssalen, siger Karen Sandrini.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Se billederne: Kloak under lokale naturperler får strømpe på

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Gangene er proppet til med varer: Virksomhed er nødsaget til at udvide med to kæmpe lagerhaller for at følge med efterspørgslen

Sydjylland For abonnenter

Rikke er mor til et handicappet barn - og der er mange bekymringer: At søge hjælp kan være opslidende

Erhverv

Mange nye virksomheder søger sammen i lokalt netværk: - Vi sætter en ære i at være størst

Sønderjyske Fodbold

SønderjyskE-cheftræner har fået et luksusproblem: - De ser ud, som om de har spillet sammen i et år

Livsstil

Vin fra Spaniens høje helvede: Kom med til masterclass med Jonas Tofterup fra Esbjerg, Danmarks eneste Master og Wine

Aabenraa For abonnenter

Minister klapper i: Familie frygter for livet efter advarsel om udvisning

Kultur

Fantasy: "De Strittende Ørers Festival" har vokset sig fra dværg til kæmpe

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sønderjyske Fodbold

Genlæs livebloggen: SønderjyskE snuppede sejren til sidst

Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

Aabenraa For abonnenter

770.000 kroner fra stor vækstpulje går til Aabenraa: Ni projekter får penge

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Karakterbogen: Et klippeforsvar og en offensiv åbenbaring

Erhverv For abonnenter

Iværksætter postede millioner i at gøre asfaltarbejde grønnere: - Vi skal nok udvide med 8-10 mand

Annonce