Annonce
Sønderborg

Politisk spot på et Sønderborg i børnehøjde

Børnehuset Tangmose i Høruphav havde for et par måneder siden jubilæumsfest. Og det var i børnehøjde. Arkivfoto. Henrik Rath
Børnene skal i førertrøje, og Sønderborg skal her i 2021 tage det første skridt på vejen mod at blive certificeret som Børnevenlig By og Kommune af UNICEF. Det mener Slesvigsk Parti. Udvalgsformand Claus Klaris (V) advarer mod at skabe forandringer for hurtigt.

Sønderborg: I 2020-2022 kører UNICEF Danmark en pilotfase i tæt partnerskab med Aalborg, Billund og Gladsaxe, som alle ønsker at blive Børnevenlig By og Kommune med store ambitioner på vegne af børn og unge.

Nu foreslår Slesvigsk Parti, at Sønderborg Kommune skal følge trop, så snart coronakrisen ebber ud og giver os hverdagen igen.

- Vi er trådt ind i et valgår, men uanset hvilken farve borgmesteren får, så er byrådet nød til at levere svar på, hvordan vi styrker profileringen og bosætningen. Børnevenlig By og Kommune kan begge dele og samtidig skabe et godt fundament for børnenes udvikling, lyder det fra byrådsmedlem og gruppeformand Stephan Kleinschmidt (SP).

Annonce

En højere ambition

Konkret betyder det, at kommunen skal højne ambitionsniveauet og blive endnu mere børnevenlig. Vejen til officielt at blive Børnevenlig By og Kommune kræver konkrete handlingsplaner for at fremme børns rettigheder og muligheder samt sikre, at børn bliver hørt.


Vi er trådt ind i et valgår, men uanset hvilken farve borgmesteren får, så er byrådet nød til at levere svar på, hvordan vi styrker profileringen og bosætningen. Børnevenlig By og Kommune kan begge dele og samtidig skabe et godt fundament for børnenes udvikling.

Stephan Kleinschmidt (SP)


Kommunen har i forvejen fokus på området med "Sammenhængende børne- og ungepolitik - Ambitioner i øjenhøjde".

- Vi er enige om at skabe sunde, trygge og udviklingsfremmende rammer for kommunens børn og unge, så alle får de bedste muligheder for trivsel og udvikling. Det må derfor også være vores fælles mål at få UNICEFs ord for, at kommunen er børnevenlig på et højt plan, tilføjer byrådsmedlem og medlem af børne- og uddannelsesudvalget, Christel Leiendecker (SP).

Forslaget skal således ses i forlængelse af kommunens sammenhængende børne- og ungepolitik fra 2019 og gode erfaringer som bæredygtig læringsby i netværket UNESCO Sustainable Learning City. Også en mere effektiv indsats for socialt udsatte børn og unge indgår i initiativet.

Annonce

Snuden i sporet

Formanden for børne- og uddannelsesudvalget, Claus Klaris (V), er åben for idéen og medgiver, at det er vigtigt at have ambitioner for børnepolitikken, men han opfordrer samtidig til at holde snuden i sporet.

- Vi har i forvejen et stærkt fokus på børneområdet med for eksempel pædagogik, bevægelse og sundhed. Hver ny idé skaber forandring, hvor vi skal have alle parter med for at lykkes. Lige nu er vi meget udfordret af corona på undervisningsområdet, så jeg har svært ved at pege på nye enkeltområder at sætte ind på. Men debatten er vigtig, understreger han.

Børnevenlige Byer og kommuner

Børnevenlige Byer og kommuner er et verdensomspændende UNICEF-initiativ og -netværk, som ønsker at realisere børns rettigheder og gøre byer og kommuner mere børnevenlige.

Grundlaget for arbejdet med UNICEFs koncept Børnevenlige Byer er FN’s Børnekonvention og verdensmålene. UNICEF’s mål og vision: Alle børn har ret til at vokse op et sted, hvor de bliver respekteret, værdsat og føler sig trygge, hvor de har adgang til basale ydelser og kan lege, lære, vokse i et rent og sundt miljø, hvor deres stemme høres og betyder noget.

Lokale myndigheder og civilsamfundsorganisationer, den private sektor, skoler og uddannelser, lokale medier samt børn og børnefaglige organisationer samles om opgaven.

På verdensplan er der flere end 30.000 byer i over 40 lande med i initiativet. 

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce