Annonce
Haderslev

Politisk strid: Bevaringsværdigt hus rives delvist ned

Den nye ejer vil fjerne østgavlen og skære 1,86 meter af huset for at forbedre ind- og udkørselsforholdene for biler til Naffet 10 og 12. Da forvaltningen sagde nej, satte udvalgsformanden ønsket på den politiske dagsorden, hvor et politisk flertal sagde ja til dispensationen som nu er endegyldig. Arkivfoto: Inge Rogat Møller
Et borgerligt flertal i udvalget for plan og miljø har givet dispensation til delvis nedrivning af Naffet 10. Socialdemokrater og Enhedslisten er bekymrede. De frygter, nedrivningen kan danne præcedens.

Bevaring: Det kan få alvorlige konsekvenser for det historiske Haderslev samt for alle andre bevarende helhedsplaner i kommunen, at et borgerligt flertal i byrådets udvalg for plan og miljø har givet dispensation til en delvis nedrivning af den bevaringsværdige ejendom Naffet 10 i Haderslev.

Det frygter Enhedslistens Svend Brandt samt de to socialdemokrater Søren Rishøj Jakobsen og Bent Vedsted Rønne, efter at flertallet på udvalgets seneste møde besluttede at give en dispensation, så den østligste del af bygningen Naffet 10 med en gammel sætningsskade kan nedrives og der derved fjernes et fag vinduer ud mod gaden. Det vil samtidig betyde, at portåbningen mellem nummer 10 og 12 forøges fra to meter og 15 til fire meter og en, så der kan blive parkering i gården. Udvidelsen betyder dog også, at den ubrudte husrække, som er et kendetegn for Naffet-området, derved bliver brudt.

Beskyttelse af bydel

Ikke noget, der falder i god jord hos de to socialdemokrater og Enhedslisten, der mener, at den bevarende helhedsplan blev lavet for at beskytte den historiske bydel og kvartererne omkring Naffet med deres særlige arkitektoniske og karakteristiske købsstadsbebyggelse. En delvis nedrivning vil ifølge det røde mindretal svække både denne plan og de øvrige bevarende lokalplaner i Haderslev Kommune.

- Vi ønsker, at Haderslev forbliver kulturarvskommune. Og der er jo en grund til, at et byråd engang lavede den bevarende lokalplan. For Naffet handler det om at sikre den gamle bydel og forskelligheden i byggestilen fra begyndelsen af 1600-tallet til slutningen af 1800-tallet. Vi siger, vi er en kulturarvskommune på grund af de gamle huse. Helhedsplanen er ikke bare et stykke papir, man kan undsige, og spørgsmålet  er, om parkering kan begrunde det, siger Bent Vedsted Rønne.


Vi siger, vi er en kulturarvskommune på grund af de gamle huse. Helhedsplanen er ikke bare et stykke papir, man kan undsige, og spørgsmålet er, om parkering kan begrunde det.

Bent Vedsted Rønne (S), medlem af udvalget for plan og miljø


Dispensationsansøgningen blev første gang behandlet i Haderslev Byråd den 24. november. Her besluttede et stort borgerligt flertal at give dispensation. For ikke at komme i sammenstød med Planloven anbefalede en advokat dog, at dispensationsansøgningen kom i høring hos de nærmeste naboer og interessenter fra den 16. december til den 13. januar. Der indkom to høringssvar fra bevaringsforeningen By & Land Haderslev samt Kulturmiljørådet Sønderjylland. De to indsigere modsatte sig en nedrivning. Naffet 10 har en høj bevaringsværdi i sig selv og og vil med den delvise nedrivning miste sin arkitektoniske og kulturhistoriske værdi, skrev de blandt andet. Husrækken vil fremstå mangelfuld, og ved at give tilladelse til dispensation vil Haderslevs status som kulturarvskommune svækkes, og der vil ske et skred i en hidtil gængs holdning til bevaringspolitik i kommunen, lød det også.

Annonce

Skidt tilgange

Den holdning er Søren Rishøj Jakobsen (S) enig i. Han mener ikke, det er hensigtsmæssigt i forhold til andre ejere af bevaringsværdige ejendomme, at kommunen giver dispensation, bare fordi ejendommen har fået lov til at forfalde:

- Det er en skidt tilgang. Man ved jo, hvad man går ind til, når man erhverver en gammel bygning. Så kan man ikke bare lade stå til og lade den forfalde for til til sidst sige, at den ikke er meget andet værd end til at rive ned. Som husejer har man en forpligtelse over sin gamle bygning, og man har som husejer i det historiske Haderslev også en historisk forpligtelse over for byen, siger Søren Rishøj Jakobsen.

Svend Brandt fra Enhedslisten er nervøs for, at dispensationer kommer til at danne præcedens:

- Haderslev er en kulturarvskommune, og vi har en unik bykerne, som vi skal passe på. Lige nu har vi et billede af en gade, som er noget helt særlig. Nu vil man pille nogle meter væk og skabe et brud i facaden, som kan skabe præcedens i andre lignende sager. Og pludselig er det unikke borte. Hvis vi først giver efter, risikerer vi, at det kan blive en forretning at lade de gamle bygninger forfalde, siger han.Trods protesterne fra Socialdemokratiet og Enhedslisten står dispensationen nu ved magt.

Formanden for udvalget for plan og miljø, Benny Bonde (LA), stemte sammen med Thies Mathiasen og Jannie Pohl fra Dansk Folkeparti samt Holger Mikkelsen fra Venstre for dispensationen:

Benny Bonde mener ikke, at der er grund til at være urolig:

- Jeg glæder mig til, at bygherren kan komme i gang. Nu får vi en flot ejendom, som ellers ville have ligget som en øjenbæ i mange år. Det er ærgerligt, at der skal være så meget snak. Sagen blev stemt igennem i udvalget med stemmerne fire mod tre. Det er selvfølgelig ærgerligt, at vi ikke kunne blive enige. Men nu slipper vi for en øjebæh, og vi får en fin renoveret bygning.

Annonce
Haderslev For abonnenter

Analyse: Tre grunde til at Venstre i Haderslev går tilbage ved valget

Danmark

Torsdagens coronatal: Danmark har over 700 nye smittede for anden dag i træk

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Køreskole-elever har ventet i måneder på at komme til prøve, og kørelærere har holdt krisemøde: - Vi har undervurderet situationen, erkender Færdselsstyrelsen

Tønder For abonnenter

En kendt far og onkel: Nu er Andreas selv på vej frem på håndboldbanen

Varde

Emil på 19 år er kommet ud af sit misbrug: Kommunen skulle have sat mig i plejefamilie som lille

Billund For abonnenter

Analyse: Derfor er der spænding om borgmesterposten

Esbjerg

Stil dit spørgsmål til borgmesterkandidaten: JV inviterer til debatmøde

Erhverv For abonnenter

Naturgas sender varmeprisen på himmelflugt: 1000 fjernvarmekunder varslet stor ekstraregning

Haderslev

Arbejdsulykke: Mand fik jernstang i hovedet

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Esbjerg For abonnenter

Sidste år risikerede han at blive smidt på gaden: Nu renoverer købmanden for millionbeløb

Danmark

Aktiviteter for store og små: Gode tips til efterårsferien for hele familien

Aabenraa

Autoværksted har fundet fidusen: Kvinder står i kø for at lære at skifte hjul

Debat For abonnenter

Kommentar: Dette er Socialdemokratiets største mulighed for at vælte borgmesteren, men hvor langt vil de strække sig?

Erhverv

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

Annonce