x
Annonce
Esbjerg

Politisk strid om tårnhøjt luksusbyggeri i Esbjergs midtby ender i byrådet

Brian Elsted Hansens og Johnny Nims fælles projekt - her set med Musikhuset i baggrunden. Visualisering: Friis & Molkte og Arkitektfirmaet Rudolf Lolk A/S.
Socialdemokratiets Hans Erik Møller forsøgte tirsdag at forhindre et storstilet erhvervs- og boligbyggeri i op til 12 etager i Torvegade 6 ved at kræve sagen fjernet fra Plan & Miljøudvalgets dagsorden. Det lykkedes ikke. Nu ender sagen i byrådet.

Esbjerg: Det Faglige Hus-duoen Johnny Nim og Brian Elsted Hansens planer for om et storstilet erhvervs- og boligbyggeri i op til 12 etager på den gamle musikforretning-grund i Torvegade skulle have været afvist ved hoveddøren og aldrig været forelagt for Plan & Miljøudvalget.

Det var holdningen hos udvalgsmedlem Hans Erik Møller (S), da udvalget tirsdag trådte sammen på Esbjerg Rådhus. Nim og Elsted Hansen, der er kendt som henholdsvis landsformand og administrerende direktør i Det Faglige Hus, har i flere år puslet med det private projekt, der skal udmønte sig i byggeri med erhverv i stue og eventuelt 1. sal og store lyse lejligheder fra 100 til 200 kvadratmeter og opefter i de øvre etager.

Annonce

Projektet

  • I tre-fire år har der været stor spænding om, hvad der skulle ske med grunden Torvegade 6, der tidligere husede Knud Eskildsens musikforretning, og som i de senere år har ligget hen som en byggetomt. Nu forsøger Nim og Elsted Hansen at formå politikerne til at give grønt lys for igangsættelse af en ny lokalplan og en kommuneplanændring, der skal bane vejen for byggeriet, der i givet fald får en enestående, bynær udsigt.
  • Byggeriet er tegnet i to niveauer - der er således lagt op til to huse på henholdsvis 12 og syv etager med erhverv i stue og eventuelt 1. sal på henholdsvis 357 eller 714 kvadratmeter. Opefter er der planlagt med store lejligheder fra 100 til 200 kvadratmeter.

Møller blev nedstemt

Årsagen til Hans Erik Møllers position er, at Plan & Miljøudvalget så sent som i september sidste år blev orienteret om projektet, men her enstemmigt afviste byggeri i over fem etager på grunden. Med den fem måneder gamle beslutning i hånd forsøgte Hans Erik Møller at standse den politiske behandling af projektet, der i udgangspunktet er i strid med den nuværende lokalplan for matriklen samt kommuneplanen. Projektet fordrer således, at politikerne sætter gang i arbejdet med et nyt plangrundlag.

Hans Erik Møller blev imidlertid nedstemt af resten af udvalget i sit ønske om at få sagen droppet, herunder af sin egen partifælle, udvalgsformand Karen Sandrini, der i sin egenskab af formand havde sat sagen på dagsordenen. De to socialdemokrater var dog til syvende og sidst enige om at sige nej til næste skridt, nemlig at sætte forvaltningen i gang med at udarbejde en kommuneplanændring og en lokalplan for projektet, sådan som Nim og Elsted Hansen ønsker. Men de blev imidlertid nedstemt af SF, Dansk Folkeparti og Venstre, som altså gerne ser en viderebehandling af planerne. Det fik Socialdemokratiet til at kræve spørgsmålet indbragt for byrådet, hvor det ventes behandlet 2. marts.

Spild af ressoucer

JydskeVestkysten kunne i sidste uge berette, hvordan projektet, der er tegnet af Martin Büchert fra Lolk i samarbejde med Mikkel Wienberg fra Friis og Moltke, allerede har været genstand for en del bearbejdning fra kommunalt hold og nu anbefales af kommunens forholdsvis nye stadsarkitekt, Morten Haarder, og det er - heller - ikke faldet i god jord hos Hans Erik Møller:

- Plan & Miljøudvalget blev i september orienteret om projektet med henblik på at få klarlagt, om man skulle arbejde videre med et projekt over fem etager. Hele udvalget sagde klart nej og afviste byggeri over fem etager på det sted. Alligevel arbejder forvaltningen sammen med bygherren videre med det. Det er jeg meget forbavset over. Vi har en forvaltning, der løbende klager over, at man har for få ressourcer, og så bruger man arbejdstid på noget, som vi politisk har sagt nej til. Det svarer jo til, at vi siger nej til en skolelukning, mens embedsmændene bare fortsætter med det. Det er ikke, hvad jeg forstår ved en politisk styret kommune, siger Hans Erik Møller.

Men der sker vel som sådan ikke noget ved at fremlægge plangrundlaget og dermed projektet i offentlig høring, så borgerne kan give deres besyv med?

- Man skal ikke bare lave et stort arbejde med kommuneplanændring og lokalplan og sende noget i høring, som man ikke mener, kan blive til noget, og det arbejde i forvaltningen er desuden ikke billigt. Det er min opfattelse, at projektet fuldstændig ødelægger vuet fra Torvet til det Utzon-tegnede musikhus og omvendt, vandtårnet og lyset i passagen fra torvet til musikhuset. Torvegade-Borgergade-aksen vil fuldkommen spoleres af så højt og dominerede byggeri på en grund, der ikke er meget større end en stor parcelhusgrund. Alt i alt udløser det en uhørt byggeprocent på 781. Nu håber jeg, borgerne vil ytre sig, siger Hans Erik Møller.

Sådan vil nybyggeriet præge bybilledet set fra den kendte rytterstatue på Torvet. Visualisering: Friis & Molkte og Arkitektfirmaet Rudolf Lolk A/S.
Store lyse lejligheder på en prima-lokation i Esbjergs hjerte er planen fra Nim og Elsted Hansen. Visualisering: Friis & Molkte og Arkitektfirmaet Rudolf Lolk A/S.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Farvel til Tønder Festival, Vorbasse Marked, genforeningsfest, ringridning og alle de andre

Tønder

Tønder Festival 2020 er aflyst

Danmark

Live efter statsministerens pressemøde: Få overblikket over planerne her

Annonce