Annonce
Kolding

Politisk udspil: Koldings bynære skovområder skal fredes

Udspillet om fredning af den skønne Marielundskoven blev selvfølgelig præsenteret og drøftet lige her ved skovsøens bred. Fra venstre er det biolog ved Kolding Kommune Mette List, fmd. for Bramdrupdam Borgerforening Benny Pedersen, borgmester Jørn Pedersen, miljøchef Jakob Weber, lodsejer og arkitekt Jens Erik Jensen, fmd. for Kolding Golf Club Jens Chr. Andersen, DN-formand Esben Christoffersen, kasserer i Kolding Golf Club Erik Graversen, Birgitte Kragh og og fmd. for Bramdrupdam Lokalråd Henrik Boystrup. Foto: Sys Andersen
Borgmester Jørn Pedersen (V) og formanden for plan-, bolig- og miljøudvalget foreslår, at Kolding Kommune indleder en dialog med lodsejerne omkring Marielundskoven med henblik på at få fredet den bynære natur og sikre den mod indgreb i eftertiden.

Kolding: Nu skal hele Marielundskoven, Bramdrup Skov og naturarealerne langs Troldhede-stien fredes og sikres mod hede entreprenørdrømme om at bygge boliger i den skønne natur, fremtidige byråds forsøg på at lave klatrebaner i trætoppene eller tjene penge hjem til kommunekassen gennem jordsalg og trafikale tanker om at lette trykket på Koldings infrastruktur ved hjælp af asfalterede vejanlæg gennem områderne.

Det er i hvert fald målet med et storstilet fredningsinitiativ, som borgmester Jørn Pedersen (V) og partifællen Birgitte Kragh, der er formand for byrådets plan-, bolig- og miljøudvalg, netop har lanceret for en række af de interessenter, som vil blive berørt og inddraget i en kommende dialog om det enorme fredningsprojekt. Det område, de umiddelbart har i tankerne for en kommende fredning, ejes ud over af kommunen selv af 27 private grundejere, hvoraf mange bare har et lille lod.

- Det her handler om at sikre, at vi ikke kommer til at gøre noget, som vi fortryder senere, og at beskytte vores sammenhængende natur. For jeg kan jo godt forstå, at nogle gerne vil bo nær skoven, og at trafikplanlæggere tænker en vej gennem området. Men det vil vi mane i jorden, og hvordan gør vi det én gang for alle? Det gør vi gennem en fredning, siger borgmester Jørn Pedersen.

Til stede ved præsentationen af initiativet var repræsentanter for private lodsejere, Bramdrupdam Borgerforening, Bramdrupdam Lokalråd, Kolding Golfklub og Danmarks Naturfredningsforening, og alle tog positivt imod. For golfklubbens vedkommende vil en fredning kunne sikre klubbens fremtid på sin nuværende placering og feje alle bekymringer af bordet om at skulle vige for byudvikling.

Annonce
Det her handler om at sikre, at vi ikke kommer til at gøre noget, som vi fortryder senere, og at beskytte vores sammenhængende natur.

Jørn Pedersen (V), borgmester

Tryghed

Jørn Pedersen og Birgitte Kragh understreger, at deres udspil nu skal drøftes i plan-, bolig- og miljøudvalget, som skal afgøre, om det store arbejde henimod en fredning overhovedet skal sættes i gang.

Men i forventningen om, at svaret bliver ja, bebuder borgmesteren og udvalgsformanden, at der bliver tale om en lang proces, som alle berørte parter og ikke mindst Danmarks Naturfredningsforening skal involveres tæt i, inden man når frem til det tidspunkt, hvor der kan indsendes en egentlig fredningsansøgning til Fredningsnævnet, som afgør, om en fredning kan ske på de vilkår, der ønskes. Processen vil formentlig vare fire-fem år.

Birgitte Kragh ser frem til at komme i mål.

- For det vil jo være helt fantastisk, hvis Kolding bliver byen, som har fredet natur både helt inde i byen, vest for og syd for ved Skamlingsbanken. Og vi vil gerne skabe tryghed for, at vi vil bevare den natur, som virkelig er værdifuld for os alle sammen, samtidig med at vi kan udvikle Kolding på de græsplæner, som for nogle er natur, hvor de går tur med deres hund, sagde Birgitte Kragh.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

PostNord er en dødssejler

I årevis har fusionen mellem Post Danmark og det svenske Posten AB til PostNord i 2009 været et problembarn. Der er nemlig så store forskelle mellem Danmark og Sverige, at det har vist sig nærmest umuligt at få fællesskabet til at fungere. Mens Danmark er en digital spydspids, bliver der fortsat ekspederet masser af fysiske breve og dokmenter via posten hos vores nordiske naboer. Og skønt man kan begræde det traditionelle brevs forsvinden i vores land, er udviklingen uafvendelig. Situationen i Danmark har siden 2012 udløst adskillige årsregnskaber med blodrøde tal, hvilket har belastet hele PostNord i fatal grad. I det seneste årsregnskab for 2018 havde den danske del af forretningen et minus på over en milliard kroner. Noget tyder på en bedring i økonomien, men prisen har været høj i form af massefyringer og bestandigt forringet service. Imens fortsætter brevmængden med at falde på grund af den digitale kommunikations fortsatte fremmarch kombineret med alt for lange leveringstider på fysiske breve. Nu er flere partier så åbne for at forlade postsamarbejdet. De nye toner er der grund til at være tilfreds med. For nok er situationen lige nu slem. Men fremover vil den blive endnu værre. Også hos vores naboer vil den moderne kommunikation vinde stadig mere frem. Det er ganske enkelt for hurtigt, bekvemt og billigt at holde digital kontakt med både venner, familie og myndighederne til, at fysiske breve på sigt kan overleve i større omfang. Det gælder også i Sverige. PostNord er med andre ord en dødssejler, det ikke vil være klogt at holde fast i. Lad os få lukket virksomheden, inden vi bruger endnu flere penge på at forlænge dens skrantende eksistens. Naturligvis skal det også fremover være muligt at sende fysisk post i Danmark. Men der er bestemt ingen grund til at genopbygge et nationalt postvæsen. I stedet bør politikerne se på muligheden for at betro opgaven til private aktører. Dyrere og ringere end den nuværende ordning kan det umuligt blive.

Haderslev

Sjove mænd invaderer Nustrup

Varde For abonnenter

Friskole med politikertække i nabokommune: Skoleleder kan smile over tilstrømning fra Esbjerg

Annonce