Annonce
Aabenraa

Politisk udvalg er splittet om besparelser: Omstridt sag må gå om

Bybusrute nummer 1 i Aabenraa gik fri i en spareøvelse sidste år, men nu skal teknik- og miljøudvalget finde endnu flere penge i budgettet. Arkivfoto: Jan Sternkopf
Politikerne i teknik- og miljøudvalget kan ikke blive enige om, hvor de skal finde de millioner, der mangler på kontoen til kollektiv trafik. Efter onsdagens udvalgsmøde blev de ikke meget klogere. Et afbud fra et syvende medlem betød nemlig, at afstemningen endte uafgjort.

Aabenraa: Det gør ondt at skulle spare på den kollektive trafik.

Det må de konstatere i teknik- og miljøudvalget, som onsdag skulle beslutte, hvor der skal spares på området. Der er underskud på budgettet på 4,5 millioner kroner i år, og fremover kommer der til at mangle 4,3 millioner kroner hvert år.

Men politikerne kunne ikke nå til enighed.

Forvaltningen havde forberedt tre scenarier, der på forskellige måder rammer kollektiv buskørsel, tilskud til ungdomskort, vejdrift og vejbelægning. Konkret anbefaler forvaltningen et forslag, som fremover vil reducere bybussernes weekendkørsel for 1,2 millioner kroner, aftenkørslen for 1,1 millioner kroner, den regionale rute 220 skal der spares samlet 1,4 millioner kroner på, og ungdomskortet reduceres med 525.000 kroner. De sidste penge skal findes på vejdrift og -belægning.

Annonce

Send regningen videre

Tre af politikerne, Jan Riber Jakobsen (K), Christian Panbo (S) og Egon Madsen (S), havde et ændringsforslag. De ville have, at børne- og uddannelsesudvalget betaler sin del af regningen. 1,2 millioner kroner af de besparelser, der skal findes, skyldes nemlig, at der skal sættes flere skolebusser ind på grund af en justering af folkeskolereformen. Desuden skulle buslinje 3 - den til Løjt Kirkeby - fredes, og det samme skulle busrute 220. En lille restbesparelse skulle findes på resten af udvalgets område.

- Der er kundegrundlag for at bevare bybussen til Løjt, og rute 220 er en vigtig forbindelse for kommunens sydlige område. Det strider mod vores landdistriktspolitik, hvis vi ikke kan sikre den offentlige service her, siger Jan Riber Jakobsen.

I november besluttede udvalget at nedlægge fire ud af fem bybusser i weekenden, og så skulle økonomiudvalget hjælpe med at finde resten af pengene. Men teknik- og miljøudvalget fik sagen tilbage med den besked, at de penge måtte man selv finde. Alligevel mener Jan Riber Jakobsen ikke, det vil være urealistisk at bede skole- og uddannelsesområdet om at spytte i kassen.

- Vi begik en fejl dengang, for vi skulle bare have sendt de 1,2 millioner kroner videre til økonomiudvalget. Det er jo børne- og uddannelsesudvalget, der bestiller opgaven, vi står bare med regningen. Det kunne vi godt tænke os at få en drøftelse af, siger han.

Vi har en bundet opgave

Det kunne udvalgsformand Arne Leyh Petersen (DF), Eivind Underbjerg Hansen (V) og Thomas Juhl (V) dog ikke bakke op om. Da det syvende medlem i udvalget, næstformand Kurt Andresen (SP), havde meldt afbud, stod den 3-3. Det betyder, at forslaget bortfalder.

- Vi synes, forvaltningens anbefaling var bedre. Vi er kede af, at det giver serviceforringelser ude i landdistrikterne, men vi har fået en bundet opgave, og uanset hvad vi beslutter, vil vi helst være det foruden. Vi er klar over, det kommer til at koste noget for nogen, siger Arne Leyh Petersen.

3-3 stod den imidlertid også, da der skulle stemmes om forvaltningens forslag, og så bortfaldt det forslag også. Det betyder, at sagen skal op igen, formentlig til februar.

En helt ny sag

Så kunne man ellers tro, at den endelige beslutning ligger hos den fraværende Kurt Andresen. Men det er ikke en selvfølge, lyder det fra Arne Leyh Petersen og Stig Werner Isaksen, direktør på området.

- Jeg kan endnu ikke sige, hvordan sagen kommer til at se ud, for jeg tager også input fra dagens møde med i betragtning, siger Stig Werner Isaksen.

- Ja, det bliver en helt ny sag. Vi prøvede ellers virkelig at nå til enighed, men det lykkedes ikke, supplerer en ærgerlig udvalgsformand.

Situationen ærgrer også Jan Riber Jakobsen.

- Det er meget uheldigt, for vinduet med at få reduceret køreplanstimerne lukkede i dag (onsdag, red.). Så nu bliver regningen bare endnu større, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klima

Sorte næsehorn på vej tilbage

Danmark

Live: Mette F. - Gradvis åbning af Danmark efter påske er sandsynlig men der går tid før samfundet er normalt igen

Annonce