Annonce
Esbjerg

Politisk udvalg skærper tonen: Højspænding skal graves ned

Der skal overhovedet ikke rejses master igennem Esbjerg Kommune, mener Plan & Miljøudvalget, der dermed skærper tonen i høringssvaret til Miljøstyrelsen. Arkivfoto: Energinet.

Plan & Miljøudvalget kræver nu hele strækningen med Energinets kommende, 400 kV-forbindelse gennem Esbjerg Kommune nedgravet i et nyt høringssvar til Miljøstyrelsen. Dermed står det tidligere Plan & Miljøudvalgs alternative forslag om østligere linjeføring på master ikke længere ved magt.

Esbjerg Kommune: Politikerne i det nye Plan & Miljøudvalg skærper nu høringssvaret til Miljøstyrelsen i sagen om Energinets kommende 400 kV-forbindelse fra Idomlund ved Holstebro til den dansk-tyske grænse.

Der vil således ikke fra Esbjerg Kommunes side blive foreslået alternative linjeføringer til planerne om de 30-35 meter høje el-master gennem Esbjerg Kommune - holdningen er den faste, at hele linjeføringen skal graves ned.

Det oplyser formanden for Plan & Miljøudvalget, Karen Sandrini (S), på vegne af et enigt udvalg.

Dermed skal forvaltningen i gang med rette-pennen i forhold til det udkast til et høringssvar, som embedsmændene på tirsdagens møde ellers forelagde politikerne i udvalget. Heri foreslås to alternative muligheder for masternes vej gennem landskabet - begge længere mod øst.

Annonce

Begrundelsen

I udkastet til høringssvar til Miljøstyrelsen argumenteres der for, at det ansøgte projektforslag fra Energinet.dk på en række væsentlige punkter er til stor ugunst for både lokalbefolkning, turisme og landskab i Esbjerg Kommune. Det gør sig isærgældende i området ved Ribe, hvor det foreslåede tracé vil gribe meget forstyrrende ind og skabe stor risiko for tab af væsentlige rekreative og økonomiske værdier i form af bl.a. tabte turismeindtægter, skriver forvaltningen.

- Nu skal sagen videre i byrådet, men i udvalget er vi af den overbevisning, at den eneste acceptable løsning er en nedgravning af el-forbindelsen. At foreslå en østligere linjeføring med master er lidt at kaste aben videre. Vi er enige om, at det eneste rigtige er at svare Miljøstyrelsen, at kablerne bør lægges i jorden gennem hele Esbjerg Kommune, for Energinets foreslåede tracé løber på tværs af et ca. 500 hektar stort Natura 2000 område, der rummer store naturværdier. Det forrige Plan & Miljøudvalg bakkede godt nok op om at foreslå et alternativ i form af en østligere linjeføring, og det blev også forelagt Energinet, men siden er der løbende kommet flere og flere nye oplysninger og synspunkter frem, og nu er vores politiske vurdering, at vi ikke kan anbefale master, siger Karen Sandrini.

Klima- og energimister Lars Chr. Lilleholt (V) har tidligere oplyst, at der ikke råd til den meget dyre og angiveligt teknologisk usikre løsning, som det er at grave en ønsket højspændingsledning ned mellem Idomlund ved Holstebro tværs gennem Varde Kommune og videre til Endrup og ned til grænsen. Otte milliarder kroner vil det koste ekstra at grave højspændingsledningerne ned, ifølge ministeren, der også tidligere har oplyst, at 400 kilovolt jordkabler ikke er teknologisk muligt, da vekselstrøm efter 20-30 kilometer ædes op i kablet.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce