Annonce
Udland

Polsk lovforslag om seksualundervisning udløser protester

Kacper Pempel/Reuters
Kritikere beskylder Polens regering for at forsøge at gøre det strafbart at give seksualundervisning i skoler.

Tusindvis af mennesker demonstrerede onsdag aften i Polens hovedstad, Warszawa, mod et lovforslag, som ifølge kritikere reelt vil gøre seksualundervisning i skoler strafbart med op til tre års fængsel.

Det skriver det tyske nyhedsbureau dpa.

Også i andre byer blev der protesteret, og flere demonstrationer er planlagt de kommende dage.

Tidligere onsdag havde medlemmer af det borgerlige regeringsparti Lov og Retfærdighed (PiS) i parlamentet stemt for at lade et udvalg fortsætte arbejdet med forslaget.

- Det er en skændsel for de medlemmer, som sendte et forslag, der straffer seksualundervisning med fængsel, til videre behandling, skriver oppositionspolitikeren Joanna Scheuring-Wielgus i et tweet ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Bag forslaget står en bevægelse, der er modstander af retten til fri abort, samt organisationen "Stop Pædofili", som anser det for en måde at "beskytte børn og ungdommen mod seksuel fordærvelse".

Ifølge Polens højesteret kan lovforslaget i sin nuværende form dog være i strid med den forfatningsmæssige ret til undervisning, skriver dpa.

- Forsøget på at begrænse adgang til undervisning er et direkte angreb på os alle, siger Antonina Lewandowska, som er del af en frivillig bevægelse, der tilbyder seksualundervisning.

Formelt tilbyder polske skoler ikke seksualundervisning. I stedet bliver eleverne undervist i at "forberede sig til familieliv".

Visse byer har tilladt seksualundervisning i skolerne, hvilket har ført til kritik fra det konservative regeringsparti PiS og den katolske kirke.

Marcin Ociepa, der er nyvalgt medlem i parlamentet for PiS, siger, at det er en "overfortolkning af loven", når modstandere taler om, at undervisere risikerer at ende bag tremmer, og at han intet galt ser i forslaget.

- Den fastslår bare, at det ikke er tilladt at tilskynde en person under 15 år til at have sex eller indgå i andre seksuelle aktiviteter, siger han ifølge Reuters om lovforslaget.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Sørgelig sag fik det rette udfald

Sagen er helt igennem sørgelig. Men det kunne ikke være anderledes. Naturligvis måtte den danske stat ikke lade et lille barn gå til grunde i en lejr i Syrien, efter såvel barnets somalisk-danske mor som faren tilsyneladende er blevet dræbt. Derfor er den 11 måneder gamle dreng nu blevet hentet til Danmark, hvor han forhåbentlig får en god fremtid sammen med sine slægtninge. Både drengens mor og far har haft tilknytning til Islamisk Stat. Sagen er den bedst tænkelige illustration af det idioti, disse fanatikere er besat af. Deltagelse i terror er i sig selv utilgivelig. Men det er komplet ubegribeligt, at forældre også er parate til at ofre deres eget barn for en tåbelig sag. Netop dette er jo konsekvensen af at medbringe børn eller sætte dem i verden i det helvede, Islamisk Stat lykkeligvis kun for en kort periode kunne etablere i Mellemøsten. Vi skal i sådanne sager være humane, men med kraftige forbehold. For den danske stat er der uanset farven på de pågældendes pas ingen grund til at gøre sig synderlige anstrengelser for at hente andre IS-terrorister til landet. Det gælder også for de pågældendes børn, med mindre ganske særlige forhold gør sig gældende. Det var tilfældet for den lille dreng samt i en tidligere sag, hvor en hårdt kvæstet 13-årig dreng i juni blev evakueret fra en interneringslejr. Alternativet havde formentlig i begge tilfælde været børnenes død. Det må vi ikke medvirke til. Dansk Folkeparti lufter mistanken om, at det reelt ikke er muligt at kontrollere, hvorvidt den lille drengs forældre faktisk er afgået ved døden. I lyset af de kaotiske forhold i Syrien er denne skepsis begrundet. Men skulle for eksempel moren senere vise sig at være i live, bør det på ingen måde berettige hende til en fribillet retur til Danmark. Flere medier har bragt historier om tidligere IS-terrorister, der angiveligt bittert har fortrudt og nu vil retur til Danmark. Til dem er beskeden: Alle valg i livet har konsekvenser, og I er ikke velkomne.

Annonce