Annonce
Aabenraa

Polske håndværkere rykker ind i tidligere asylcenter

Det tidligere plejecenter Bolderslev Midtpunkt vil fra januar atter summe af liv, når polske håndværkere rykker ind. Arkivfoto: Claus Thorsted

Aabenraa Kommune har lejet Bolderslev Midtpunkt ud til selskab, der har brug for indkvartering til polske håndværkere.

Bolderslev: Et esbjergensisk selskab, der hjælper et norsk firma med indkvartering til polske elektrikere og ingeniører, der arbejder i Flensborg.

Det bliver internationalt på det tidligere plejecenter Bolderslev Midtpunkt, som økonomiudvalget i Aabenraa Kommune netop har nikket ja til at leje ud for en treårig periode. Det sker i erkendelse af, at stedet i øjeblikket er umuligt at sælge, og at Bolderslev-borgerne ikke selv har et bæredygtigt projekt til de kommunale bygninger.

Dermed kommer der atter liv i bygningerne på Gammel Søndergade 20, der har stået tomt siden årsskiftet, hvor asylcentret lukkede.

- Sådan en bygning forfalder jo, når den ikke bliver brugt, så det er godt, der sker noget, siger formanden for Bolderslev Lokalråd, Henning Frisk.

Han glæder sig over, at der sammen med udlejningen er lavet en række ordensregler, så kommunen vil kunne holde hånd i hanke med, at der bliver ved med at se ordentligt ud.

Annonce

Kun ét tilbud

Der var flere interesserede, der henvendte sig på Aabenraa Kommunes annonce om udlejning af Bolderslev Midtpunkt, men da fristen udløb, var der kun ét bud: Nemlig det fra Mars Invest ApS.I tilbuddet beskrives det blandt andet, at de ansatte, der skal bo i Bolderslev, skal godkendes af en gruppeleder, og at gruppelederen ligeledes vil komme på uanmeldte besøg for at sikre, at husordner overholdes ligesom "de kriterier, der i øvrigt er gældende som god opførsel".

Det er ifølge bilaget ligeledes aftale med HG Electronic, at skulle nogen mod forventning træde ved siden af, vil konsekvensen bliver bortvisning.

Træt af hoteller

Det behøver hverken Henning Frisk eller de øvrige lokale beboere dog at bekymre sig om. Det forsikrer John Christensen, der er medejer af det selskab, der har lejet bygningerne for 385.000 kroner årligt, og som står på spring til at komme i gang med at sætte stedet i stand. Allerede fra januar skulle det gerne være klar til at huse godt 30 polske håndværkere, der er hyret af norske HG Electronic til en større opgave på værftet i Flensborg.

- De polske elektrikere og ingeniører er udstationeret i otte måneder ad gangen, og de var trætte af hotelværelser i Flensborg, hvor de sidder og kukkelurer på seks kvadratmeter. Vi har løst nogle opgaver for nordmændene tidligere, der ikke har noget med indkvartering at gøre, men de spurgte os, om vi kunne hjælpe - og så fandt vi det her, forklarer John Christensen.

På udkig efter lokale

I et bilag til tilbuddet er der beskrevet, hvordan de 17 lejligheder skal istandsættes, så der kan bo to i hver. Der bliver etableret hyggekroge på gangarealerne, og et møderum vil blive omdannet til et familierum, så der også er plads til, at håndværkerne kan få deres familier på besøg.

Der skal ansættes en vicevært og rengøringspersonale, og John Christensen har et par lokale navne på hånden til jobbet som vicevært.

- Vi vil gerne bruge lokale folk, for tingene skal gerne spille hele vejen rundt, som han udtrykker det.

Borgmester Thomas Andresen (V) er også glad for, at det er lykkedes at få lejet plejecentret ud.

- Det er en god løsning for alle parter. Udover at kommunen får lejeindtægterne, så sparer vi jo også penge til opvarmning og vedligeholdelse, som vi kan bruge til noget andet. Og Bolderslev-borgerne har nu en ny periode til at finde ud af, om de kan finde noget at bruge bygningerne til, siger han.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Kolding

Død mand blev glemt i sin lejlighed: Ingen vil tage ansvaret

112

Mand straffet for at kaste med sin hund

Annonce