Annonce
Regionalt

Poltikerne skændes om coronakaos. Nu kan tvungen vaccine være på vej i Tyskland

Sundhedsminister Jens Spahn fra det konservative CDU har udløst vild forvirring med en beslutning om at rationere vaccinen fra Biontech/Pfizer, mens coronaepidemiens fjerde bølge ruller gennem Tyskland.  Foto: Odd Andersen/AFP/Ritzau Scanpix.

Berlin. Fjerde smittebølge under coronaepidemien skyller ind over Tyskland. Søndag satte smittetrykket igen rekord. På syv døgn havde der været 372,7 nye tilfælde per 100.000 indbyggere, oplyste Robert Koch Instituttet, der er Tysklands nationale centrum for registrering og bekæmpelse af smitsomme sygdomme. I løbet af 24 timer var der frem mod søndag indberettet 42.727 nye inficerede. 75 mistede livet mellem lørdag og søndag.

Nu er Tyskland jo en stor nation med omkring 83 millioner indbyggere. Bliver der taget højde for det, er situationen syd for grænsen såmænd nogenlunde som i Danmark, og tåler slet ikke sammenligning med Østrig, hvor smitten er omkring tre gange så høj i forhold til befolkningstallet.

Alligevel hviler en knugende frygt nu over vores sydlige nabo, hvor omkring 100.000 efterhånden har mistet livet under epidemien.

Annonce

Tyskerne er ganske enkelt ikke så gode til kriser. De ved det tilmed selv og joker med deres frygtsomhed, som bliver kaldt ”German Angst”.

Beslutningstagerne virker igen komplet rådløse, og skændes forbitret. Især rettes vreden mod den tyske sundhedsminister, Jens Spahn fra det konservative CDU.

Hidtil et der blevet sagt meget dumt – men naturligvis ligeledes en del begavet - under den efterhånden halvandet år lange epidemi. Men nu mener mange, at Spahn har sat helt nye standarder for idioti. Mens alle opfordrer til at få sat fart i tredje prik med vaccine til borgerne, har Span besluttet, at midlet fra Biontech/Pfizer skal rationeres. Praktiserende læger kan i første omgang maksimalt bestille 30 doser Biontech/Pfizer om ugen, men grænsen for vaccinationscentre og mobile team er 1020 doser per uge.

Jeg håber, det i sidste ende lykkes uden en almen pligt til at lade sig vaccinere. Men i modsat fald er jeg også klar til at tage dette skridt.

Ministerpræsident Daniel Günther.

Beskeden er sendt ud til regeringerne i de 16 forbundslande, hvor adskillige ministre er tændt fuldkommen af. En af dem er Heiner Garg, der er sundhedsminister i Slesvig-Holsten og repræsenterer det liberale FDP.

- Fungerende sundhedsminister Jens Spahn rationerer Biontech, der lige netop den vaccine, som nyder størst accept i befolkningen. Det er på tide han går af, sagde Garg, da FDP i weekenden mødtes til delegeretmøde i Neumünster i det centrale Slesvig-Holsten.

Forklaringen på rationeringen er ikke mangel på præparatet fra Biontech/Pfizer. Lagrene bugner, men det gør de også med vaccinen fra Moderna. I 90 procent af alle tilfælde bestiller læger og vaccinecentre nemlig Biontech/Pfizer og går uden om det amerikanske alternativ. Derfor risikerer en del af Tysklands 16 millioner doser Moderna at passere sidste anvendelsesdato, hvilket sundhedsministeren vil forhindre.

Med medicinske produkter er det i Tyskland som med biler. Muligvis producerer Toyota udmærkede køretøjer. Men tyskerne foretrækker alligevel for eksempel en Mercedes eller en BMW – det føles ligesom mere trygt og solidt. Når det kommer til vacciner, har borgerne ligeledes størst tillid til den beskyttelse, de får fra det middel, der er opfundet hos Biontech i Mainz i Rheinland-Pfalz end til Moderna fra USA.

Alene derfor er Jens Spahns udspil politisk tonedøvt. Lige nu handler det om at få beskyttet så mange som mulig i den nation, hvor mange fortsat er skeptiske. Så er det ingen hjælp, når sundhedsministeren skaber forvirring blandt en i forvejen ekstremt usikker befolkning.

Samtidig er det uhørt, at en politiker i Jens Spahns situation træffer så vidtgående beslutninger. Som medlem af CDU hører sundhedsministeren til blandt taberne i forbindelse med valget til forbundsdagen i september. Spahn er således kun minister på meget lånt tid, og hans afløser fra enten det socialdemokratiske SPD, De Grønne eller det liberale FDP kan meget vel være udnævnt allerede i løbet af den kommende uge. Under et sådant forløb ville en afgående minister normalt nøjes at holde butikken kørende og så ellers få flyttekasserne pakket. Men under coronaepidemien er intet normalt i Tyskland – heller ikke politik.

Ud fra en strengt lægefaglig vurdering er der dog ikke belæg for at kritisere skiftet fra Biontech/Pfizer til Moderna.

Videnskabsfolk henviser til, at Moderna er mindst ligeså effektiv som Biontech/Pfizer. Således har sundhedsmyndighederne i Singapore netop offentliggjort en undersøgelse af virkningerne af tredje stik. Studiet viser, at personer opnår en immunitet på 63 procent, hvis de får tre doser Biontech/Pfizer. Får de pågældende to prik af vaccinationen fra Biontech/Pfizer og herefter en dosis Moderna, er beskyttelsesgraden derimod 72 procent.

- Om muligt bør tredje dosis være af samme type som de to første Kan det ikke lade sig gøre, er det også muligt at anvende enten Moderna eller Biontech/Pfizer, selv om man oprindelig er beskyttet med den anden vaccine, lyder det Robert Koch Instituttet. Med andre ord: Eksperterne er ikke nervøse for at blande de to forskellige midler.

- Efter min opfattelse er den komplet uproblematisk. Nogle undersøgelser viser endda, at kombinationen af forskellige vacciner er en fordel. Man skal bare tage, hvad man kan få, forklarer infektionsforskeren Leif Erik Sander fra Charité-hospitalet i Berlin til nyhedsbureauet dpa.

Eneste undtagelse er personer under 30 år. Til dem anbefaler videnskaben udelukkende Biontech, fordi Moderna udløser en svagt forhøjet risiko for betændelse i hjertet.

Imens buldrer smitten frem. Kun knap 68 procent er færdigvaccinerede i forbundsrepublikken mod godt 75 procent i Danmark. Med andre ord er millioner af mennesker ikke beskyttet, og i mange tilfælde er der tale om et bevidst fravalg. Ganske som på vore breddegrader er der masser af konspirationsteorier i omløb. Men i sidste ende er der formentlig kun nogle få procent, der er komplet utilgængelige for argumenter nord for grænsen. I Tyskland er hundredetusinder coronabenægtere og vaccinemodstandere.

Nu er flere politikere klar til at drage den yderste konsekvens. Vil borgerne ikke lade sig overbevise – ja så må de tvinges.

I hele verden har det vakt opsigt, at Østrig fra februar indfører obligatorisk vaccination mod coronavirus. Indtil for få dage siden var den slags utænkeligt i Tyskland. Men det er ikke længere tilfældet.

Bayern er Østrigs naboland. Kontakten er tæt, og mentaliteten beslægtet. Bayerns ministerpræsident, Markus Söder fra det konservative CSU var da også den første tyske politiker, der bakkede op om tvangsvaccination. Men nu kommer der nogenlunde samme budskab i Danmarks umiddelbare nabolag.

- Jeg håber, det i sidste ende lykkes uden en almen pligt til at lade sig vaccinere. Men i modsat fald er jeg også klar til at tage dette skridt. Landet kan ikke på sigt blive ved med at være domineret af epidemien, forklarer Slesvig-Holstens ministerpræsident Daniel Günther fra CDU til online-udgaven af avisen Die Welt.

Annonce
Sydjylland For abonnenter

Frygtet svinesygdom rykker nærmere og nærmere Danmark: Rigtig mange bønder er her ikke i morgen, hvis den krydser grænsen

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Grundlægger af stort transportfirma med 300 ansatte er død

Kolding For abonnenter

Anettes far tabte guldtand ud af munden kort inden han døde: I dag er den endt som hendes højtelskede smykke

Tønder

27-årig varetægtsfængslet for vanvidsbilisme og grov vold

Haderslev

Så er der penge til at etablere rundkørsel i farligt kryds på Ribevej

Medie: Vaccineskeptikere opsøger coronasmitte

Esbjerg For abonnenter

Strid om vandboring på vej i ekspropriation: Landmand vil have flere penge, end vandværket kan give

Sydjylland For abonnenter

Livslang kærlighed begyndte med en kontaktannonce: Henry og Sigrid udvekslede over 150 breve og fik næsten 40 år sammen

Esbjerg

Troede invitation var spam: Nu er lille køkkenfirma blevet gazellevirksomhed

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Team Esbjerg

Team Esbjerg-himmelstormer har sat kursen mod VM i Spanien: - Det er på en trist baggrund, men det er mega vildt for mig

Sønderborg For abonnenter

Aldi vil investere millioner i to byer: Her vil kæden bygge nye butikker

Kolding

36-årig mand anholdt: Mistænkes for at stå bag voldsomt røveri mod 7-Eleven

Annonce