Annonce
Haderslev

Pop up-butik i Genforeningens tegn trækker

Jens Peter Kristensen og Pia Søndergaard var på tur i Sønderjylland. Torsdag lagde også vejen ind omkring Historie Haderslevs pop up-butik i Apotekergade. Foto: Inge Rogat Møller
En plysset sofa, uniformer og tegninger trækker mange turister og gæster ind i Historie Haderslevs pop up-butik i Apotekergade.

Haderslev: Pop up-butik står der med store bogstaver på banneret udenfor på den tidligere fiskebutik i Apotekergade.

Her er Historie Haderslev rykket ind. Med en udstilling om de franske alpejægere, der kom til Haderslev for at sikre, at afstemningen den 10. februar 1920 forløb i ro og mag. Nogle uniformer hænger på bøjler, støvler står der også. Alle er velkomne til at trække i trøjen og lade sig fotografere. Man må også sidde i stolene, der indtil for nylig indgik i Historie Haderslevs udstilling om tre Haderslev-familier og valget i 1920 i Lavgade. Nu står de her til fri afbenyttelse:

- Det er rigtig dejligt, siger Jens Peter Kristensen og Pia Søndergaard.

Parret fra Odense har været på tur i Sønderjylland. De har været ved Kær tæt på ved Sønderborg og set på stenene for de faldne fra 1864. Derefter er de draget mod nord. På vej til Haderslev har de kigget ind forbi det tyske mindretals mindested på Knivsbjerg, og nu sidder de i den plyssede sofa.

Det handler om blandt andet om de franske alpejægere, der kom til Haderslev i januar 1920 for at overvåge valget. Dem og deres ophold kan man få mere at vide op i udstillingen. Foto: Inge Rogat Møller

- Det var rigtig spændende på Knivsbjerg. Det er det også har, siger parret, der ikke anede noget om udstillingen, men begge er meget interesseret i historie. Efter et besøg i domkirken kiggede de derfor over vejen til udstillingen, som tirsdag, torsdag og lørdag kan opleves indtil udgangen af september.

Annonce

Interessant

- Det er faktisk rigtig interessant, også dejligt, at man må sidde ned, siger parret, der er blevet oprigtig interesseret i Sønderjyllands historie ved blandt andet at se nogle af de mange dokumentarer og udsendelser, der har været vist på tv og i radio.


Jeg har aldrig helt forstået det med Sønderjylland, men det er pludselig blevet meget nærværende.

Pia Søndergaard, turist fra Odense


Begge er lærere. For fem år siden gik Jens Peter Kristensen på pension, nu er han frivillig i det lokalhistoriske arkiv i Odense. Det moderne islæt og fokus betyder noget, mener Pia Søndergaard.

- Jeg har aldrig helt forstået det med Sønderjylland, men det er pludselig blevet meget nærværende.

Rigtig mange har kigget ind i forretningen de to første åbningsdage. Denne torsdag er der også mange. Særligt turister.

Annonce

Tegninger på væggen

Ved et bord sidder otte-årige Maria og hendes fem-årige lillebror, Oliver.

Begge tegner. Maria har tegnet et bål, en regnbue, et dansk og tysk flag og et hus.

Maria på otte år fra Ikast og hendes farmor, Annette Laursen, holder ferie med familien i Halk. Maria og hendes lillebror tegnede tegninger i pop up-butikken. Foto: Inge Rogat Møller

- Jeg elsker at tegne, forklarer hun, inden hun får sin tegning hængt op på væggen til de andre.

De to søskende er på ferie med deres familie i Halk. Farmor og mor, Annette Laursen og Malene Jensen, fra Ikast hygger sig, mens børnene tegner.

- Vi så der var pop-up, og da vi så uniformerne, skulle børnene selvfølgelig prøve dem, siger Annette Laursen, der selvfølgelig også synes, det er dejligt at kunne slappe af i den plyssede sofa.

Næste gang pop-up-butikken åbner er lørdag fra klokken 10 til 14.

Man kan komme ind og prøve en uniform - og så kan man gå på opdagelse og blandt andet se frimærker og pengesedler fra foråret 1920. Foto: Inge Rogat Møller
Der er mange spændende detaljer i pop up-butikken, der er åben tirsdage, torsdage og lørdage til og med september. Blandt andet en dannebrogskage. Foto: Inge Rogat Møller
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Tre smittede familier tæt på at lukke Esbjerg Gymnasium: Borgmester kræver anden model for nedlukning

Annonce