Annonce
Kolding

Populær juletradition i fare: Kirsten har stået i spidsen for familieturen til Christinero for sidste gang

Kirsten Gellert, på trappen, har i 12 år stået i spidsen for juleturen til haveanlægget Christinero, hvor børnene vækker julermanden. Nu siger hun stop, men der mangler en tovholder til næste år. Arkivfoto: Lena Juul
Kirsten Gellert har i 12 år været tovholder for juleturen for hele familien til Christinero ved Christiansfeld, men nu er det slut. En ny tovholder skal melde sig, hvis traditionen skal overleve.

Christiansfeld: Mellem 300 og 400 havde købt billet til det, der kan gå hen og blive den sidste juletur til Christinero for at vække julemanden.

Kirsten Gellert, der står bag forretningen Smuksakk, har nemlig meldt ud, at hun efter 12 år som tovholder siger stop.

- Vi har ledt efter en afløser, der kan trække i trådene til næste år, men endnu har ingen meldt sig.

Arrangementet begynder på Prætoriustorvet, hvor alle samles, og så traver man de cirka to kilometer ud til haveanlægget Christinero. Her spiller Brødremenighedens Blæseorkester, og børnene vækker julemanden. Eftermiddagen byder på godteposer, æbleskiver og gløgg. Inden mørket falder på, tændes der lys i de lanterne, der uddeles til deltagerne.

Kirsten Gellert fik i sin tid ideen til arrangementet, og optiker Mette Juel Knudsen har hjulpet.

- Turen er sjov, og jeg nyder at gå med, men jeg vil gerne stoppe nu. December er en travl måned, hvor vi holder åbent næsten alle dage i butikken, og jeg vil gerne have lidt mere tid mine børnebørn og børn, forklarer Kirsten Gellert.

Hun fortæller, at der i år er flere fra Christiansfelds Handelsstandsforening, der hjælper til, så de ved, hvordan det fungerer, hvis en ny tovholder kommer på banen.

- Vi har lavet en drejebog. Vi har en julemand og en nissemor, så den gode tradition er lige til at overtage med alle de oplysninger, vi bruger og har. Og mangler der et godt råd, så er jeg stadig i byen.

Annonce

Vi har ledt efter en afløser, der kan trække i trådene til næste år, men endnu har ingen meldt sig.

Kirsten Gellert

Positive tilbagemeldinger

Billetsalget har været stabilt gennem alle årene.

- Jeg fandt på turen, fordi jeg syntes, at vi manglede et julearrangement, som man også kan deltage i, hvis man ikke har børn. Og det er altid sådan, at der er flere voksne end børn tilmeldt, fordi mange familier deltager med flere generationer. Turen giver ingen handel, for butikkerne holder lukket. Min tanke var, at os, der har butikkerne, gik sammen med vores kunder og kunne snakke på en anden måde, end når vi står bag disken.

Hun får mange positive tilbagemeldinger på familieturen.

- Det er typisk, når billetterne bliver købt i butikken. Nogle fortæller, at de har været med alle år. Mange forældre får deres børn hjem til arrangementet. Børnene vil med, fordi de på turen kan møde deres kammerater fra dengang, de gik i skole i byen, forklarer hun.

I hendes egen familie har også en fin tradition i forbindelse med dagen.

- Jeg går med sammen med mine børn og børnebørn. Mine børns svigerforældre inviterer jeg med på turen, og så tager vi hjem til os bagefter og varmer os på to slags suppe. Altid en klar suppe og en ny variant af en eller anden slags. Det er en fin måde at være sammen med familien på, siger Kirsten Gellert.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aabenraa

Nu spidser det til i sag om tyske huskøbere i Danmark: Styrelse kan sende minister i samråd

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Leder For abonnenter

Det utilgivelige læk

Danmark er et af de mest digitaliserede lande i verden. Det nyder vi som borgere godt af, når vi eksempelvis kan betale i supermarkedet via en app, eller når vi skal i kontakt med offentlige myndigheder og ikke behøver af møde fysisk op. Tager man blot et smut syd for grænsen, vil man opdage et samfund, der virker tilbagestående i forhold til at høste fordelene af et digitaliseret samfund. Men udviklingen har også sine omkostninger. Eksempelvis kan det være svært for ældre at finde ud af selvangivelsen eller anden form for computerkontakt med myndighederne. Disse generationsudfordringer gøres der meget for at afbøde, men nogle omkostninger er af en karakter, så de er utilgivelige. En sådan er Sygehus Lillebælts læk, som netop er blevet kendt i offentligheden, af fortrolige oplysninger om godt en halv million patienter. Kort fortalt har blandt andet cpr-numre, navne og hjerteoplysninger i flere end fem år ligget tilgængelige for alle 26.000 ansatte i Region Syddanmark samt et ukendt antal samarbejdspartnere fra ind- og udland. Regionen og sygehuset er blevet kritiseret for lækket i en afgørelse fra Datatilsynet, men lægelig direktør på Sygehus Lillebælt Mads Koch Hansen har "ikke fantasi til at forestille sig", at nogle ansatte uberettiget skal have gjort brug af patienternes oplysninger. Det kræver nu ellers ingen livlig fantasi at forestille sig, at der blandt 26.000 ansatte samt samarbejdspartnere i ind- og udland skulle findes et enkelt broddent kar, hvis moral og syn på tavshedspligt er flosset. Selv om den i øvrigt afgående lægelige direktørs tillid til sine ansatte kan være sympatisk, er den grænsende til naiv. Desværre oplever vi af og til disse helt utilgivelig læk af personlige oplysninger fra offentlige myndigheder, og netop fordi digitaliseringen af samfundet ikke kan spoles tilbage, er der grund til på det kraftigste at indskærpe vigtigheden af, at have styr på den slags. Mister folk først tilliden til myndighederne, kan det være uopretteligt.

Sport

Forstå hvorfor verden græder: - Vi har mistet en rockstjerne i Kobe Bryant

Annonce