Annonce
forside

Populær sønderjysk tegner i topklasse

I over 50 år glædede Franz Füchsel læserne af det sønderjyske satirehefte æ Rummelpot med sine tegninger.

Nu er han død efter kort tids sygdom, 89 år. Desværre ikke af grin, men af cancer. Men til gengæld kunne han et helt liv leve af sin humoristiske sans.

Han blev en af tidens mest populære og produktive tegnere i Danmark. En folkekær humorist i topklasse.

Han var sønderjyde, født i Skærbæk i 1927. Skærbæk-drengen modtog i 2008 den sønderjyske Nobelpris "Årets æresrummelpot". Selv om han forlod landsdelen fulgte han vores gøren og laden trofast fra sidelinjen. Han skabte glæde og mange små smil og satte tanker i gang. Han var en af de første, der tegnede grænsetrafikken - det trafikale kaos på Rømø.

Han blev landskendt som én af de 12 Muhammed-tegnere.

Gennem sit liv lavede han flere end 30.000 vittighedstegninger, men det var den ene Muhammed-tegning, som ændrede Franz Füchsels liv fundamentalt.

Den lavede han i 2005 til Jyllands-Posten, som havde bedt 12 danske tegnere om at tegne Muhammed.

Han modtog 800 kroner i honorar for tegningen. Men han havde aldrig forestillet sig, at de tegninger kunne bringe verden af lave. Men prisen blev høj på anden vis, for Franz Füchsel modtog efterfølgende trusler og måtte have politibeskyttelse.

Alligevel fastholdt han retten til at sige, skrive og tegne, hvad han mente. Han ville gerne leve i et land, hvor hans børn, børnebørn og oldebørn ikke skulle blive hindret i at sige deres mening, selv om den kunne være ilde hørt.

Grinebideren Franz Füchsel fortsatte kampen mod dødbideriet lige til det sidste.

Æret være hans minde.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
EfB

Uheldene regner ned over EfB

Leder For abonnenter

Covid 19: Lad os nu bare få ro på

I Italien er syv personer døde af covid 19 også kaldet coronavirus. Omkring 300 er smittet. Også i Storbritannien er der smittede og så at sige på vores dørtrin er der mistanke om et tilfælde i Hamborg. På Tenerife er danskere i isolation på et hotel, efter en italiensk gæst åbenbart har bragt smitten med sig.På den baggrund er det sandsynligt, at smitten kan nå os. Er det en alvorlig situation? Ja, bestemt. Men der er ikke tale om en katastrofe.Det indtryk kunne nemt opstå, hvis man kaster et blik på børserne. De danske aktier har haft de største kurstab i årevis. På de internationale børser er billedet det samme.Kursfaldene er ikke noget bevis på faren fra covid 19, men bekræfter blot, at Mogens Lykketoft havde ret, da han i sin tid og med noget grovere ord konstaterede, at finanssektoren var befolket af sensitive sjæle.Covid 19 er en ny sygdom. Derfor har vi ikke noget naturligt immunforsvar, ligesom det foreløbig kun er en påstand, at Kina skulle have udviklet en vaccine.Men med alle disse forbehold er coronavirus slet og ret influenza. Den sygdom er bestemt ikke til at spøge med. Således døde godt 1600 danske af influenza i sæsonen 2017/2018.For hver af disse afdøde og deres pårørende var der tale om en tragedie. Men influenzadødsfaldene har vi år efter år, uden det udløser panik endsige styrtdyk på børserne.En angstprovokerende kendsgerning er, at vi alle på et tidspunkt skal dø. Den gode nyhed er, at der kun er ringe sandsynlighed for, at coronavirus koster os livet.I sygdommens epicenter, Kina, er omkring 80.000 med sikkerhed smittet, og knap 3000 dødsfald er officielt registreret. Det svarer til en dødelighed med rigtig mange nuller på førstepladsen i procenten af døde i forhold til Kinas enorme befolkning på næsten 1,4 milliarder mennesker. Selv hvis mørketallet i antallet af døde er tre, fire eller endog ti gange højere, er regnestykket det samme.Det er således ikke den sorte død, der hærger. Lad os være vagtsomme, men ikke paniske.

Kolding

Formand vil rulle udskældt besparelse tilbage: - Ældre skal bevare muligheden for at spise sammen

Annonce