x
Annonce
forside

Populær sønderjysk tegner i topklasse

I over 50 år glædede Franz Füchsel læserne af det sønderjyske satirehefte æ Rummelpot med sine tegninger.

Nu er han død efter kort tids sygdom, 89 år. Desværre ikke af grin, men af cancer. Men til gengæld kunne han et helt liv leve af sin humoristiske sans.

Han blev en af tidens mest populære og produktive tegnere i Danmark. En folkekær humorist i topklasse.

Han var sønderjyde, født i Skærbæk i 1927. Skærbæk-drengen modtog i 2008 den sønderjyske Nobelpris "Årets æresrummelpot". Selv om han forlod landsdelen fulgte han vores gøren og laden trofast fra sidelinjen. Han skabte glæde og mange små smil og satte tanker i gang. Han var en af de første, der tegnede grænsetrafikken - det trafikale kaos på Rømø.

Han blev landskendt som én af de 12 Muhammed-tegnere.

Gennem sit liv lavede han flere end 30.000 vittighedstegninger, men det var den ene Muhammed-tegning, som ændrede Franz Füchsels liv fundamentalt.

Den lavede han i 2005 til Jyllands-Posten, som havde bedt 12 danske tegnere om at tegne Muhammed.

Han modtog 800 kroner i honorar for tegningen. Men han havde aldrig forestillet sig, at de tegninger kunne bringe verden af lave. Men prisen blev høj på anden vis, for Franz Füchsel modtog efterfølgende trusler og måtte have politibeskyttelse.

Alligevel fastholdt han retten til at sige, skrive og tegne, hvad han mente. Han ville gerne leve i et land, hvor hans børn, børnebørn og oldebørn ikke skulle blive hindret i at sige deres mening, selv om den kunne være ilde hørt.

Grinebideren Franz Füchsel fortsatte kampen mod dødbideriet lige til det sidste.

Æret være hans minde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Statsministeren er på farlig kurs

Formentlig synes de fleste, at Mette Frederiksen og hendes regering har ydet en imponerende indsats under coronakrisen. Men nu kan statsministeren være på vej ad en farlig sti, der godt kan få den hidtidige enighed til at slå revner. Det har vi bestemt ikke behov for lige nu. Muligvis gjorde Mette Frederiksen ret i stort set at trække genåbningen af Danmark tilbage på det seneste pressemøde mandag. Problemet er blot, at vi stort set ikke kender baggrunden for beslutningen. Det samme gælder alle på Christiansborg uden for regeringens snævre kreds. Oppositionen har efter eget udsagn ikke været inddraget i de seneste afgørelser, men er blot på forhånd blevet orienteret om regeringens beslutning. Det samme gælder åbenbart også for regeringens egne støttepartier. Flere repræsentanter for oppositionen bebrejder Mette Frederiksen for denne fremgangsmåde. Dansk Folkepartis leder, Kristian Thulsen Dahl kalder ligefrem Mette Frederiksen for egenrådig. Desværre er den kritik berettiget. De politiske kolleger og alle vi danskere har ganske mange gange set sundhedsminister Magnus Heunicke præsentere sine plancher med de efterhånden berømte røde og grønne kurver. Men det er så i vidt omfang også de eneste modeller, der er blevet lagt frem. Regeringen har givetvis også i forbindelse med de seneste tiltag konsulteret sundhedsfaglige eksperter, inden planerne er blevet lagt. Men hvad har fagfolkene sagt, hvad bliver konsekvenserne, og hvilke alternativer findes der? De spørgsmål har vi aldrig fået besvaret. Forståeligt nok er frustrationen i Folketinget betydelig. Det kan meget vel slå over i modvilje, hvilket ville være en både politisk og samfundsmæssigt meget alvorlig situation. Den nuværende krise er for stor til politisk strid, og tydelige tegn på manglende fodslag i parlamentet vil skabe usikkerhed, ja måske ligefrem frygt blandt borgerne. Men rette vil de nemlig på grund af manglende information kunne spørge sig selv, om regeringens kurs er den rette.

Tønder

Flere usikkerheder efter aflysning af Tønder Festival: Hvad skal der ske med de billetter, som er solgt?

Annonce