Annonce
forside

Populær sønderjysk tegner i topklasse

Annonce

I over 50 år glædede Franz Füchsel læserne af det sønderjyske satirehefte æ Rummelpot med sine tegninger.

Nu er han død efter kort tids sygdom, 89 år. Desværre ikke af grin, men af cancer. Men til gengæld kunne han et helt liv leve af sin humoristiske sans.

Han blev en af tidens mest populære og produktive tegnere i Danmark. En folkekær humorist i topklasse.

Han var sønderjyde, født i Skærbæk i 1927. Skærbæk-drengen modtog i 2008 den sønderjyske Nobelpris "Årets æresrummelpot". Selv om han forlod landsdelen fulgte han vores gøren og laden trofast fra sidelinjen. Han skabte glæde og mange små smil og satte tanker i gang. Han var en af de første, der tegnede grænsetrafikken - det trafikale kaos på Rømø.

Han blev landskendt som én af de 12 Muhammed-tegnere.

Gennem sit liv lavede han flere end 30.000 vittighedstegninger, men det var den ene Muhammed-tegning, som ændrede Franz Füchsels liv fundamentalt.

Den lavede han i 2005 til Jyllands-Posten, som havde bedt 12 danske tegnere om at tegne Muhammed.

Han modtog 800 kroner i honorar for tegningen. Men han havde aldrig forestillet sig, at de tegninger kunne bringe verden af lave. Men prisen blev høj på anden vis, for Franz Füchsel modtog efterfølgende trusler og måtte have politibeskyttelse.

Alligevel fastholdt han retten til at sige, skrive og tegne, hvad han mente. Han ville gerne leve i et land, hvor hans børn, børnebørn og oldebørn ikke skulle blive hindret i at sige deres mening, selv om den kunne være ilde hørt.

Grinebideren Franz Füchsel fortsatte kampen mod dødbideriet lige til det sidste.

Æret være hans minde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Varde

20-årig trafikdræbt mand er identificeret: Han stødte frontalt ind i en lastbil i sin VW Up

Annonce