Annonce
Tønder

Populære paddleboards slippes løs på Vidåen

Anita Bram Pedersen satte sidste år gang i paddleboard-debatten. Nu åbnes der med start den 16. juli for brætsejlads på Vidåen. Ind- og udstigning kommer til at foregå ved Sparekassebroen. Foto: Uwe Iwersen
Efter en høringsfase, hvor der ikke kom nogen indsigelser, åbnes nu med start den 16. juli for sejlads med vandcykler og paddleboards på en afgrænset strækning af Vidåen i Tønder.

TØNDER: Sidste sommer undrede Anita Bram Pedersen, Tønder, sig på Facebook højlydt over, at der måtte sejles med kanoer, vandcykler og kajakker på Vidåen, mens de populære SUB-boards (se faktaboks) var bandlyst.

- Al brætsejlads forbudt, stod der i det gældende sejladsregulativ for åen.

Men det bliver der nu lavet om på.

Annonce

SUP

Stand Up Paddling - SUP - er blevet beskrevet som ”verdens hurtigst voksende vandsport”, fordi den er sjov, ny og nem at gå til.

SUP-boards er af Søfartsstyrelsen kategoriseret som et fartøj, der er omfattet af bekendtgørelsen om redningsveste. Det betyder, at det, i modsætning til f. eks. et surfboard, er et lovkrav at medbringe en redningsvest eller svømmevest på dit SUP-board, og at man kan straffes med bøde ved overtrædelse.

Efter en offentlig høringsfase åbnes nu for en sæsonbetinget sejlads med både vandcykler og SUB-boards på strækningen mellem Jernbanebroen og broen ved Søndergade. Det er en strækning på cirka 800 meter, og sæsonen for brætsejlads er fastsat til perioden fra 16. juli til 29. februar.

Når der bliver lukket ned for brætsejlads i foråret og frem til midt om sommeren skyldes det hensyn til ynglende fugle i området.

- Så de (brætsejlerne, red.) må lige vente til det bliver sommer, lyder det fra formanden for teknik- og miljøudvalget, Poul Erik Kjær (V).

Ud over almindelige fugle og ænder ses også de mere sjældne isfugle i området.

Forløbet

Efter at Anita Brahm Pedersen havde rejst paddle-problematikken overfor politikerne og den kommunale forvaltning, blev der udarbejdet et tillæg til det gældende sejladsregulativ, der er mere end 20 år gammel og stammer fra den tid, hvor Sønderjyllands Amt havde ansvaret for for de sønderjyske øer.

Det bliver rigtig dejligt, at vi så ikke længere skal køre til Sønderborg eller Bork Havn for at sejle på vore elskede boards.

Anita Brahm Pedersen, brætsejler, Tønder

Udarbejdelsen af tillægget skete i samspil med relevante interesseorganisationer som Danmarks Naturfredningsforening og Dansk Ornitologisk Forening. Herefter blev forslaget sendt i offentlig høring. Eftersom der ikke kom indsigelser eller indvendinger, er tillægget til regulativet nu godkendt. Det skete i teknik- og miljøudvalget.

Den blå streg viser den strækning, hvor der med start den 16. jule åbnes for paddle-brætsejlads på Vidåen. Den røde streg markerer den strækning, hvor brætsejlerne ikke må nærmer sig bredden. Foto: Tønder Kommune
Annonce

Reglerne

Af den nu opdaterede udgave af sejladsregulativet fremgår blandt andet:

- Der må sejles med SUP og vandcykler på Vidå på strækningen mellem jernbanebroen øst for Tønder og Søndergadebroen.

- SUP og vandcykler må kun benyttes i perioden fra 16. juli til 29. februar.

- SUP og vandcykler må inden for denne periode kun benyttes mellem solopgang og solnedgang.

- Der må højst være tilsammen 15 SUP og vandcykler på vandet ad gangen.

- Der skal, ved sejlads med SUP og vandcykler, holdes en afstand på mindst 3 meter til den vestlige bred på strækningen nedstrøms vigen ved Sparekassebroen og frem til Søndergadebroen.

- SUP må kun sættes i og tages op i den nordøstlige del af vigen ved Sparekassebroen.

- Der må ikke foregå udlejningsvirksomhed for SUP.

Annonce

Prøveperiode

De nye regler er i første omgang gældende i en tidsbegrænset prøveperiode på tre år og dermed i første omgang altså frem til juli 2025.

Med godkendelsen i teknik- og miljøudvalget er nedtællingen til paddle-start på Vidåen i fuld gang. Der er kun godt 60 dage til.

En af dem, der har sat kryds i kalenderen er Anita Brahm Pedersen.

- Det bliver rigtig dejligt, at vi så ikke længere skal køre til Sønderborg eller Bork Havn for at sejle på vore elskede boards, har hun tidligere fortalt.


Annonce
Tønder For abonnenter

Narkopåvirket bilist trafikdræbte to kvinder: Efter mere end to og et halvt år har han nu fået sin dom

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Se billederne: Allans hus kostede 85.000 kroner - det er noget gammelt lort

Esbjerg For abonnenter

Thomas' fingre var smeltet ind til senerne, men nu har han sagt farvel til førtidspension: Jeg vil hellere arbejde i mit eget firma

Sønderborg For abonnenter

Anklaget for mishandling af sine seks børn: Familiefar frygter udvisning til Kosovo

Esbjerg For abonnenter

Esbjerg raser over fortsat benspænd: Ghetto-loven står stadig i vejen for integration af ukrainske flygtninge-familier

Han organiserede uroen og kastede brosten mod EU-forbeholdene og politiet: - Det var et snydevalg, og hadet var indædt

Esbjerg

Drama om milliard-projekt på Esbjerg Havn: Din Forsyning har tabt tålmodigheden og er klar med erstatningskrav mod leverandør af gigantisk flis-keddel

Kolding For abonnenter

Efter drabet på 22-årig kvinde: Nu vil Kate bare gerne væk fra stoffer og utryghed på Violvej

Sif og Andreas vil give mere til jorden end de tager: Sådan kom de i gang uden at stifte stor gæld

Sydjylland

Rovfuglene kommer: Kvinde hakket i hovedet

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Erhverv For abonnenter

Seneste regnskab viser et uventet underskud: Nu skærer dagligvarebutik en time af åbningstiden

Navne For abonnenter

I mange år mærkede tidligere folketingsmedlem ikke efter, når kroppen sagde fra: Nu har Marlene og familien sat forbruget kraftigt ned og taget en stor beslutning

Erhverv

Overvældende interesse for at købe nedlagt politistation: Kan ende i en budrunde

Annonce