Annonce
Læserbrev

Positivitet og Covid-19

Læserbrev: Der er rigtig meget fokus på den raserende pandemi Covid-19, og det handler primært om dødsfald, lukninger af virksomheder, fyringer, pressemøder med nye restriktioner, og det er selvfølgelig helt naturligt – men! - der er et gammelt ordsprog, der lyder noget i retning af – ”der er ikke noget der er så skidt – at det ikke er godt for noget andet”. Den vinkel kunne jeg godt tænke mig at tage, og jeg håber, at mange andre også vil bidrage til den positive side og fylde aviser og nettet med det – for en stund.

Samfundet – vi har set flere eksempler på, hvordan boligområder pludselig står tættere sammen og holder fest – på afstand. Boligblokke, hvor man synger til hinanden fra altanen. Man handler ind til hinanden, og spørger om man lige skal have noget med.

Miljøet – vi kan se rundt omkring, at når hjulene står stille, så har det en gavnlig effekt på miljøet.

Virksomheder – mange virksomheder finder nye samarbejdspartnere i disse tider, hvad kan det føre til, når vi er på den anden side. Forretninger finder nye indtjeningsmuligheder, pludselig udvides produktprogrammet, som eksempel kan nævnes de mange madsteder, der nu leverer Take-Away.

Familien – mange spil er blevet støvet af, der hygges mere end man plejer. Nogle familier har indført nye måder at være nærværende på. Det er blevet til mange familie-gåture og generelt mere familietid

Individuelt – flere udnytter tiden til fordybelse. Nogle lærer at løse professorterningen, andre tager online klaverundervisning. En har købt en gammel guitar og sidder på youtube og lærer at spille på den.

Dette var bare nogle af mine antagelser – jeg glæder mig til at høre om dine.

Det er i pressede situationer, at de bedste opfindelser er gjort, mon der er nogen undervejs?

I Kolding ønsker vi også at vækste, og mon ikke også der kommer et baby-boom omkring årsskiftet, det vil da være skønt. Pas på hinanden, vi ses på den anden side.

Ole Alsted. Privatfoto
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lisbeths corona-syge mand ligger bevidstløs i respirator: Pas på jer selv - og ikke mindst pas på andre

Leder

Kamp mod corona berettiger meget, men: Der er også en grænse

Regeringer verden over krænker fundamentale frihedsrettigheder for at bekæmpe corona. Værst i lande med udemokratiske regimer, men også Danmark kan være med. Det er en farlig udvikling. Krisen er så enorm, at vi selv i åbne demokratier må acceptere, at nogle af vores frihedsrettigheder sættes på pause. Det kan være retten til at måtte forsamle sig og bevæge sig frit. Det afgørende er ikke at gå for langt. Det har mange gjort. I Kina var og er det ikke sundt at kritisere diktaturets indsats mod corona. I Cambodia er 17 anholdt for at sprede "falske nyheder". I Tyrkiet er 19 anholdt for blandt andet at skrive, at corona var mere udbredt, end myndighederne sagde. I Ungarn er premierminister Viktor Orbán nu reelt diktator, efter at parlamentet har bemyndiget ham til på ubestemt tid at kunne regere per dekret, altså uden politisk flertal. Samtidig vedtog parlamentet en lov, som giver op til fem års fængsel for at offentliggøre "falske informationer". Så vidt er vi ikke i Danmark, men Mette Frederiksens regering er to gange blevet stoppet i forsøget på at gå for langt. I sit udkast til den første hastelov foreslog regeringen at bemyndige sundhedsministeren til at lade myndigheder trænge ind i private hjem uden dommerkendelse, hvis der var mistanke om smitte. I udspillet til den anden hastelov, som blev vedtaget sent tirsdag aften, ville regeringen give Styrelsen for Patientsikkerhed adgang til borgernes dankorttransaktioner for at spore potentielt coronasmittede – også uden dommerkendelse. Også dét blev heldigvis stoppet. I begge tilfælde demonstrerede Socialdemokratiet, hvad det har gjort siden sin valgsejr: Man er tilhænger af en meget stærk stat, som gerne må gribe dybt ind i borgernes private liv, hvis det tjener, hvad partiet opfatter som fællesskabets bedste. Men det sætter Grundloven faktisk grænser for, og det er godt, at nogle partier i Folketinget stadig har den som ledestjerne. Coronakrisen berettiger mange indgreb, men der er også en grænse.

Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Danmark

Lyt med: Har EU spillet fallit under corona-krisen? Nej, EU ender som sejrherre, siger ekspert

Annonce