Annonce
Erhverv

PostNord i Danmark nærmer sig overskud efter kæmpetab

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Efter et kvartal med sorte tal er PostNord-koncernen tilbage i minus. Driften i Danmark løber ikke rundt.

PostNord-koncernen, der startede året i plus, har onsdag præsenteret et halvårsregnskab, hvor selskabet er tilbage i minus. Tabene er dog kraftigt nedbragt fra over 750 millioner kroner til 81 millioner kroner.

Driften af PostNords danske afdeling giver som den eneste i koncernen stadig underskud.

I alt har hele PostNord-koncernen et minus på det, der svarer til 121 millioner danske kroner for andet kvartal.

Den danske del af PostNord kæmper stadig med at få forretningen til at løbe rundt.

Her giver driften et lille minus. Direktør for PostNord i Danmark, Peter Kjær Jensen, hæfter sig dog ved, at sidste års styrtblødning i samme kvartal er stoppet.

Hvor PostNord i Danmark tabte det, der svarer til 750 millioner danske kroner på driften alene i andet kvartal sidste år, er minusset nede på omkring syv millioner i år.

Driftsresultatet er resultatet før udgifter eller indtægter fra renter, finansielle poster og skat.

Samlet har den danske afdeling tabt lidt under 50 millioner danske kroner på driften i 2019 indtil videre.

- Vi er ved at være, der hvor vi skal være. Og vi er relativt langt foran vores planer. Så det er vi sgu ret stolte af, siger Peter Kjær Jensen.

- Vi har tjent penge i to ud af de første seks måneder i år. Det er den dårlige del af året. De gode måneder kommer fra august og september.

PostNord har en plan om, at den danske afdeling fra næste år skal løbe rundt og tjene penge. Den plan holder Peter Kjær Jensen fast i.

- Jeg tror ikke, at vi kommer til at gå i nul i 2019. Det har ikke været planen, at vi skulle komme i nærheden af nul i år, men jeg tror, at vi med rimelighed kan komme der opad.

PostNord har i flere år haft det problem, at der sendes færre breve. Særligt i Danmark har det skabt problemer for forretningen. I andet kvartal er brevmængden faldet med otte procent i Danmark.

- Det vi nu fokuserer på, er e-handel. Det er pakker og e-handlen, der skal bære virksomheden fremad, siger Peter Kjær Jensen.

De få breve har ført til en dyr redningsplan, hvor selskabet har brugt milliarder på at fyre tusinde af ansatte, der i mange tilfælde var ansat som tjenestemænd.

Det førte igen til, at PostNord måtte bede sin ejere - den danske og svenske stat - om penge. Men også det har skabt problemer.

I juni oplyste EU-Kommissionen, at den åbner en undersøgelse af tilskud fra den danske og svenske stat på i alt over 2,8 milliarder kroner.

Her skal EU vurdere, om der er tale om statsstøtte uden for det tilladte.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Uvenlig behandling af tyskere skal stoppe

Det er en gevinst for den danske del af grænselandet, når tyskere og andre EU-borgere beslutter sig for at købe et hus i Sønderjylland. Sidste år solgte EDC i Rødekro og Nybolig i Padborg i alt 55 huse til udenlandske EU-borgere, hvoraf langt de fleste var tyskere. Det er med til at skabe udvikling i en landsdel, der ellers i mange områder kæmper med faldende befolkningstal. Derfor er det meget bekymrende, at både advokater og ejendomsmæglere i Sønderjylland oplever, at servicen over for de udenlandske huskøbere er blevet forringet i en grad, så det kan risikere at få mulige tilflyttere til at opgive deres forehavende. Den oplevede forringelse er sket i forbindelse med, at den statslige Styrelse for International Rekruttering og Integration siden 1. april har overtaget opgaven med at udstede EU-opholdsbevis til de udlændinge, som vil flytte til Danmark, fordi de er ved at købe et hus i Danmark. Forinden var det Statsforvaltningen, der stod for opgaven. Dengang var oplevelsen hos advokater og mæglere, at udlændingene fra andre EU-lande, inden de flyttede hertil, kunne få det opholdsbevis, der er betingelsen for at kunne gennemføre huskøbet. Men det er ulovligt at gøre det på den måde, mener den statslige styrelse. Den kræver, at udlændingene har bopæl her i landet først, og dermed skal de leje en bolig, før de kan købe én. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) bør i en fart finde ud af, om det virkelig kan passe, at det pludselig skal være så besværligt for en EU-borger at købe et dansk hus. Selv om hans styrelse benægter, at der er lavet om på praksis, er der en række kilder, som har fortalt JydskeVestkysten, at behandlingen af sagerne foregik meget smidigere, da det var Statsforvaltningens opgave. Det må kunne lade sig gøre at genskabe den situation, så Danmark igen kan blive opfattet som et venligt værtsland for EU-medborgere, som kan forsørge sig selv og som har lyst til at købe et hus i vores land.

Danmark For abonnenter

Smittede patienter: Kirurgs hudlidelse kan have kostet Henrik fra Fanø hans nye hofte

Erhverv For abonnenter

Fællestillidsmand er chokeret over nedlukning: Det er noget rigtig skidt

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];