Annonce
Livsstil

Poul viser vej i Skjern Enge: Her mangler kun giraffer og elefanter - ellers kunne det lige så godt have været Afrika

"Savannen" lige syd for Skjern Å. Et par giraffer ville pynte... Foto Poul Osmundsen.
En rundtur i Skjern Enge viser dig noget af det mest storslåede, vores egn har at byde på landskabeligt.

LØNBORG: - Vi mangler bare lige en flok giraffer og et par elefanter - så kunne det lige så godt være en afrikansk savanna.

Lyder kommentaren fra en af mine medvandrere, da vi efter at have passeret Fortgrøft - Skjern Å's sydlige arm - er på vej mod Lønborggaard.

Ganske rigtigt; efter ugers tørke er den flade slette afsvedet og beigebrun; rundt omkring står nogle vindforkrøblede træer, og vel er det ikke baobab-træer, men helhedsindtrykket er mere Seringeti-sletten end Skjern Enge.

Annonce

Men nu er det altså Skjern Enge, og vi er på vej ad en godt 10 kilometer lang rundttur, der bestemt må være en af de mest afvekslende på vores egn.

Der findes få udsigter i kommunen så storslåede som den fra Lønborg Banke over Skjern Å-dalen. Foto Poul Osmundsen.

Vi lægger ud ved Pumpestation Nord, Langkærvej 11. Fra det flade tag på pumpestationen er der en fin udsigt over ådalen, og selve pumperummet er indrettet til en spændende museum, der fortæller historien om Skjern Å, det store afvandingsprojekt og den efterfølgende naturgenopretning.

Da turen er en rundtur, kan de vælge at gå to veje. Med uret, hvor du starter med at gå mod øst ad diget langs åen eller mod uret. Vi valgte den sidste rute.

To trækfærger

Gå stik syd fra Pumpehuset, så kommer du efter et par hundrede meter til den første trækfærge, hvor du passerer Skjern Å's nordlige løb, hovedløbet. Turen over Med "Blishønen" giver et godt indtryk af, at den brede Skjern Å ikke "bare" er en å, men reelt en flod.

På den anden side kommer du til Kalvholm, der er en ø mellem åens to hovedarme. Kalvholm afgræsses af nogle fredsommelige kreaturer, der nysgerrigt drøvtyggende beskuer dig, mens du snor dig over åen til du efter måske en halv kilometer når den næste trækfærge, "Rørhønen" som fører dig over Fortgrøft.


Med diverse afstikkere er hele turen 11 kilometer, og den vil være tilgængelig for de fleste i godt vejr, selv om Kalvholm kan være lidt fugtig i regnfulde periode.


Her går du videre med syd, indtil du når stien, som viser til venstre mod Lønborggaard. Det er her, du har en forrygende udsigt over den flade, imponerende ådal, der lige nu altså mest af alt ligner en savanne.

Følg stien, der snor sig forbi den gamle herregård, som nok er værd at bruge fem minutter på at beskue udefra.

Fortsæt mod øst ad asfaltvejen Lønborggaardvej. Efter få hundrede meter er der en afvisning til venstre ad en smuk "junglesti", der fører til et fugletårn med udkig over nogle af de fladvandede søer. Her er der næsten altid fugle at se; da vi var der, oplevede vi en flok skestorke fiske, og et par venlige amatørornitologer fortalte, at man også tit ser både fiskeørn og havørn fouragere i søerne.

Vend tilbage til Lønborggaardvej, indtil du ser en markeret sti, der går til venstre. Fortsæt ad den med Skjern Enge til Venstre og marker til højre. På et tidspunkt hæver landskabet sig imponerende foran dig op mod Lønborg Banke og med kirken på toppen.

Annonce

Lønborg Banke

Passerer Skjernvej ved broen, og kravl op på banken, hvor der er borde-bænke-sæt og en formidabel udsigt over den naturgenoprettede ådal og den genslyngede å. Gå eventuelt videre op ad banken til kirken, der rummer egnens flotteste kalkmalerier. De var ved at blive restaureret, da vi var der, men vil snart blive åbnet for offentligheden, og så må du ikke snyde dig for et besøg.

Fortsæt ad cykelstien langs Skjernvej, der nærmest snorlige fortsætter mod nord. Her har du et glimrende udsyn til både vest og øst over ådalen. Når du har passeret den sidste bro, drejer du til venstre, og følger nu stien på digekronen tilbage til Pumpestation Nord.

Med diverse afstikkere er hele turen 11 kilometer, og den vil være tilgængelig for de fleste i godt vejr, selv om Kalvholm kan være lidt fugtig i regnfulde periode.

Har du mod på endnu mere, kan du fra pumpestationen gå mod vest ud til Skjern Å's munding; du kan desværre ikke så så meget på den første strækning, fordi diget hindrer udsynet, men sidste del af turen, der fører gennem et vildtvoksende ellekrat, er spændende, og helt uden for enden ligger der en fin lille strand med brunt sand og udsigt over Ringkøbing Fjord.

Der er også et udsigtstårn med udsigt over det flade, kratbevoksede delta.

Denne afstikker lægger tre kilometer ud og tre kilometer tilbage til pumpestationen til turen.

Annonce
Livsstil For abonnenter

Spørg advokaten: Har jeg rettigheder, hvis jeg ikke har del i forældremyndigheden over mit barn?

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Slut med at rense alger af tagene i landsby: Det løber direkte ud i ny regnvandssø

Haderslev For abonnenter

Kandis-Johnny overvældes stadig af bandets trofaste fans: Efter koncerterne går vi frem til vores fans - andre bands går backstage

Billund

Brand blev opdaget, da videoovervågningen forsvandt: Der var kun røg, da brandvæsnet nåede frem

Kultur

Hanson gav Vejen fest i midtbyen: Diskoteksejer håber, musikevent kan blive en tradition

Haderslev

Sårbare og udsatte unge sikres hjælp: Unge på Sporet er tilbage på sporet

Team Esbjerg For abonnenter

Team Esbjerg-profil melder sig klar til CL-braget i Frankrig: - Jeg synes, at vi har rigtig fine muligheder

Haderslev

Bierfesten er udsolgt: - Det er gået over al forventning

Kolding

Velhavere viser stribevis af sportsvogne frem i Kolding

Sport

Danmark er finaleklar i Speedway of Nations efter drama

Varde For abonnenter

Kampen om Andelskassen bliver langvarig: Spar Nord Bank er tålmodige og opgiver ikke overtagelse

Navne For abonnenter

Louis Bülow fortæller om sine minder: Fra en svunden tid - og dem, jeg savner

Kultur

Koncert-abstinenser i Vejen: Amtoft åbnede festen og savner et spillested i Vejen

Annonce