Annonce
Kultur

Povl Dissing får den første plads i folkemusikkens Hall of Fame: Lørdag hædres han i Tønder

Povl Dissing bliver lørdag den første kunstner i folkemusikkens Hall of Fame. Kåringen finder sted til Danish Music Awards Roots i Schweizerhalle i Tønder. Foto: Martin Dam Kristensen
I juni 2021 blev folkemusikkens egen Hall of Fame indstiftet, og nu er første medlem klar til at modtage en plads i "de berømtes hal".

Tønder: 83-årige Povl Dissing bliver det første medlem af folkemusikkens Hall of Fame. Han hyldes i forbindelse med Danish Music Awards Roots, der finder sted på lørdag den 27. november i Schweizerhalle i Tønder.

En del af hæderen bliver, at jazzguitaristen Jakob Bro opfører et 25 minutter langt værk – inspireret af Povl Dissings legendariske sang “25 minutter endnu”.

Povl Dissing bliver det første medlem af folkemusikkens Hall of Fame, blandt andet fordi "det for ham altid har handlet om musikken og ikke om pengene", som det blandt andet lyder i indstillingen. Arkivfoto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Begrundelse og motivation for Povl Dissings medlemsskab af Hall of Fame bliver givet af tekstforfatter, radiomand og tidligere leder af Aarhus Festuge Jens Folmer Jepsen, der er i gang med en portrætbog om Povl Dissing.

Annonce

Kunstværk i træ

Povl Dissings medlemskab af Hall of Fame får et konkret udtryk i form af et kunstværk i prosa og træ skabt af forfatter og kunstner Sanne Flyvbjerg og billedkunstner og formgiver Søren Assenholt. Værket vil bestå af en buste i træ samt en lyrisk fortælling. Kunstnerparret har i en årrække haft et samarbejde med Tønder Festival og skabt værker af kunstnere på festivalen.

Om Povl Dissing

Visesanger, troubadour, jazzkornetist, spillemand, folkemusiker, dansk bluesmand, provokatør, sangskatforvalter, folkekær kunstner. 

Povl Dissing  blev født 27. januar 1938. 

Han har som kunstner været med på den danske scene siden 1950’erne og sat store aftryk i den danske musikhistorie gennem årtierne. Ikke mindst samarbejdet med Benny Andersen og udgivelsen af “Svantes Viser” i 1973 betød et folkeligt gennembrud for Povl Dissing. Et album, som senere blev en del af den officielle danske kulturkanon. 

I 60’erne var hans hæse stemme og særegne fortolkninger af folkelige danske sange kontroversielt for mange. Men flere og flere elskede hans udtryk, og sange som “25 minutter endnu” og “Lad mig blive noget” slog Dissings navn fast. Et kunstnerisk højdepunkt var albummet “Dissing” også kaldet “Nøgne Øjne” fra 1969 med The Beefeaters. 

Også Povl Dissings samarbejde med Benny Holst, Peter Thorup, Burnin’ Red Ivanhoe er væsentligt, og det samme har i nyere tid været hans band sammen med sønnerne Jonas og Rasmus samt guitaristen Las Nissen i Dissing, Dissing, Las og Dissing. 

Publikum på Tønder Festival kunne i 2013 opleve en enestående eftermiddagskoncert i Telt 2, hvor Povl Dissing blev hyldet i selskab med sit band samt gæster som Benny Holst, Allan Olsen og Niels Hausgaard.

- Vi giver Povl Dissing denne hæder, fordi han siden de tidlige 60’ere har begejstret os alle. Fra at have delt vandene – ved at bruge sin stemme som instrument – til at han i dag nærmest er folkeeje for generationer. Povl Dissing er en inspiration for hele musiklivet og for alle sangere og musikere uanset genrer.

Han er også den første i Hall of Fame, fordi det for ham altid har handlet om musikken og ikke om pengene. Det kendetegner og personificerer Tønder Festivalen og vores initiativer, siger Poul-Henrik Jensen, formand for Folkemusikarkivet i Tønder og næstformand i Tønder Festival Fond.

Annonce

Hall of Fame

Initiativet til folkemusikkens Hall of Fame blev taget af Tønder Festival Fond og etableret i juni 2021. Meningen er, at Hall of Fame bliver en del af Folkemusikarkivet i Tønder. Konkret vil der blive tale om billeder og buster af både internationale og danske musikere og sangskrivere, som vil få tildelt en hædersplads i Tønder. Det er bestyrelsen i Tønder Festival Fond, der vil bede et skiftende udvalg om hvert år at udpege medlemmer til Hall of Fame.

Han er også den første i Hall of Fame, fordi det for ham altid har handlet om musikken og ikke om pengene. Det kendetegner og personificerer Tønder Festivalen og vores initiativer

Poul-Henrik JEnsenAnnonce
Kultur For abonnenter

Så har Frank fået svar: Nazi-dokumenter i hans private samling stammer fra det store tyveri i Rigsarkivet

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Kolding får endnu et kviktestcenter - det åbner torsdag nord for bymidten

Erhverv For abonnenter

Gigantisk byggeri har indhentet forsinkelse: Viking Link når milepæl med 15.000 m2 under tag

Sønderborg

Læsere undrer sig: Må varebiler køre i begge retninger på gågaden

Varde For abonnenter

Rollator-bande på tur: Den ældste er 95 år – og nu overvejer rollatordamerne at besøge et værtshus

Løvkvist: Messerschmidt kæmper for at vriste magten ud af døende hænder

Esbjerg For abonnenter

Hård kritik af Fanøs Plejecenter: Vores demente far lå hjælpeløs på gulvet

Kultur

Lokal fond uddelte pris til international forsker: Hun bidrager til en bæredygtig udvikling af vindindustrien

Esbjerg

Ni elever i samme klasse smittet på ni dage: Hvorfor bliver årgangen ikke hjemsendt og testet?

Skoleleder om mulig Omikron-variant: Der er så mange ansatte, der skal testes, at vi ikke kan tage imod elever

Aabenraa For abonnenter

Mennesket bag monarken: Forfatter gav indblik i dronningens liv med op- og nedture

Haderslev For abonnenter

Poser med kokain og heroin blev smidt ud af lejlighed på 2. sal, da politiet sparkede døren op

Nordtyskland

Så er byggeriet af den faste forbindelse startet i Tyskland

Annonce