Rådgivning: For at sikre en bedre rådgivning til praktiserende læger har Psykiatrien i Region Syddanmark fra 1. januar udvidet den eksisterende specialistrådgivning. Derudover er rådgivningen gjort ensartet over hele regionen, hvor der tidligere var forskelle fra afdeling til afdeling.
Det oplyser Region Syddanmark tirsdag i en pressemeddelelse.
- Ændringen er, at vi udvider rådgivningen, og gør den langt mere tilgængelig. Alle vores afdelinger stiller alle hverdage en speciallæge til rådighed fra 8-15.30, som regionens praktiserende læger kan ringe til for at få rådgivning om psykiatriske problemstillinger, fortæller psykiatrisygehusets lægefaglige direktør Anders Meinert Pedersen i pressemeddelelsen.
Kæmpe værdi
Ifølge praktiserende læge i Vejle, Troels Vestergaard Madsen, er det både spørgsmål fra patienter og læger, der er baggrunden for at anvende specialistrådgivningen. Han er glad for, at den nu er udvidet, fordi det kommer til at hjælpe en stor patientgruppe.
- Hovedparten af de psykiatriske patienter bliver behandlet i almen praksis, og derfor er der kæmpe stor værdi i at sikre et løft til denne patientgruppe, siger Troels Vestergaard Madsen, der også er praksiskonsulent og netop arbejder for at understøtte samarbejdet mellem regionens praktiserende læger og Psykiatrien i Region Syddanmark.
- Den helt store forskel er, at det nu er muligt at få rådgivning, mens man har en konsultation med en patient. Det giver lægen mulighed for at give en bedre beskrivelse, og så betyder det enormt meget for patienterne, at de kan få et hurtigt svar, udtaler han.
Udfordringer til livs
Specialistrådgivningen har kørt i flere år, men tidligere var det bestemte dage og tidspunkter, de praktiserende læger kunne ringe på. Det gjorde tilbuddet mindre fleksibelt og var et problem for de læger, der skulle bruge rådgivning her og nu.
- Som praktiserende læge sidder du med mange patienter, og hvis du skal vente flere dage på at få rådgivning, så hober der sig mange spørgsmål op. Det bliver svært at navigere i, og samtidig er det frustrerende for patienterne, at de ikke kan få et hurtigt svar, fortæller Troels Vestergaard Madsen.
De praktiserende lægers behov for en mere tilgængelig rådgivning førte i 2020 til en kortlægning af det daværende tilbud. Her blev det klart, at der var for få oplysninger om rådgivningen, samt at behovet var større end tilbuddet kunne bære. Derfor er Anders Meinert Pedersen også glad for, at det nye rådgivningstilbud er en realitet.
- Vi er rigtig glade for, at vi nu på daglig basis kan stå til rådighed med vores speciallæger. Tilbuddet kommer til at hjælpe en masse patienter og læger, men også vores psykiatrisygehus. Det er et tilbud, som giver god mening for alle parter, og som styrker det nære sundhedsvæsen, fortæller han.
Troels Vestergaard Madsen, praktiserende lægeHovedparten af de psykiatriske patienter bliver behandlet i almen praksis, og derfor er der kæmpe stor værdi i at sikre et løft til denne patientgruppe