Annonce
Trekantområdet

Praktiserende læger ser langt færre patienter: Flere bruger video, billeder og telefon

Lægerne tager nye metoder i brug, når patienterne i stor grad holder sig væk fra konsultationerne, fortæller Kerstin Henriksen, formand for bylægerne i Fredericia. Arkivfoto: Peter Friis Autzen
Mange er gået over til telefon-konsultationer hos lægen, mens der er corona-epidemi. Men ved mistanke om alvorlige sygdomme, skal den praktiserende læge stadig kontaktes, understreger bylægeformand

Fredericia: Bliv hjemme, hvis du har symptomer. Udsat konsultationer, der ikke er akutte.

De beskeder er under corona-epidemien slået så stærkt igennem, at de praktiserende læger nu har langt færre patienter. Det mærkes tydeligt i hverdagen hos Kerstin Henriksen, som er formand for bylægerne i Fredericia.

- Mange ting kan klares i telefonen, og derfor er der ikke mange, som rent fysisk møder frem på vores klinik. Det er langt færre, end vi er vant til. Patienterne er forstående, og de ved, at de ikke skal belaste systemet, siger Kerstin Henriksen, som er praktiserende læge hos Lægerne ved Volden på Nørre Voldgade.

Hun understreger dog, at patienterne selvfølgelig skal få tid hos lægen, hvis det er nødvendigt i forhold til kroniske sygdomme, eller hvis man for eksempel har mistanke om kræft. Så er det nødvendigt med en lægelig vurdering, og her skal patienterne ikke vente.

Annonce

Lettere at navigere

I forhold til spørgsmål om corona brugte personalet i begyndelsen af epidemien meget tid på at svare på spørgsmål.

- Det er blevet lettere at navigere i end for 14 dage siden, hvor der hele tiden kom nye opstramninger, og det førte til mange spørgsmål. Nu er retningslinjerne klare, siger Kerstin Henriksen.

Når der færre konsultationer, har læger og patienter i stigende grad benyttet sig af digitale løsninger. Der kan sendes billeder via mail, og flere bruger en lægeapp i kontakten med lægeklinikken.

- Men video kræver, at patienterne kan trække vores app. Det er for en udvalgt skare og ikke så meget for de ældre patienter, siger Kerstin Henriksen.

Mere video i midlertidig aftale

For en uge siden var formanden for landets praktiserende lægers organisation (PLO), Christian Freitag, ude med en opfordring til, at patienter stadig skal benytte lægen under corona-epidemien. Så hvis man sidder med symptomer på alvorlige sygdomme, skal man ikke vente med et kontakte lægen, lød opfordringen.

Desuden pegede han på, at antallet af fremmødte patienter på landsplan var faldet med 90-95 procent, og omsætningen faldet med 40 procent.

Hos Lægerne ved Volden har Kerstin Henriksen ikke opgjort faldet i antallet af patienter. Men hun oplyser, at lægerne nu har mulighed for at erstatte de fysiske konsultationer med et videomøde. Dermed kan lægerne nu få betaling for videokonsultationer i stedet.

Det er sket via en landsdækkende ”midlertidig aftale om honorering” 13. marts mellem de praktiserende læger og regionerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev For abonnenter

'Emmas' far drak og kunne vende på en tallerken på et splitsekund: - Far er virkelig sød, når han er ædru

Erhverv

Barsk maj for Billund Lufthavn: Massefyringer og nedgang på 98,3 procent

Annonce