Annonce
Læserbrev

Praktiske og sammenhængende forslag

Læserbrev: I DR Nyheder gør DJØF formand Henning Thiesen sig til talsmand for at trække i håndbremsen for unødigt bureaukrati, overflødige regler og kontrol.

Det er den samme organisation, der blandt meget andet udregnede, at der i politiet kunne spares 1500 årsværk.

Resultatet af denne proces - centraliseringen - er i dag synlig for alle. Politiet mangler i dag ikke kun de 1500 årsværk, men lige så mange til?

Hvorfor, hvordan opstår en sådan "regnefejl" ?

En del af forklaringen er enkel, nemlig, at der administreres i flere lag, sammenholdt med en fjernelse af ansvaret fra den enkelte. Der er simpelthen bygget flere lag på, og det juridiske har i endnu højere overtaget beslutningerne i dagligdagen.

Det indebærer, at beslutningerne fratages den person, der har den faglige kompetence. Her er vi så fremme ved den model, der bør være fremherskende fremadrettet. Det kaldes nærdemokrati, og forenkling.

Det er fremadrettet politikerne, der indenfor de felt, hvor de er aktive i politikken, skal motivere medarbejdere til at foreslå forenkling.

Forslag, der medfører (som en gave) at den enkelte medarbejder lige så stille og roligt påtager sig medansvar.

Det er en proces, der også indeholder noget så fint som arbejdsglæde. Arbejdsglæden er brændstof til den videre færd. Arbejdsglæden er også garant for en større effektivitet, mindre sygefravær og et samarbejde på samme klinge.

Så budskabet i mit indlæg er, lad personerne med det reelle kendskab på de enkelte områder komme til med praktiske og sammenhængende forslag.

Med denne model - en lidt længere proces - vil politikerne nok have mere samkvem med medarbejderne ude i de enkelte områder.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ingen grund til Corona-panik

Så er dét sket, som vi længe har vidst var overvejende sandsynligt: Coronavirus er kommet inden for landets grænser. En medarbejder ved TV2 har været på ferie i Italien og har med sig hjem fra skiferien bragt virussen, og nu træder det danske virusberedskab i kraft. Det må vi have tiltro til, men allerede nu meldes om butikker, der tømmes for håndsprit, og andre reaktioner, som kunne være forløbere for egentlig panik, og det er der ingen grund til. Omend mange er døde af Coronavirusen særligt omkring epicentret i millionbyen Wuhan i Kina, er den ikke, som vi også forleden bemærkede på denne plads, særlig farlig. Det foreløbigt største studie af den nye Coronavirus, Covid 19, fra Kina viser, at der er en dødelighed på 2,3 procent hos en gruppe smittede, hvor eksempelvis den for nogle år siden så frygtede SARS-virus havde en dødelighed på ti procent. I farlighed minder Corona altså mest om en almindelig influenzavirus, og derfor skal vi heller ikke gå i panik og lukke landet ned, fordi smitten nu er kommet inden for landets grænser. Coronavirus smitter mellem mennesker nøjagtig som influenza gør, det vil sige ved nys og host samt ved direkte kontakt. Det betyder også, at man skal opføre sig nogenlunde på samme måde. Undgå at være for tæt på mennesker, der nyser og hoster, samt sørge for en god håndhygiejne. Som altid er ældre og svagelige særligt udsatte, mens børn ikke ser ud til i særlig grad at blive ramt. Selvfølgelig er det angstprovokerende, når vi i en globaliseret og rejselysten verden rammes af en virus, der indtil videre ingen vaccine er imod. Men alt tyder på, at denne virus er relativt harmløs, og udviklingen i Kina er sådan, at antallet af nye smittede har været faldende siden januar. Faldet er kommet, efter den kinesiske stat i begyndelsen groft undertrykte redelige lægers opråb om et problem, men efter man opgav at lyve herom, ser det ud til, at man er ved at få styr på situationen. I et åbent og oplyst samfund som det danske, er vi heldigvis fri for den slags mummespil.

Annonce