Annonce
Varde

Preben Friis-Hauge skal slå et slag for havmiljøet

Preben Friis-Hauge er nu næstformand for Kommunernes Internationale Miljøorganisation. PR-foto

Varde: Preben Friis-Hauge (V), formand for Udvalget for Plan og Teknik i Varde Kommune, er valgt som ny næstformand i Kommunernes Internationale Miljøorganisation, KIMO, for perioden 2020-2022. Han var før formand. Som ny formand er Karsten Filsø (F) fra Holstebro valgt.

KIMO er en international organisation, der repræsenterer kystkommuner, og arbejder for at skabe et renere hav og kystmiljø. Mere end 1000 tons affald skyller op i gennemsnit på danske strande hvert år. Det er en belastning af naturen og havmiljøet og en økonomisk byrde for kystkommunerne.

Sidste år lancerede KIMO Danmark "Kystlotteriet" i Esbjerg, Frederikshavn, Hjørring, Jammerbugt og Varde Kommune, hvor man ved at samle affald på kysten kan vinde præmier. Deltagerne samlede over fem tons affald fra kysterne i perioden fra oktober til november 2019.

Kystlotteriet fortsætter i år i flere kommuner og med flere stationer, som indeholder lodder og sække til opsamling af affald.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nordtyskland

Lagerhal gik op i flammer

Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Annonce