Annonce
Udland

Premierminister: Cataloniens leder vender ryggen til uro

Den spanske premierminister besøger mandag Barcelona og sender hård kritik af sted mod den catalanske leder.

Spaniens fungerende premierminister, Pedro Sanchez, besøger mandag Cataloniens hovedstad, Barcelona, efter omkring en uges uro i byen.

I den forbindelse kritiserer han Cataloniens præsident i hårde vendinger.

Ifølge Sanchez har regionens præsident, Quim Torra, hidtil "vendt ryggen til" de voldelige protester, der er opstået i den nordøstlige spanske region.

Demonstrationerne blev skudt i gang af en række domme i Spaniens højesteret mandag i sidste uge. Her blev ni catalanske tidligere separatistledere idømt mellem ni og 13 års fængsel.

De blev dømt for deres roller i Cataloniens løsrivelsesbevægelse i 2017.

Sanchez besøger mandag sikkerhedsstyrkerne i Barcelona. Den catalanske præsident har anmodet om et møde med premierministeren, men det vides ikke, om det skal finde sted. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Sanchez blev mødt af protester fra en lille gruppe demonstranter, da han ankom til det nationale politihovedkvarter i Barcelona.

Det er her, at mange af de seneste dages sammenstød mellem demonstranter og spansk politi er foregået.

Sanchez har sagt, at det er Quim Torras opgave at skabe ro i regionen.

- Din opførsel de seneste dage har gjort præcis det modsatte, lyder det mandag fra Spaniens premierminister i et brev til den catalanske leder.

Spanien skal til nyvalg i næste måned, efter at det ikke er lykkedes for Pedro Sanchez at danne en regering efter seneste valg i april.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce