Annonce
Esbjerg

Pres på minister: Kritik af topmøde der skal bane vej for kæmpecenter i naturbeskyttet klitområde

"Nej tak til naturcenter Lycium i de naturbeskyttede klitter," siger de tre SF'er Jørn Boesen Andersen, Bramming, Karen Jeppesen, Fanø og Line Britt Madsen, Esbjerg. Foto: Søren Vinding
Kritik af projektmagere og borgmestres initiativ til møde med miljøminister for at bane vejen for det naturhistoriske Lycium-center i beskyttet område.

Fanø/Esbjerg: Folkene bag det store naturcenter på Fanø vil gå direkte til miljøministeren for at bane vejen for millionprojektet - og de vil have Esbjerg og Fanøs borgmestre med til mødet.

Dermed kortslutter fonden og rigmanden bag det planlagte Lycium til 70 millioner kroner den demokratiske proces, mener SF-politikere på Fanø og i Esbjerg om indholdet af udkastet til det brev, som projektmagerne vil have de to kommuners borgmestre til at underskrive.

- Brevet viser tydeligt, at advokat Steen Lassen ønsker, at projektet skal glide igennem systemet med godkendelser så let som muligt. Der skal ikke undersøges for meget, før der kommer for mange meninger frem, siger Karen Jeppesen, SF-byrådsmedlem på Fanø.

Annonce

En 14 meter høj bygning med et stort bølget betontæppe som tag skal graves delvis ned i klitterne . Men centret skal placeres i et Natura 2000-beskyttet område ud til stranden ved Fanø Bad, og det  kræver formentlig, at miljøminister Lea Wermelin (S) undtager projektet fra en stram EU-naturbeskyttelse og den danske naturbeskyttelseslov.

"Møde kortslutter processen"

Derfor vil fonden bag projektet have Esbjerg og Fanøs borgmestre med til et møde med ministeren for at bane vejen for de nødvendige miljøtilladelser. Plan & Miljøudvalget i Esbjerg skal tirsdag behandle et ønske om, at kommunen skal være med-underskriver på brevet, hvori det hedder "Vi ønsker ikke ... af foregribe den nødvendige sagsbehandling, miljøvurdering og høring i offentligheden".

Bjarke Ingels Group har tegner dette naturhistoriske center, der betegnes som usynligt. Det er ikke alle enige i. Illustration: Bjarke Ingels Group (BIG)

SF-politikere og naturfredningsfolk på Fanø og i Esbjerg mener netop, at brevet og mødet kortslutter det demokratiske arbejde med de nødvendige godkendelser fra Miljøministeriet.

- Man vil bygge centret i de allermest sårbare områder på Fanø. Og så nedtoner man alle miljøproblemer i brevet, siger Karen Jeppesen, SF-byrådsmedlem på Fanø.

Lycium - naturformidlingssted

Af brevudkastet fremgår det, at fonden og Steen Lassen ønsker at "forventningsafstemme" med ministeren, da projektet kun kan realiseres med miljøministerens "positive medvirken".

Beskeden til ministeren lyder, at det ikke kan udelukkes, at Lycium-projektet vil kræve, at ministeren gør en undtagelse for projektet i Natura 2000-området begrundet i "væsentlige samfundsmæssige hensyn".

Det bliver nødvendigt, hvis Esbjerg og Fanø Kommuner og Kystdirektoratet laver en såkaldt konsekvensvurdering for Natura 2000-området, som medfører, at tilladelse til byggeriet vil kræve en undtagelse fra ministeren for projektet i Natura 2000-området.

Jørn Boesen Andersen (SF), medlem af Plan & Miljøudvalget i Esbjerg, mener brevet foregriber sagsgangen ved at "gå uden om de almindelige forhandlingsgange".

- Et naturformidlingscenter burde da ikke træde naturen under fode ved at søge om dispensation til placering i et naturbeskyttet område, siger Jørn Boesen Andersen, der ikke kan gå ind for projektet på den planlagte placering.

Annonce

"Man vil lukke munden på ulmende kritik"

Jørn Boesen Andersen mener, at brevet og mødet skal overbevise ministeren om, at det er en god idé at bygge Lycium i klitterne

Karen Jeppesen hæfter sig ved, at byggeriet på tegninger ser ganske uskyldigt ud med en nedgravet bygning, men bygningens højeste punkt vil rage knap fire meter op over klittoppene.

- Det bliver ganske dominerende med et betonbyggeri med vinduer ud mod vandet. Bygningen vil spærre for udsigtet fra ferielejligheder og sommerhuse, siger hun.

- Man vil lukke munden på den ulmende utilfredshed ved at bane vejen for miljøgodkendelsen på forhånd, mener hun.

- Der måtte ikke snakkes om det i starten. Og nu skal miljøbehandlingen åbenbart også foregå bag kulisserne. Det er rystende, at man kortslutter den demokratiske proces. Vi er nogle politikere og borgere, der bliver ført bag lyset, mener Karen Jeppesen.

Lycium - naturformidlingssted
Lycium - naturformidlingssted
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Fængselsdom: 21-årig mand voldtog hash-lammet kvinde to gange efter at have givet hende en stærk joint

Danmark

Onsdagens coronatal: Nu er over 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Sydjylland

Følg med her: Massiv kø på motorvejen mod Esbjerg

Annonce
Annonce
Annonce
Tønder

Butikscenter står snart halvtomt: Kommunen arbejder på femte år videre med at etablere lyskryds i området

Kolding For abonnenter

Voldtægtssag skaber utryghed hos beboere i ungdomsboliger: - Jeg føler hele tiden, jeg skal gå og holde øje med, hvem der render rundt her

Aabenraa

Om et år går det løs: Lokal vognmand skal hente de nye affaldsbeholdere

Haderslev

Sundplejen går til modangreb: Stævner kommune for millionbeløb

Nordtyskland

Stor kontrol: Bulgarsk lastbilchauffør var undervejs med ubetalt kæmpebøde og smuglercigaretter

Tønder For abonnenter

Nis og Camilla gik i Luksusfælden med en gæld på 222.000 kroner: - Vi vidste, at de ville tage bilen

Esbjerg

Voldsomt dobbelt-uheld på Esbjergmotorvejen: Mand hastet på hospitalet

Sydjylland

Følg med her: Massiv kø på motorvejen mod Esbjerg

Esbjerg For abonnenter

Havnearbejdere strammer skruen: Blokade om undervandsbåd lammer Esbjerg Havn

Danmark

Hun så sin konto gå i nul, mens hun talte i telefon med svindleren

Sønderborg For abonnenter

Ulkebøldam: Rensningen er begyndt, men slutdato er stadig ukendt

Esbjerg For abonnenter

Politikerne tøver med udstykning i Andrup: Nervøse ved udsigt til oversvømmelse af nyt boligområde

Haderslev

Borgmester: - Ingen vilde heste, bisoner eller kvæg i Pamhule Skov

Annonce