Annonce
Sønderborg

Pres på tyske skoler i Sønderborg Kommune: - Vi kan ikke optage flere elever

Sådan så det ud sidste år, hvor familier fra flere tyske delstater var på besøg i Sønderborg til infodag for potentielle tilflyttere. Arkivfoto. Foto: Birthe Juul Mathiasen
Det er populært for mange tyske familier at tage springet op på den nordlige side af grænsen til Sønderborg Kommune. Og det kan især mærkes på de tyske skoler.

Sønderborg: 231 elever. Det er det højeste antal elever, som Deutsche Schule Sonderborg nogensinde har haft. Det høje tal skyldes blandt andet, at flere tyske familier har valgt at flytte og melde deres børn ind i tyske skoler i Sønderborg Kommune. Stigningen er især sket i løbet af de sidste par år.

Det samme gør sig gældende på Förde-Schule, der ligger i Gråsten og Kindercampus Lunden i Nordborg. Til næste skoleår kommer der til at gå mere end 40 elever på skolen i Nordborg, der har elever fra 0-6. klasse. Lige nu går der 23 elever på skolen. Allerede nu må de fortælle skolesøgende forældre til børn i 5. og 6. klasse, at der ikke er plads til dem på skolen i Nordborg.

Og der er også kun 2-3 pladser tilbage i de øvrige klasser. Marion Petersen er skoleleder på Kindercampus Lunden, og hun har et bud på, hvorfor de får så mange henvendelser fra tyske familier.

Annonce

- Der er mange forældre, der synes, at det er for tidligt, at deres børn skal beslutte sig i 4. klasse. (om de eksempelvis vil på gymnasiet, red.) Der er alt for meget pres på. Vi vil gerne give eleverne rum til at være elever. Vi har selvfølgelig også eksamener og vi skal lave opgaver, men der er mere plads til hobbyer som sport og spejder, siger hun.

Kontakten til eleverne er vigtig

Selvom de har mere plads til flere elever på Deutsche Schule Sonderborg er tendensen den samme som i Nordborg. Noget af det tilskriver de kommunens indsats for at få tilflytternes øjne op for Sønderborg. Den trange plads skyldes også, at de på skolen har en grænse for, hvor mange tyske elever de har i hver klasse. Og det er der flere grunde til, siger Henriette Tvede Andersen, der er skoleleder på Deutsche Schule Sonderborg.

- Normalt er der 1-2 tyske elever per klasse. Ellers bliver det for meget en integrationsklasse. Så bliver det for meget, hvor de ikke kan dansk. Klasselokalerne er beregnet til 18-19 elever. Og selvom lokalerne ikke er så store, vil vi gerne beholde dem, for det er vigtigt for os, at vi har den her kontakt til eleverne, siger hun.

Der er alt for meget pres på. Vi vil gerne give eleverne rum til at være elever. Vi har selvfølgelig også eksamener og vi skal lave opgaver, men der er mere plads til hobbyer som sport og spejder.

Marion Petersen, skoleleder på Kindercampus Lunden

Også på Förde-Schule i Gråsten, har de fået henvendelser fra mange tilflyttere. Der er 200 elever på skolen lige nu, og i løbet af det sidste års tid har skolen afvist mere end 50 tilflytterfamilier fra Tyskland. Og ligesom i både Sønderborg og Nordborg, handler det om, at tingene skal følges ad.

- Vi kunne have haft mange, mange flere elever, men det er jo ikke et succeskriterie at have mange elever. Alt det andet skal også kunne følge med. Vi forsøger at hjælpe dem vi må afvise med at finde alternativer. For nogen kan et alternativ jo også være at se i øjnene, at det ikke er en selvfølge, at man kan tale sit modersmål i skolen i et andet land, siger Niels Westergaard, der er skoleleder på Förde-Schule Gravenstein, og opfordrer i samme åndedrag tilflyttere til at engagere sig i det lokale foreningsliv for at få lært dansk hurtigst muligt.

I Gråsten hører de også fra familierne, at tilflytningen blandt andet skyldes det høje pres tidligt i børnenes skolegang i Tyskland. Men der er også andre grunde, siger Niels Westergaard.

- Det er mit indtryk, at tanken har været undervejs længe for mange. Nogle kommer hertil med en idé om, hvad Danmark er. Måske på baggrund af en ferieoplevelse. Og selvom mange garanteret finder lykken her, er jeg spændt på at se, hvor mange familier, der stadig er her om 2-3 år.

Annonce

- Det er rigtig glædeligt

Udover en anderledes måde at gå i skole på, angiver tyskerne manglende digitalisering (i Tyskland, red.), huspriser og kysten som årsager til, at de har interesse i Sønderborg-området.

Og når de er flyttet hertil, er det vigtigt at gøre en indsats for at få dem til at blive. I flere end 20 landsbyer er således udpeget frivillige velkomstambassadører, der modtager og hjælper nye tilflyttere på plads i områderne.

Hos Sønderborg Kommune er man også godt klar over, at tilflytningen ikke sker af sig selv.

- Det er rigtig glædeligt. Vi ved, at faktorer som job til begge parter i et forhold og egnede boliger, betyder noget for at folk kommer og falder til, siger Kjeld Stærk, der er formand for Udvalget for Erhverv og Grøn Vækst i Sønderborg Kommune for Venstre.

Annonce
Sønderborg For abonnenter

Direktøren faldt pladask for frisøren: Jeg måtte ha' hende

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Mystisk blomstertyveri: Alle friske skud fra Eriks havekrukker klippet af – gerningsmænd jagter måske farlig rus

Kultur For abonnenter

Da han blev fyret og havde kærestesorger, var det klubben, der samlede ham op: Hother er biker for life

Navne For abonnenter

Morten har brugt 250.000 kroner på sin sportsvogn: Nu tør han ikke at køre i den

Aabenraa For abonnenter

Den genvalgte formand: - Man sagde, at vi ville forsvinde som dug for solen, men vi er her stadig

Se med her: Statsministeren svarer på læsernes spørgsmål op til folkeafstemningen

Haderslev For abonnenter

Det krævede et prisdyk på 50 procent: Sønderjyllands billigste hus er endelig blevet solgt

EfB For abonnenter

Live: EfB spiller sæsonens sidste kamp - to mål i første halvleg

Frø-virksomhed er blevet en blomstrende forretning: Vækstkurven er stejl, fortæller direktør

Sønderborg

78 år gammel kiosk slår dørene op for sidste gang: - Det er da virkelig vemodigt

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Sønderborg

Oldtimerløbet gav 80.000 kroner væk: 30 år med motornostalgi i Gråsten havde rekordtilmelding

Tønder For abonnenter

Efter 13 udsendelser med Forsvaret tog Lars på dannelsesrejse - nu har hans liv fået ny mening

Sydjylland

Avisens journalist endte på Tour de France-etape ved et rent tilfælde: Nu deler han ud af sine tips og gode råd, så du selv kan cykle turen

Annonce