Annonce
Sønderborg

Pressen får intet partoutkort til møder i Sønderborg Varme

Sønderborg Varme vil gerne have hånd i hanke med udviklingen de kommende år blandt andet også, om pressens tilstedeværelse på generalforsamlinger - det afgøres fra gang til gang, men der bliver ikke generelt adgang for pressen. Arkivfoto
Forslag om hvor vidt pressen generelt skal have adgang til Sønderborg Varmes generalforsamling faldt med et brag, for deltagerne vil en gang imellem godt have lov at være sig selv.

SØNDERBORG: Hans Peter Toft fra Gråsten stillede på Sønderborg Varmes ordinære generalforsamling torsdag forslag om, pressen skal have adgang til selskabets generalforsamlinger som led i en generel åbenhed over for pressen.

- Det er vigtigt, at pressen kan være til stede og kontrollere, hvad der sker. Det er jo ikke alle forbrugere, der deltager i generalforsamlingen, sagde Hans Peter Toft, der bor i Gråsten, hvor det nu fusionerede varmeselskab altid har haft åbne generalforsamlinger, som pressen frit kunne deltage i.

Da fusionen med Sønderborg Varme skulle stemmes hjem sidste år, blev de ekstraordinære generalforsamlinger lukket for pressen. Det gav så stor diskussion på den ene ekstraordinære generalforsamling i Gråsten, at det overskyggede fusionsplanerne. Derfor blev anden ekstraordinære generalforsamling i september åben. JydskeVestkysten deltog. Sønderborg Fjernvarme valgte derimod at holde begge sine ekstraordinære generalforsamlinger lukkede. Den linje fortsætter i fusionen.

- Vi er valgt til at lede selskabet, og generalforsamlingen er for andelshaverne. Vort udgangspunkt er, at pressen ikke generelt skal have adgang, sagde formand Claus Plum med opfordring til at stemme nej til Hans Peter Tofts forslag.

Formanden anførte, at ikke alle andelshavere føler, de kan tale frit fra leveren, hvis pressen er til stede, og at der udsendes referat, hvor man kan læse, hvad der er sket. Claus Plum konstaterede også, at hvis en andelshaver er journalist og dermed berettiget til at deltage i generalforsamlingen som forbruger, kan ingen hindre vedkommende i at berette om den. En andelshaver sagde, at med de beløb, et varmeselskab arbejder med, er det i disse hvidvask-tider vigtigt, offentligheden har mulighed for at gå selskabers gøren og laden efter i sømmene. Han understregede, det ikke var en beskyldning om hvidvask. Forslaget faldt med 65 nej-stemmer og 22 ja. Det var overbevisende. Der skulle to tredjedel af stemmerne til at få ændringsforslaget vedtaget. Dermed undgik Sønderborg Varme også at indkalde til en ekstraordinær generalforsamling for at få forslaget vedtaget med simpelt flertal. Hvis det skulle stemmes hjem i første omgang, ville det kræve, halvdelen af 12.000 varme-aftageres tilstedeværelse - og der var kun 96!

Annonce

Varmefusion

Gråsten og Sønderborg Fjernvarme er forenet i driftsselskabet Sønderborg Varme A/S med anpartsselskabet Sønderborg Fjernvarme A.m.b.a. som moderselskab. Fusionen blev i september sidste år gennemført med tilbagevirkende kraft fra 1. januar 2018. Samarbejdet med Augustenborg Fjernvarme om en bindende aftale med henblik på en fusion blev opsagt i marts, da Augustenborg ønskede ekstra tid til at regne på tallene. I stedet overvejes samarbejde og udvidelse af nettet til eksempelvis Vollerup og Hørup. Det vil fremtiden vise.

Stilfærdig flok

Generalforsamlingen var da heller intet rabaldermøde, der påkalder sig store overskrifter og kioskbaskere på avisforsiderne. Der var generel stor tilfredshed med driften af de fusionerede fjernvarmeselskaber, der tilsammen har 12.300 forbrugere. Kun en håndfuld personer meldte sig til orde efter beretning, regnskab, budget og investeringsplan. Gennemsnitsprisen for opvarmning af en husstand på 130 kvadratmeter er 11.500 kroner om året, og det bringer Sønderborg Varme blandt de 17 procent billigste varmeforsyninger i landet. Prisstigningen er 300 kroner i 2018. Andre steder har den været flere tusinde kroner.

Annonce
Annonce
Aabenraa For abonnenter

Hvorfor? Hvert tredje barn i Aabenraa må se langt efter flere varme hænder

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Halo over landet

Danmark

Lyt med: Louises mand døde af kræft som 37-årig - Jeg fører vores livsværk videre i hans ånd

Annonce