Annonce
Danmark

Prestige i orangerier

Orangerier indeholder meget viden om planter, der skal vinteropbevares. Foto af forsiden

Ny bog med meget viden.

Orangerier: Et orangeri er i den oprindelige betydning et overvintringshus til citrusplanter. Et hus der blev varmet op, når citrusplanterne ved vintertide kom i hus.

I datidens store haveanlæg var der flere orangerier, så man kunne opbevare de forskellige citrusarter afhængigt af, hvor varmekrævende de var. Med tiden har ordet orangeri fået en bredere betydning og er blevet en betegnelse for overvintringshuse til alle former for baljeplanter.

Orangerierne ændrede sig historisk fra alene at have til formål at beskytte planterne til at være store pompøse og prestigefyldte bygningsværker med en central placering.

Mange af de moderne mindre drivhuse, vi kender i dag, sælges som orangerier.

I princippet er der kun kosmetiske forskelle på de huse, der i de private haver kaldes orangerier, og de der kaldes drivhuse, men der er stadig en vis prestige i at sige, at man har et orangeri. I virkelighedens verden er der kun få af de oprindelige orangerier tilbage i Danmark. Nogle er omdannet til restauranter, andre rummer foredragssale eller bruges til helt andre formål.

Skal man se et ægte orangeri, skal man tage til Fredensborg Slotshave. Her finder man også Kirsten Engholm. Hun er gartner i orangeriet og har på forlaget Koustrup netop udgivet en bog med titlen "Orangeriet". I bogen beskriver hun erfaringer, der er guld værd for alle os, der dyrker de mere sydlandske planter.

Bogen indleder med en gedigen historisk beskrivelse af orangerier. Herefter gennemgår Kirsten Engholm pleje og sygdomme hos de planter, der typisk dyrkes i vores drivhuse eller orangerier, om man vil, og endelig er der et nærportræt af planterne.

Det er selvfølgelig citroner, oliven, pomerans, komquat og mange flere, men også planter du måske ikke havde forestillet dig at dyrke.

En af de mere sjove af slagsen er Buddhas Hånd. En meget dekorativ baljeplante, der minder om en mangefingret hånd med fingre og negle. Den består mest af skal, bruges derfor som aromatisk naturlig duftspreder i rum og skabe og har en væsentlig betydning i religiøse ceremonier. Blandt de mere specielle planter finder vi også myrte, vintersnebolle, kamelia, jasmin og granatæble.

Bogen kan ved første øjekast godt virke lidt kedelig, men tag appelsinskallen af, så åbner der sig en interessant beskrivelse og en viden, du som citrusdyrker slet ikke kan undvære.

Dejligt at der stadig laves havebøger, der ikke skal leve op til de ofte let skrevne mastodonter, der hovedsageligt består af et halv ton inspirationsfotos uden særlig meget fagligt indhold.

I Engholms bog får man for ingen penge, det man har brug for - og lidt mere til.

"Orangeriet" - historien og planterne

119 sider, 160 kr.

Forlaget Koustrup

Annonce
Buddhas hånd er en sjov fætter og består stort set kun af skal. Foto fra bogen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Atomkraft, ja tak

Læserbrev: Har man set mage til narreri. Vores energiminister og co. står der i tv med stort smil og proklamerer, at jyderne vil blive ovenud glade for en erstatning på 5.000 kr pr. år skattefrit' for at få deres livsdrøm ødelagt. Sig mig engang tror den børnehave til Christianborgs politikere selv på, at alle andre som dem selv er dumme? jeg har da aldrig set noget mere naragtigt. Jeg synes, man skal se lidt syd for grænsen fra Medelby til Husum, her kan man ikke finde en kvadratkilometer hvor der ikke står en vindmølle, og hvor hustage er overplastret med solceller til el, Og hvad værre er så betaler den tyske stat for øjeblikket omkring 26 mio. euro til vindmølle- og solcelleejerne, fordi man ikke kan forbruge alt det strøm som produceres. Hvad med at bruge spekulatoren i stedet for at i panik prøve på at indfri valgløfter. Politikerne har også travlt med at ødelægge folks liv på vestkysten i almenvellets navn, nemlig at få lavet en 400 kw ledning, så elværkerne kan sælge strøm til England på de Danske forbrugers bekostning. Hvor længe skal vi finde os i denne form for legaliseret diktatur og løgnehistorier. Er det ikke snart på tide at vi slår bremserne i og ser på konsekvenserne af den hovedløse klimapolitik der føres? Alle de der i børnehaven (Christianborg) taler om børnenes tarv, en floskel som man er ved at være træt af. Den største miljøsynder er jo nok mobiltelefonen, og pc'er, og dem kommer der mange flere af. En teenager i dag kan vel ikke gå mere som 10 meter på en sms og kan åbenbart ikke gå uden at være på hele tiden. Hvad med at lære dem at omgås miljøet på en anstændig måde. Strøm skal vi altid bruge, og helt sikker er, at forbruget vil mindst blive fordoblet i fremtiden, men spørgsmålet er nok mere hvordan den skal fremstilles, og om vi er dygtige nok til at se de rigtige løsninger. Hvorfor forsker man ikke i atomkraft, som jo er den absolut reneste form for udvikling af både strøm og varme, hvad med at se det positive i atomkraft og få det udviklet, så det kan bruges uden at se bomber og krig alle steder. Krige er der nok af og de har altid været der, og hvis politikerne er så naive, at de tror de kan rede hele verden, så kan man kun være målløs, når man ser historisk på det har de danske politikere altid prøvet at behage de store lande, hvad med at stå på egne ben.

112

Mand bankede kvindes hoved i gulvet

Vejen

Imerco lukker i det nye år

Annonce