Annonce
Esbjerg

Prestigefyldt uddannelse kan være på vej til Esbjerg: Politisk opbakning til ny jurauddannelse

Mens SF, DF og Venstre er klar til at etablere en ny jurauddannelse i Esbjerg, mener uddannelses- og forskningsministeren, at man bør overveje det nøje først. Arkivfoto
Det har længe været kendt, at Esbjerg, ovenpå udflytningen af statslige arbejdspladser, mangler jurister. Det fik onsdag SF’s partiformand Pia Olsen Dyhr til at foreslå etableringen af en ny jurauddannelse i byen. Initiativet bakkes op af oppositionen. Uddannelses- og forskningsminister, Ane Halsboe-Jørgensen (S), afviser ikke, men mener, at man bør overveje det nøje, før man flytter en ny uddannelse til vestkysten.
Annonce

ESBJERG: Esbjerg får om få år de første kandidatstuderende i medicin, når de kommende læger bliver en del af et samarbejde mellem Syddansk Universitet i Esbjerg og Sydvestjysk Sygehus, og nu ser det ud til, at der kan være endnu en af de prestigefyldte uddannelser på vej til byen.

Det har længe været et problem, at Esbjerg ikke har været i stand til at tiltrække jurister nok til byen, og efter udflytningen af en række statslige arbejdspladser er den udfordring blot blevet større. Derfor foreslår SF’s partiformand, Pia Olsen Dyhr, at man bør arbejde for at etablere en ny jurauddannelse i Esbjerg.

- Vi skal sikre bosætning uden for de store byer, og derfor må vi sørge for, at de unge kan se en fremtid for sig, der hvor de er vokset op. Nu er arbejdspladserne på vej. Vi må sørge for, at uddannelsesmulighederne også er til stede for de unge, der har lyst til at blive boende, siger partiformand for SF, Pia Olsen Dyhr i en pressemeddelelse.

Vi skal sikre bosætning uden for de store byer, og derfor må vi sørge for, at de unge kan se en fremtid for sig, der hvor de er vokset op. Nu er arbejdspladserne på vej. Vi må sørge for, at uddannelsesmulighederne også er til stede for de unge, der har lyst til at blive boende

Pia Olsen Dyhr, partiformand for SF

Annonce

Minister: Vi skal gøre det klogt

Uddannelses- og forskningsminister, Ane Halsboe-Jørgensen (S), mener dog, at man skal overveje det grundigt, før man etablerer en ny uddannelse på vestkysten. I et mail-svar til avisen skriver hun følgende:

"Jeg har forståelse for ønsket om at styrke uddannelsesudbuddet i Sydvestjylland. Jeg er også selv optaget af, at unge har gode uddannelsesmuligheder, uanset hvor i landet de bor.

Samtidig skal vi gøre det klogt. Og når vi har med universitetsuddannelser at gøre, så er det vigtigt, at der er et stærkt forskningsfagligt miljø omkring de studerende – i tillæg til, at der skal være et arbejdsmarked til dem efterfølgende. At oprette en ny uddannelse som jura skal derfor overvejes nøje og fundamentet skal grundigt vurderes."

Annonce

Et skridt i den rigtige retning

Hos oppositionen vækker forslaget fra Pia Olsen Dyhr derimod glæde. Venstres forsknings- og uddannelsesordfører, Ulla Tørnæs, var allerede under valgkampen sidste år ude at sige, at hun mente, det ville være naturligt at få uddannelsen til Esbjerg. Og det er fortsat partiets politik.

- Det er glædeligt, at SF har fået øjnene op for, at Vestjylland mangler jurister. I Venstre arbejder vi hårdt for at få flere uddannelser til Esbjerg og generelt ud i landet. Så det giver god mening, at der er opbakning til den ide, siger Ulla Tørnæs (V).

Også hos oppositionens andet store parti, Dansk Folkeparti, er der opbakning til en ny uddannelse i Esbjerg.

- Vi mener, det er en god ide. Vi har en overordnet politik om, at 10 procent af de lange videregående uddannelser bør ligge udenfor de store universitetsbyer. Og der vil dette være et lille skridt i den rigtige retning, siger Jens Henrik Thulesen Dahl, der er uddannelses- og forskningsordfører hos Dansk Folkeparti.

Annonce

SDU: Politisk opbakning er altafgørende

Ole Skøtt er dekan for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Syddansk Universitet og har tidligere været involveret i arbejdet med at få flere uddannelser til Esbjerg. Han er glad for, at en stor del af det politiske landskab bakker op om en jurauddannelse i byen.

- Det er meget positivt, og fra SDU’s side er der stor interesse for sådan et projekt. Det er den rigtige vej at gå, men der er mange ting, som skal falde på plads, før det kan lade sig gøre, siger han.

Økonomien er en stor faktor, når der skal etableres nye uddannelser, og derfor kræver det netop politisk interesse og initiativ, hvis regnestykket skal gå op.

- Det er altafgørende, at der er politisk opbakning. Ellers er der slet ikke midler til at drive sådan en uddannelse. Hverken på kort eller lang sigt, siger Ole Skøtt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live: En typisk minkavler får udbetalt over 11 millioner kroner - se tallene her

Kolding

Regionsrådet siger nej til ønske fra Kolding-gymnasium: Vil ikke lave lokale regler for fordeling af elever

Annonce