Annonce
Haderslev

Prins Joachim inviterede til pragtfuld dag i naturen

Det var koldt og tåget, da deltagerne i kongejagten ankom til Linnetskovgård. Foto: Jacob Schultz.

Stemningen var forventningsfuld og uhøjtidelig, da prins Joachim bød velkommen til den årlige kongejagt i vestsønderjyske skove og plantager.

Humøret var højt og stemningen uhøjtidelig, da 18 jægere klokken otte onsdag morgen samledes til den årlige kongejagt i Sønderjylland. Blandt deltagerne var en godsejer, en slotsejer, flere direktører, to skovridere samt andre personligheder fra Sønderjylland. Og så naturligvis værten - Hans Kongelige Højhed Prins Joachim.

Da to jagthornsblæsere, Per Tækker og Hans Peder Trans, havde blæst til parole ved Linnetskovgård syd for Arnum, tog prins Joachim ordet.

- God morgen, mine damer og herrer, og velkommen. Jeg håber, at tågen snart vil forføje sig, og at vi vil få en pragtfuld dag i naturen, sagde prinsen til jægerne, som stod i en pæn bue med deres jægerhatte i hånden.

Herefter fortalte kongelig jægermester, Jens Bjerregaard Christensen, om jagtens forløb og gav anvisninger, som jægerne skulle følge undervejs. Jagten foregik i Lovrup Skov, Renbæk Plantage og Varming Plantage. Efter endnu en salut fra jagthornsblæserne satte deltagerne sig ind i de biler, som skulle køre dem ud til det første jagtsted.

Annonce

Deltagerlisten

De deltog i kongejagten:Prins Joachim, godsejer Hans Henrik Algreen-Ussing, Tirsbæk ved Vejle, slotsejer Svend Brodersen, Gram, direktør Lars C.H. Engel, Haderslev, gårdejer og direktør Christian Jebsen, Løjt, borgmester Henrik Frandsen, Tønder, direktør Peter Okholm, Okholm Lighting i Tønder, direktør Bo Michelsen, Tønder, formand for BDN, Hinrich Carsten Jürgensen, Tinglev, borgmester Hans Peter Geil, Haderslev, bestyrelsesformand for Schackenborg Fonden, Per Have, Sønderborg, direktør i Schleswig-Holsteinischen Landesforsten, Tim Scherer, seniorredaktør Stig Sylvest, Tønder, direktør i Naturstyrelsen, Peter Ilsøe, oberst Uffe Holstener-Jørgensen, Figther Wing Skrydstrup, skovrider Inge Gillesberg, Naturstyrelsen Sønderjylland, skovrider Bent Rasmussen, Naturstyrelsen Sønderjylland, og kongelig jægermester Jens Bjerregaard Christensen.

Prins Joachim var som de øvrige deltagere i godt humør og havde forventninger til en god dag i naturen. Foto: Jacob Schultz.

Gamle kendinge

billeInden jagtselskabet kørte af sted, fik JydskeVestkysten en kommentar fra prins Joachim om hans forventninger til dagen.

- Er det en særlig glæde for Dem at holde kongejagt i Sønderjylland?

- Ja, det er altid pragtfuldt at være på jagt i Sønderjylland, hvor der er flere gode arealer at holde jagt på. Og så møder jeg både nye jægere og flere gamle kendinge, så det er dejligt. Vi har jo flere kongejagter i Danmark, og jeg holder altid den i Sønderjylland, sagde prins Joachim.

Jagten sluttede ligeså traditionelt, som den begyndte. Med paraden, hvor de nedlagte dyr lå på rad og række og blev vist frem for jægerne. Før jagten gik i gang, sørgede kongelig jægermester Jens Bjerregaard Christensen dog for, at der ikke blev lagt et for stort pres på jægerne.

- Det gør ikke noget, hvis nogle af Jer ikke skyder noget, men det ser selvfølgelig bedst ud, hvis der ligger en række dyr til paraden, sagde han.

En varm kop kaffe på en kold dag. Borgmester H.P. Geil får en god snak med nogle af de øvrige jægere. Foto: Jacob Schultz.
Alt er klar til en god og hyggelig kongejagt, konstaterer prins Joachim og kongelig jægermester Jens Bjerregaard Christensen. Foto: Jacob Schultz.
Skovrider Inge Gillesberg og slotsejer Svend Brodersen, Gram Slot, vender et par ting, inden de begynder på jagten. Foto: Jacob Schultz.
Direktør Lars Engel havde taget camouflagedragt på. Foto: Jacob Schultz.
Det var en mørk og tågefyldt morgen ved Linnetskovgård. Foto: Jacob Schultz.
Prins Joachim bød velkommen til kongejagten, som han en gang hvert år holder i forskellige skove i Sønderjylland. Foto: Jacob Schultz.
Snakken og stemningen var munter og uhøjtidelig før jagten. Foto: Jacob Schultz.
Prins Joachim fik hilst på alle delrtagere under morgenkaffen. Her snakker han med Hinrich Jürgensen. Foto: Jacob Schultz.
Der var god stemning til kongejagten. Foto: Jacob Schultz.
Der var god stemning til kongejagten. Foto: Jacob Schultz.
Der var god stemning til kongejagten. Foto: Jacob Schultz.
Det lunede med noget levende ild på den kolde morgen. Foto: Jacob Schultz.
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Danmark

I Nordjylland har de flyttet et fyrtårn: Men det er ikke første gang, en fantastisk flytning vækker opsigt

Annonce