Annonce
Varde

Prins Joachim og prinsesse Marie besøger Varde Kaserne til august

Varde får besøg af den kongelige familie. Fra venstre ses prinsesse Marie, prinsesse Athena, prins Nikolai, prins Henrik, prins Felix og prins Joachim. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Prins Nikolai møder den 1. august ind på Hærens Sergentskole på Varde Kaserne for at påbegynde den toårige uddannelse som reserveofficer. Prins Joachim og prinsesse Marie besøger skolen den 15. august.

Varde/Oksbøl: Når Hærens Sergentskole den 1. august tager imod et nyt hold elever, der begynder den nye toårige løjtnantuddannelse, så er det med et royalt strejf. For blandt de 35 elever, der først skal gennemføre den seks måneder lange sergentuddannelse, er prins Nikolai. Søn af grevinde Alexandra og prins Joachim.

Allerede den 15. august i forbindelse med Hærens Sergentskoles fødselsdag får skolen besøg af prins Joachim og prinsesse Marie. Det ser oberstløjtnant og chef for Hærens Sergentskole Peter Nielsen frem til.

- Det gør vi noget specielt ud af, når vi nu får næste generation af royale ind efter kronprins Frederik og prins Joachim, siger Peter Nielsen.

At prins Nikolai har valgt at tage den nye uddannelse til løjtnant, er lige, hvad skolen og især Hæren har brug for. For siden omlægningen af officersuddannelsen til en mere akademisk uddannelse har det knebet med rekrutteringen af officerer.

- Det giver uddannelsen et boost. Det skal vi udnytte. Men vi skal give prinsen fred og ro til uddannelse, siger Peter Nielsen.

Annonce

Det skal prins Nikolai

Den nye og genfødte løjtnantuddannelse tager to år. Man skal have en gymnasiel uddannelse for at gå til optagelsesprøve.De første seks måneder foregår på Hærens Sergentskole på Varde Kaserne. Der er udnævnelsesparade på Torvet i Varde den 22. februar.

Den 1. marts begynder prins Nikolai og de andre sergenter på hold 2 på løjtnantbasisuddannelse i Oksbøllejren. Derefter skal prins Nikolai det sidste år uddanne to hold af værnepligtige.

Prins Joachim er selv oberstløjtnant af reserven og har flere gange været i Oksbøl. Blandt andet i fjor til Nordic Tank Challenge. Prins Joachim var i 1989-90 selv delingsfører for en kampvognseskadron ved Prinsens Livregiment. Arkivfoto: John Randeris

Gå i byen

På Varde Kaserne fra 1953 er det første gang, at en kongelig bliver en del af kasernelivet. Og prins Nikolai vil ifølge presseofficer og kaptajn Martin Hillmann ikke få særbehandling.

­- Prinsen behandles på lige fod med alle andre. Han skal have samme oplevelse af at være soldat, stå i kø og få lov til at gå i byen i Varde, siger Martin Hillmann.

Han er sikker på, at de op mod 500 ansatte på Varde Kaserne vil rette ryggen og byde prinsen velkommen med åbne arme.

- Det betyder noget for os, at vi får noget historie på kasernen. Det er et nyt kapitel, at Varde Kaserne bliver forbundet til Kongehuset, siger Martin Hillmann.

Han fortæller i øvrigt, at prins Nikolaj har været gennem en to dage lang optagelsesprøve hos Forsvarets Rekruttering i Ballerup. Han gennemførte en personlighedstest, skrive- og planlægningsopgaver, styrke- og løbetest, helbredsvurdering, gruppeprøver og en psykologisk test.

Prins Nikolai kommet til at bo på 12-mands-stuer. Når han efter seks måneder er udnævnt til sergent, skal han videre til Hærens Kamp- og Ildstøttecenter i Oksbøllejeren for at gennemgå løjtnantbasisuddannelse på fire måneder.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce