Annonce
Sydjylland

Prins Nikolai vil hjem til Syd- og Sønderjylland: Ønsker militæruddannelse i Varde

Prins Nikolai bliver student til sommer. Herefter ønsker han at starte på Hærens Sergentskole i Varde. Arkivfoto: Martin Sylvest/Scanpix

Prins Nikolai må siges at have en stærk tilknytning til Syd- og Sønderjylland.

Prinsen boede en stor del af sin opvækst på Schackenborg Slot i Møgeltønder, hvor han blandt andet gik i Møgeltønder Børnehave.

I et e-mail-interview med ugebladet Tæt På har den royale sønderjyde nu besvaret en række spørgsmål om sin fremtid. Og det tyder på, at prinsen snart vender tilbage til Syd- og Sønderjylland.

- Efter min gymnasieuddannelse er min plan at påbegynde en toårig reserveofficer-uddannelse på Hærens Sergentskole i Varde, skriver prins Nikolai til bladet.

Annonce

Blå bog


  • Hans Højhed Nikolai William Alexander Frederik kom til verden den 28. august 1999 på Rigshospitalet i København.
  • Han er prins til Danmark og greve af Monpezat. Dronningens ældste barnebarn er søn af Prins Joachim og Grevinde Alexandra af Frederiksborg.
  • Prinsen boede de første år af sit liv på Schackenborg Slot i sønderjyske Møgeltønder, men i forbindelse med forældrenes skilsmisse skiftede prins Nikolai adressen i Møgeltønder ud med en i hovedstaden.
  • Han startede i 2004 i børnehaveklassen på Krebs Skole, hvor han gik til og med niende klasse. I 2014 startede prinsen i tiende klasse på kostskolen Herlufsholm, hvor han i øjeblikket går i 3.G på skolens gymnasium.

Går i familiens fodspor

Prins Nikolai er altså i øjeblikket i færd med en gymnasieuddannelse, og til sommer får han efter planen sin studentereksamen fra Herlufsholm.

Herefter ønsker prinsen at gå i flere familiemedlemmers fodspor ved at tage en uddannelse på Hærens Sergentskole.

Skolen var tidligere placeret i Sønderborg, og her blev både kronprins Frederik og Nikolais far, prins Joachim, uddannet i 1980'erne.

Vil ikke være model

Prins Nikolai blev 18 år i fjor og modtager derfor som den første prins i mere end 100 år ikke længere apanage.

Derfor skal prinsen tjene sine egne penge, og senest er han blevet booket som model flere gange.

For nylig dukkede han op under modeugen i London, hvor han gik på catwalken til modegiganten Burberrys show. Siden er det kommet frem, at han har modtaget træning af Scoop Models, og at han snart også vil være model for det danske tøjmærke Won Hundred.

Modelkarrieren vil prinsen dog lægge på hylden til fordel for en retur til Syd- og Sønderjylland.

Reserveofficer-uddannelsen


  • Hærens toårige reserveofficer-uddannelse kræver en gymnasial uddannelse men ikke, at man tidligere har været værnepligtig.
  • Efter to års uddannelse vil prins Nikolai være løjtnant af reserven. En stilling, der kan bruges til enten en videre karriere i forsvaret eller en løsere tilknytning, hvor man har job og uddannelse ved siden af enkelte militære opgaver i løbet af året.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dronningens jernnæve

Der er nærmest altid uro i det engelske kongehus, og den seneste tid har uroen haft den iltre prins Harry som omdrejningspunkt. Prins Harry er bror til prins William, der en dag bliver konge, og yngste søn af prins Charles og prinsesse Diana, og sammen med sin kone, den borgerligt og amerikansk fødte hertuginde Meghan, ønsker han at trække sig som såkaldt seniormedlem af kongefamilien. Det er blandt andet ønsket om mere privatliv, der har bragt det unge ægtepar på disse tanker. Den engelske dronning Elisabeth har reageret ved at efterkomme parrets ønske, men samtidig også frataget dem retten til at kalde sig "kongelige højheder", frataget dem retten til at modtage apanage ligesom de to skal tilbagebetale cirka 20 millioner kroner for den nylige renovering af deres residens Frogmore Cottage. Der er langt fra det engelske til det danske kongehus, men dronning Elisabeths beslutning virker klog. Selv om man som kongelig er født ind i en særlig skæbne, er der historisk flere eksempler på, at medlemmer af forskellige kongehuse har frasagt sig disse nedarvede privilegier. I England synes dronningens holdning klar: Hvis du ikke vil arbejde som kongelig, får du heller ikke løn som kongelig. Dette spørgsmål kommer vi uden tvivl også til at diskutere inden længe her i Danmark, idet der i kongehuset lige nu er usædvanligt mange børn. En del af disse vil formentlig heller ikke som voksne kunne fylde en tilværelse ud inden for kongehuset, og derfor vil den til den tid siddende regent i samråd med regering og Folketing skulle træffe beslutninger i samme boldgade som dronning Elisabeths. Et kongehus med nedarvede privilegier er egentlig som konstruktion en anakronisme, men da eksempelvis det danske kongehus nyder massiv folkelig opbakning, er det i praksis en ganske demokratisk indretning. Imidlertid hviler en del af populariteten utvivlsomt på en bred accept af forholdet mellem aflønning og indsats, og her er det klart, at medlemmer af kongehuset for at få apanage skal arbejde for pengene.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];