Annonce
Sønderborg

Prinsesse Benedikte til sønderjysk udstilling på Sønderborg Slot

Prinsesse Benedikte prøvede det interaktive spil 'Taj en kach'. Foto: Timo Battefeld
Prinsesse Benedikte åbnede fredag eftermiddag Sønderborg Slots nye udstilling '100 år med Danmark - Sønderjylland siden Genforeningen', som er slottets største satsning siden 1970'erne.

Sønderborg: Der var stillet op til sønderjysk kaffebord på Sønderborg Slot fredag eftermiddag, da Museum Sønderjylland åbnede sin nye udstilling '100 år med Danmark - Sønderjylland siden Genforeningen'. Prinsesse Benedikte havde sagt ja til at åbne udstillingen og lagde ud med et 'mojn' i sin tale.

- Sønderjylland har altid fyldt meget i min familie. Det er ingen hemmelighed, som et elsket feriested om sommeren, men også som en landsdel som kong Frederik IX og dronning Ingrid var meget engageret i. Det kom til at præge mine søstre og jeg. Mine årlige ophold i Sønderjylland gør, at jeg har haft mulighed for at stifte bekendtskab med sønderjyske traditioner som ringridning og det sønderjyske kaffebord. Det er derfor en oprigtig glæde for mig at bese og åbne udstillingen om Sønderjylland gennem 100 år, sagde prinsesse Benedikte.

Hun blev vist rundt i udstillingen, som fylder fem rum på Sønderborg Slot, af Carsten Porskrog Rasmussen, der er enhedsleder for historie. Prinsessen tog sig god tid til at bese udstillingen, inden det sønderjyske kaffebord ventede i gobelinsalen.

Annonce
Sønderjylland har altid fyldt meget i min familie. Det er ingen hemmelighed, som et elsket feriested om sommeren, men også som en landsdel som kong Frederik IX og dronning Ingrid var meget engageret i. Det kom til at præge mine søstre og jeg. Mine årlige ophold i Sønderjylland gør, at jeg har haft mulighed for at stifte bekendtskab med sønderjyske traditioner som ringridning og det sønderjyske kaffebord.

Prinsesse Benedikte.

Stor dag for museet

Den nye udstilling på Sønderborg Slot er den mest ambitiøse og den største satsning på slottet siden 1970'erne. Det er A.P. Møller Fonden, der har doneret pengene til udstillingen, der har kostet flere millioner.

- Det er en vigtig del af Museum Sønderjylland at bidrage til fejringen af Genforeningen. Derfor er det en stor dag for museet at åbne så stor en udstilling, hvor der er lagt et kæmpe arbejde i. Det er det største projekt i årtier. Den her udstilling er hjerteblod for museet, sagde Henrik Harnow, der er direktør for Museum Sønderjylland.

Udstillingen handler om tiden efter Genforeningen: Mellemkrigstiden, anden verdenskrig og efterkrigstiden. Det sidste rum sætter fokus på det særligt sønderjyske som dialekt, kagebord og ringridning. Der mange genstande i udstillingen samt minibiografer, spillene 'Fang en smugler' og 'Taj en kach' samt en interaktiv Twittervæg med tweets fra kendte og ukendte mennesker samt gæsterne.

Da prinsesse Benedikte havde set udstillingen roste hun Carsten Porskrog Rasmussen for udstillingen.

- Det er en meget flot udstilling, sagde hun.

Udstillingen kan ses af offentligheden fra lørdag den 18. januar.

Den sønderjyske sangerinde Rikke Thomsen spillede under åbningen. Foto: Timo Battefeld
Prinsesse Benedikte havde sagt ja til at åbne udstillingen på Sønderborg Slot. Foto: Timo Battefeld
Henrik Harnow, direktør for Museum Sønderjylland, Simon Møberg Torp, bestyrelsesformand, blomsterpigen Signe Herreborg Rasmussen og borgmester Erik Lauritzen tog imod prinsessen. Foto: Timo Battefeld
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Sønderborg

Evakuerede beboere kunne vende tilbage efter natlig indsats: Svajende skorsten på 40 meter er revet ned

Kultur

Paul C om at beholde to stjerner: Vi fejrede det med en potte te

Annonce