Annonce
Tønder

Pris på 275 meter træpromenade: 38.180 kroner per meter

Det første større delprojekt under Tøndermarsk Initiativet i Tønder er snart færdigt. Prisen for den snoede promenade i egetræ bliver på 38.180 kroner per løbende meter - eller alt i alt 10,5 millioner kroner. Fagchef Lars-Erik Skydsbjerg forklarer prisen med, at der blandet andet har skullet piloteres kraftigt i den bløde undergrund. Arkivfoto: Martin Franciere
Arbejdet med træpromenaden i Mølledammen tager form. Nu er der sat pris på den 275 meter lange promenade: 10,5 millioner kroner. Det er lidt over 38.000 kroner per løbende meter. Samlet set løber Tøndermarsk Initiativets investeringer i Tønder midtby op i 41,9 millioner kroner.
Annonce

TØNDER: Tøndermarsk Initiativets mange penge er ved at omdanne Tønder og Højer, så området bliver bedre at bo og leve i - og ikke mindst at besøge som turist.

For tiden er det første større initiativ i Tønder midtby ved at tage form. Det er den såkaldte træpromenade, der slanger sig i Mølledammen, som er ved at blive bygget færdig.

Prisen på den 275 meter lange promenade bliver 10,5 millioner kroner - eller det, der svarer til 38.180 kroner per løbende meter.

- Det hele koster lidt, og det er jo ikke en standardvare, da brædderne er skåret i smig for at promenaden kan sno sig, lyder det fra fagchef for plan og drift i Tønder Kommune, Lars-Erik Skydsbjerg. Han forklarer videre:

- Under brædderne er der en stor stålkonstruktion, og da promenaden ligger i et blødt område, har man skullet pilotere 150 skruepæle, der er skruet 8-10 meter ned i undergrunden. På den måde sikres, at træpromenaden også står der om 10 år.

Lars-Erik Skydsbjerg tilføjer, at prisen er fremkommet i licitation, og at det er laveste pris, der er valgt:

- Det er den pris, det koster i udbud.

Annonce

Seks projekter

Nu er man nået så langt, at der også kan sættes beløb på de efterfølgende delprojekter.


Det hele koster lidt, og det er jo ikke en standardvare, da brædderne er skåret i smig for at promenaden kan sno sig.

Lars-Erik Skydsbjerg, fagchef for plan og drift, Tønder Kommune


JydskeVestkysten har fra Tøndermarsk initiativet fået oplyst priserne eller de forventede priser på de næste projekter i Tønder midtby:

1. Skulpturhaven (træpromenaden): 10,5 millioner kroner.

2. Vidågade: 2,3 millioner kroner.

3. Aktivitetsbåndet ved Laurentiusstrømmen: 8,3 millioner kroner.

4. Skibbroen (vandspejl): 14,7 millioner kroner.

5. Gråbrødrekvarteret: 4,8 millioner kroner.

6. Kongevej: 1,3 millioner kroner.

Det giver et samlet budget på 41,9 millioner kroner i Tønder midtby. Hertil kommer yderligere investeringer, der for Tønder Forsynings vedkommende beløber sig til mindst 14 millioner kroner.

Annonce

Aktivitetsbånd

I Vidågade er maskinerne allerede kørt i stilling til næste projekt: Kloak-separering, og siden ny asfalt og fortov. De to sidstnævnte ting er budgetteret til 2,3 millioner kroner.

Herefter er næste fase i planlægningen omkring Tøndermarsk Initiativets midtbyplan klar til at blive skudt i gang. Til oktober udbydes det såkaldte aktivitetsbånd, der skal etableres langs Laurentiusstrømmen, som løber over for indkøbsmulighederne Rema 1000, Fakta og Aldi på Kongevej.

Aktivitetsbåndets placering i udkanten af bykernen muliggør bevægelsesaktiviteter som f.eks. sportsbane samt lege- og aktivitetszoner eller lignende. Da området ligger uden for tæt bebyggelse, er det velegnet til mere støjende aktiviteter end resten af bymidten.

- Der bliver fem-seks stationer, blandt andet et siddeområde ved vandet, udendørs område med fitness-maskiner, et område hvor børn kan røre og bevæge sig til lyd, og så flyttes panna-banen ved Marieskolen cirka 100 meter, fortæller Lars-Erik Skydsbjerg.

Annonce

Trapper og vand

Hele området skal fremstå grønt. Laurentiusstrømmens brinker skal bearbejdes langs hele Nørregade, så der skabes et mere naturligt udtryk, og samtidig skal der flere steder etableres adgang til vandet via siddetrapper. Desuden skal vandløbet bearbejdes, så der med bassiner skabes mulighed for at forsinke regnvand under skybrud.

Der er samlet set afsat over 250 millioner kroner til Tøndermarsk Initiativets projekter, der også skal klimasikre området.

Fagchefen oplyser, at alle Tøndermarsk Initiativets projekter skal være gennemført i sommeren 2022.

Tøndermarsk initiativet

Tøndermarsk Initiativet er et samarbejde mellem Realdania, A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til Almene Formaal, Nordea-fonden og Tønder Kommune om at udvikle Tøndermarsken, så området bliver endnu mere attraktivt at besøge, bo og arbejde i.

Over fem år investerer parterne tilsammen cirka 250 millioner kroner i udviklingen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce