Annonce
Aabenraa

Pris til 90-årig: Sønderjyde kæmper fortsat for sit lokalsamfund

Niels Holck, tidligere højskoleforstander og nuværende formand for Løjt Forsamlingshus, fik onsdag aften landdistriktsprisen i Aabenraa Kommue. Arkivfoto: Søren Gylling
Niels Holck, tidligere højskoleforstander og nuværende formand for Løjt Forsamlingshus, blev onsdag aften tildelt årets landdistriktspris i Aabenraa Kommune.

Aabenraa: 10.000 kroner. Den 90-årige Niels Holck fra Løjt Kirkeby har fået lidt ekstra at købe julegaver for i år.

Pengene fik den tidligere højskoleforstander onsdag aften, da han blev tildelt årets landdistriktspris i Aabenraa Kommune - en pris, som uddeles hvert af "Det fælles udviklingsråd for lokalsamfund".

I begrundelsen for at give Niels Holck prisen skriver rådet blandt andet:

"Særligt bemærkelsesværdigt er Niels’ store indsats for at forny og skabe et attraktivt forsamlingshus i Løjt Kirkeby. Niels er 90 år gammel, og alligevel fortsætter han sit arbejde som formand i forsamlingshuset og bestyrelsesarbejde i bl.a. Løjt Højskoleforening og Løjtland Fællesråd. Niels er et godt eksempel på, at alder ikke er en hindring, men en styrke i lokalsamfund, hvor der samarbejdes på tværs af alder."

Annonce

Nominerede

Vinderen Niels Holck var den eneste enkeltperson, der var blandt de nominerede til årets landdistriktspris i Aabenraa Kommune.

De øvrige nominerede var: VBIF-havkajak, Varnæs-Bovrup, og Lokalforeningen Kollund, Sønderhav og Rønshoved.

Guldfuglen

Niels Holck og hans nu afdøde hustru, Dorthe Holck, har blandt meget andet været forstanderpar på Rødding Højskole i en årrække fra 1988.

I 2007 flyttede parret til Løjt Kirkeby, og her blev de hurtigt kendt og respekteret. Som det blandt andet lyder i indstillingen til prisen:

"Et lille lokalsamfund som Løjt har skudt guldfuglen, når sådan et par slår sig ned i området. Veluddannede, engagerede og med overskud til andre."

Også i indstillingen fremhæves det, at Niels Holck trods sine 90 år stadig er formand for forsamlingshuset i Løjt. Han kaldes "en berigelse for lokalsamfundet i kraft af sine evner, sit engagement og lyst til formidling."

I foråret blev Niels Holck ramt af sorg, da hans hustru, Dorthe Holck, døde, 73 år gammel.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Teatertorden i byrådssalen

Det er ikke altid til at vide, hvad der sætter gang i debatten, når de 27 medlemmer af Vejen Byråd træder sammen. Sådan var det heller ikke på årets første møde i byrådet i tirsdags. Men det skulle vise sig at blive dagsordenens allerførste punkt; Klaus Kildemands anmodning om udtrædelse af byrådet. Det var som sådan ikke Kildemands exit på den lokalpolitiske scene, som satte gang i den verbale bulder og brag, tilhørerne blev vidner til. Allerede forud for byrådsmødet havde løsgængeren Anni Grimm i et læserbrev kritiseret, at formandsposten midt i perioden går fra en socialdemokrat til en anden. Hendes grænse for en ”forhånds-postfordeling” var overskredet, lød det i læserbrevet. Anni Grimm tog også ordet på byrådsmødet, hvor hun kaldte sagsforløbet fra socialdemokraterne for arrogant. Anni Grimm blev i den grad bakket op af Liberal Alliances Martin Boye. Han udtrykte sin bekymring over, at den socialdemokratiske gruppeformand Jørgen Thøgersen med et pennestrøg tilsidesatte Retssikkerhedslovens bestemmelser om, at Børn- og Ungeudvalget selv vælger deres formand. Det står naturligvis Anni Grimm og Martin Boye frit for, hvad de mener. Derom ingen tvivl. Det må være dog berettiget at kaste erindringen tilbage til valgaftenen den 21. november 2017. Lige omkring midnatstide kommer repræsentanter for Venstre, Socialdemokratiet, Det konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti ud for at fortælle, at en bred konstitueringsaftale er på plads. Den fremmødte presse får at vide, hvordan eksempelvis formandsposterne i fagudvalgene fordeles. Socialdemokratiet får i denne forbindelse tildelt formandsposterne i tre udvalg – heriblandt Børn- og Ungeudvalget. Konstitueringsaftalen var Anni Grimm på den sene valgaften selv med til at præsentere som medunderskriver. Aftalen tiltræder Martin Boye også umiddelbart inden Vejen Byråds konstituering i december 2017. Mod slutningen af 2018 bekendtgør Martin Boye dog, at han ikke længere er en del af aftalen. Det er en anden historie. Børn- og Ungeudvalget adskiller sig fra de andre stående udvalg ved, at her sidder også to børnesagkyndige samt en dommer. Anni Grimm mente på byrådsmødet i tirsdags, at Børn- og Ungeudvalget derfor ikke kan sammenlignes med de øvrige stående udvalg, hvor der udelukkende er politisk repræsentation. Det kan godt være, at Retssikkerhedsloven foreskriver, at Børn- og Ungeudvalget selv vælger sin formand. Men det gør de øvrige stående udvalg også. Også borgmesteren vælges formelt af byrådet. Realpolitisk er formandsposterne dog fordelt, når konstitueringsaftalen er underskrevet. Anni Grimm har engang her i avisen leveret et ganske enestående citat, hvor hun slog fast: - Det har simpelthen været nødvendigt at få trådt i klaveret. Citat slut. Her i denne sag virker det som om, at der blev trådt lige hårdt nok. Det tangerer teatertorden. GOD SØNDAG

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];