Annonce
Tønder

Prisbelønnet: Økonomisk opbakning til ny Frelle-film

Instruktør Frelle Petersen (2. f. v.) og hele skuespillerholdet  ses her ved en officielle premiere af filmen "Onkel" i Biografen 1 & 2 . Fortsættelsen af "Onkel" og dermed anden film i en planlagt hjemstavnstriologi er "Resten af livet", som Tønder Kommune har valgt støtte op om økonomisk. Flere af skuespillerne fra "Onkel" er også i spil til den kommende produktion. Foto: Jacob Schultz
Instruktør og manuskriptforfatter Frelle Petersen høstede med filmen "Onkel" både national og international hæder. Efterfølgen "Resten af livet" skal ligeledes optages på Tønder-egnen og kan se frem til økonomisk opbakning fra Tønder Kommune. Spørgsmålet er, om det bliver 500.000 kroner eller 750.000 kroner.

TØNDER: Den stille sønderjyske film "Onkel", der er optages på Tønder-egnen, har høstet stor nationalt og internationalt bifald, og indbragte blandt andet instruktør og manuskriptforfatter Frelle Petersen en Bodil og JydskeVestkystens kulturpris. Nu arbejder den sønderjyske instruktør med efterfølgeren til "Onkel". Filmens titel er "Resten af livet", og produktionen kan se frem til en økonomisk håndsrækning fra Tønder Kommune.


For mig at se er det et projekt, hvor vi virkelig får mulighed for at vise vores fantastiske kommune frem.

Henrik Frandsen, (Tønder Listen), borgmester, Tønder


Annonce

Således besluttede et flertal i kommunens økonomiudvalg torsdag at bakke op med et beløb på 500.000 kroner, mens et mindretal bestående af borgmester Henrik Frandsen (Tønder Listen) og Bent Paulsen (DF) ville punge ud med 750.000 kroner, som filmholdet havde søgt om.

Instruktør bag den prisbelønnede film "Onkel", Frelle Petersen, vandt i år både en Bodil, den sønderjyske sprogpris og JydskeVestkystens Kulturpris. Her er han fotograferet sammen med chefredaktør for Jysk Fynske Medier, Peter Orry. Foto Annett Bruhn

"Resten af livet" har et budget på godt 15 millioner kroner. Med en bevilling på godt 9,5 millioner kroner fra Det Danske Filminstitut, et forventet bidrag fra Tønder Kommune, samt private investorer, er økonomien næsten i hus. Dermed er der lagt op til, at et større, professionelt filmhold ruller ind i Tønder i februar/marts, hvor optagelser i byens gader og det omkringliggende marskland forventes at gå i gang.

- For mig at se er det et projekt, hvor vi virkelig får mulighed for at vise vores fantastiske kommune frem. Det er et enestående filmprojekt, der har nogle af Danmarks dygtige filmskabere bag sig. Derfor vil jeg gerne give det fulde beløb, siger Henrik Frandsen.

Resten af livet

Filmen "Resten af livet" er ifølge oplægget fra instruktøren en livsbekræftende fortælling om en velfungerende familie. Faren er ejer af en kaffebutik, moren arbejder på kontor, datteren er chef på et plejecenter. 

Idyllen bliver med ét ramt af en stor sorg da de mister et nærtstående familiemedlem og skal nu finde tilbage til livet og genfinde deres gode relation som familie. 

Skuespillerne er valgt og har alle rødder i Sønderjylland og vil tale med sønderjysk dialekt. Der vil både være gengangere fra ”Onkel” og en række nye ansigter.

Optagelserne forventes at foregå i lokalområdet i foråret 2021 og forventes filmpremiere er februar 2022.

"Resten er livet" er udset at være film nummer to af en planlagt hjemstavns-triologi, hvor "Onkel" var den første. Mens temaet i "Onkel" var lavmælt kærlighed og tvivl, kommer "Resten af livet" til at handle om at miste.

Ifølge oplægget fra Frelle Petersen skal der både filmes i Tønders gågade, på Rømø, i marsken og flere andre steder i den sønderjyske natur i og omkring Tønder. En kaffebutik på gågaden spiller ligeledes en vigtig rolle i filmen.

At han holder fast i Tønder Kommune som filmkulisse er ikke nogen tilfældighed:

- Jeg oplevede, at "Onkel" blev vist i hele verden - jeg tror, vi er oppe på 25 lande - og den fængede, fordi den havde et universelt emne - og samtidig er der noget spændende og eksotisk ved at se et lille hjørne af Danmark, siger han.

Filminstruktør Frelle Petersen og holdet bag "Resten af livet" kan se frem til økonomisk opbakning fra Tønder Kommune. Beløbets størrelse er dog uvist. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

"Onkel" havde som den første film i den planlagte hjemstavns-triologi et minibudget på nogle få millioner kroner. Tønder Kommune bidrog dengang med et beløb på 90.000 kroner. Om efterfølgeren ender med at få 500.000 kroner eller 750.000 kroner, afgøres, efter anmodning fra Bent Paulsen, torsdag i byrådssalen.

Mange penge

En af dem, der sammen med Venstre, Socialdemokraterne og Slesvigsk Parti gjorde sig til fortaler for et kommunalt bidrog på 500.000 kroner, var Liberal Alliances Claus Hansen.

- Projektet er meget godt, og det vil vi gerne bakke op. Men 750.000 kroner er rigtig mange penge.  Jeg har det lidt sådan, at man ikke bare skal give folk, hvad de be'r om. Det er som man købe bil, man prutter om prisen, siger han.

Hvad debatten i byrådssalen munder ud i, har han et kontant bud på.

- I politik kan man forestille sig meget. Men her har vi et flertal i økonomiudvalget der peger på 500.000 kroner. Så mon ikke det lander der, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce