Annonce
Vejen

Prisen for indsamling af affald kan snart stige

Umiddelbart foran indgangen til Vejen Bibliotek er der opstillet fire såkaldte undergrundscontainere, hvoraf den ene kan blive taget i brug til madaffald. Her er det Ole ”Kran” fra miljøvirksomheden Marius Pedersen, som er i færd med at tømme en af containerne. Foto: Søren Dippel
Et skifte fra dieseldrevne til nye gasdrevne renovationsbiler vil kunne øge renovationsafgiften med 25 kroner. Eldrevne biler vil kunne øge afgiften med 200 kroner.

Vejen Kommune: Ifølge et EU-direktiv skal alle kommuner senest 2023 begynde at indsamle madaffald. Samtidig kan prisen for indsamling af affald blive dyrere, end i dag.

Indsamlingen af henholdsvis dagrenovation og genbrug skal i udbud igen 1. marts 2021, og som noget nyt skal renovatører også give tilbud på alternativer til dieseldrevne biler – for eksempel gas.

De renovationsbiler, som i øjeblikket bruges i Vejen Kommune, kører på diesel. Gasbiler skal ikke tankes oftere end dieselbiler, men tankningen går langt hurtigere end eldrevne renovationsbiler. Som det er i dag, skal eldrevne bilers batteri oplades eller skiftes efter cirka 100-150 kilometers kørsel.

- Udviklingen af lastbiler med elmotor tyder i øjeblikket på, at der kan gå mange år, før de bliver et konkurrencedygtigt alternativ, siger formanden for Udvalget for teknik og miljø, Vagn Sørensen.

Han oplyser, at i mindst 15 danske kommuner er gasdrevne renovationsbiler allerede taget i brug.

Annonce

To todelte beholdere

Vejens nabokommune, Esbjerg, vil skifte til gasdrevne biler fra 2020. Her har man i Esbjerg vurderet, at skiftet fra diesel til gasdrevne biler vil øge renovationsbidraget med 25 kroner, hvorimod et skifte til eldreven biler vil øge renovationsbidraget med 200 kroner.

- Vi må forvente en tilsvarende stigning i renovationsbidraget, hvis vi i Vejen Kommune skifter til gasdrevne biler, siger Vagn Sørensen.

Han understreger dog, at vi først vil kende de endelige priser i forbindelse med udbuddet I 2021

Fremover vil indsamlingen af dagrenovation, madaffald, restaffald og genbrug blive udbudt i én og samme kontrakt med en varighed på seks år.

Det er to år længere, en de nuværende kontrakter, som Vejen Kommune har indgået med renovatør Marius Pedersen.

Når Vejen Kommune går i gang med også at indsamle madaffald, vil der blive indført todelte affaldsbeholdere for alle énfamiliesboliger. De skal fortsat have to affaldsbeholdere stående – en todelt til henholdsvis madaffald og restaffald og en todelt til genbrug.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Nye tegn på jødehad er skændige

I disse dage er det 81 år siden den uhæmmede ondskab blev sluppet løs, da nazisterne og deres medløbere angreb jødiske synagoger, forretninger og hjem. Cirka 600 værgeløse mennesker blev myrdet i perioden mellem den 7. og den 13. november, mens omkring 30.000 blev sendt i koncentrationslejre som optakt til en forfølgelse, der senere blev uendelig meget værre med seks millioner myrdede jøder i den tysk kontrollerede del af Europa. Men en af de sørgeligste og mest tåbelige fordomme, nemlig antisemitismen, lever stadig – også her i Danmark. Således kan Randers Amtsavis berette, hvordan flere end 80 gravsteder på byens jødiske begravelsesplads natten til søndag blev skændet med maling og klistermærker i form af gule davidsstjerner med påskriften ”Jude”. Denne stjerne blev forfølgelsens symbol for ofrene, der var tvunget til at bære tegnet på deres religiøse tilhørsforhold fra 1941 og indtil deres død eller for de få heldiges vedkommende frem til krigens afslutning. Samme afskyelige klistermærke er også blevet placeret på postkassen foran en jødisk families bopæl i Silkeborg. Blandt antisemitismens mange fædre er uvidenhed, fordomme og banal trang til at gøre andre mennesker ondt. For rationelt tænkende mennesker er fænomenet derfor uforståeligt. I Danmark har der levet jøder i hvert fald siden 1600-tallet og måske endnu længere tilbage. Siden 1814 har jøderne haft nøjagtig de samme rettigheder som alle deres øvrige danske landsmænd og er en fuldt integreret del af vores fælles fædreland. Naturligvis har jødiske danskere ydet enorme bidrag til dansk kultur, videnskab og økonomi. Men reelt er der ingen grund til specielt at fremhæve den dansk-jødiske histories stjerner. Vores indbyggere med jødisk baggrund bidrager uanset deres position til vores samfund ganske som alle andre danskere. Og uanset religiøs baggrund har alle danskere ret til et liv i frihed og tryghed. Disse fornyede tegn på jødehad er ganske enkelt skændige.

Annonce