Annonce
Esbjerg

Priser uddelt til Hverdagens Helte og Årets Skulderklap

Til venstre Sydbanks områdedirektør Frank Bondorph sammen med Fædregruppen fra Stengårdsvej, der modtog "Årets Hverdagens Helt", mens det til højre indsat i billedet er Ditte Sommerlund Skydt, der blev kåret som "Årets Skulderklap" for sin frivillige indsats i Gørding. Foto. John Randeris.

På aktionærmødet i Sydbank tirsdag aften kårede man årets "Hverdagens Helte" og "Årets Skulderklap" Valget faldt på fædrene fra Stengårdsvej i Esbjerg og den frivillige leder Ditte Sommerlund Skydt.

Rettet onsdag klokken 19.15

Esbjerg: På aktionærmødet i Sydbank, der blev holdt i Musikhuset Esbjerg tirsdag aften, kårede man årets "Hverdagens Helte". Valget faldt på Fædregruppen fra Stengårdsvej, som jævnligt går ture blandt boligblokkene og "patruljerer". Gruppen er med til at skabe tryghed ved hjælp af både synlighed og dialog, og et lånt SSP-lokale i Storegade omdannes af gruppen jævnligt til et værested for de unge.

Gruppen består ikke kun af fædre. Også onkler, fætre, venner og naboer er med, og repræsentanter for gruppen fik på aktionærmødet overrakt et diplom og 5.000 kroner.

Ved overrækkelsen roste lokalredaktør Christian Friis Hansen fra JydskeVestkysten gruppens indsats og påpegede, at et sådant initiativ både styrker det fællesskab, der er i området, og på en god måde er med til at flytte fokus fra den banderelaterede uro, der præger området markant.

Fra Syd- og Sønderjyllands Politi begrundede Christian Østergaard valget af fædregruppen:

- Vi ved, at jeres arbejde har betydning, og noget af det, som vi lægger mærke til, er jeres uformelle omgangstone med beboerne i området, lød det fra Christian Østergaard.

Annonce

Vi prøver at komme i dialog med de unge mennesker, der render rundt på gaden eller hænger ud rundt omkring i gårdene eller i kælderrummene på Stengårdsvej. Vi holder øje med dem, snakker med dem og giver dem gode råd, hvis vi kan.

Atef Nasser fra Fædregruppen, udtalt ved kåringen i 2017

Vinderne

I foråret 2016 henvendte en håndfuld fædre fra Stengårdsvej i Kvaglund sig til bydelsprojektet "3i1". De ønskede at være med til at tage ansvar for det kvarter, der i manges ører rimer på ghetto og ballade, men for dem er et hjem.

Med hjælp fra SSP og opbakning fra lokalområdet fik man dannet en fædregruppe. Det er et frivilligt og lokalt initiativ, der er med til at skabe tryghed ved hjælp af synlighed og dialog.

Gruppen består af fædre, onkler, fætre, venner og naboer. Gruppen går jævnligt ture blandt boligblokkene og "patruljerer". Gruppen har desuden en aftale om at låne det lokale SSP-kontor i Storegade, som omdannes til et værested for de unge.

I Bramming kåres Ditte Sommerlund Skydt for sin enorme indsats i Gørding Lourup IF, hvor hun for fire år siden sagde ja til at træde direkte ind i en formandsrolle i et udvalg. Hun har også været hovedkraften bag opstarten af håndboldfitness i klubben.

Ung leder

På aktionærmødet blev der også kåret "Årets Skulderklar", der uddeles i den gamle Bramming Kommune, ligeledes i et samarbejde mellem JydskeVestkysten og Sydbank. Prisen gik til den unge foreningsleder Ditte Sommerlund Skydt, der i trådte til, da det kneb og der var brug for hende.

- Ditte er om nogen personificeringen af et menneske, der ofrer sig for fællesskabet. Hun tog sin tørn i den lokale forening, da der var behov. Og det endda på en formandspost til at begynde med, selv om hun ikke havde erfaring fra den slags. Hun var heller ikke mere end midt i 20'erne, da hun blev spurgt for fire år siden, men det holdt hende ikke tilbage, lød begrundelsen for valget blandt andet fra lokalredaktør Christian Friis Hansen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce