Annonce
Erhverv

Priserne er i bund: Grønnere profil skal sælge flere juletræer

Direktør Sune Graae Norsker ved et af de millioner af juletræer, Green Team Group sælger hvert år. Foto: Carsten B. Grubach
Green Team Group har vendt stort underskud til overskud og vil satse på mere bæredygtighed.

SØNDER OMME: Sune Graae Norsker og Rikke Strandhave sidder i mødelokalet. Der er Teams-møde med Anna Graj, ansvarlig for CSR, virksomhedens samfundsansvar, i Polen.

Samtalen mellem Green Team Group i Sønder Omme og Polen går blandt andet på øget fokus på bæredygtighed, for det et er blandt andet på den front, at Green Team Group, der er Europas førende producent af juletræer, på et presset marked skal adskille sig fra sine konkurrenter.

Som direktør skal Sune Graae Norsker have det store overblik, mens Rikke Strandhave er ansvarlig for logistik, indkøb, certificering og CSR. Og der er nok at se til, for Green Team Group, der har 25 fastansatte og sælger to millioner juletræer om året fra plantager i Danmark, Polen og Skotland, skal fortsætte en mindre økonomisk optur oven på en gigantisk nedtur.

Annonce

I oktober 2019 blev Green Team Holding, som rummer Green Team Group og planteskolen Majland, der også ligger i Sønder Omme, overtaget af Sydbank efter siden 2014 at have været ejet af den svenske kapitalfond Adelis Equity Partners.

Det skete efter nogle år med store underskud, som nu - bl.a. efter store afskrivninger af varelageret - igen er vendt til overskud efter en voldsom turn around.

- Jeg kom til som direktør i april 2018 og fandt hurtigt ud af, at vi havde alt for mange omkostninger. Vi var i gang med et lean-projekt og fandt ud af, at vores performance ikke var god nok, rapporteringerne var ikke præcise nok, vi havde for mange reklamationer, der var ikke nok kontrol, og der var ingen planlægning for hele året, fortæller Graae Norsker, der er uddannet skov- og landskabsingeniør og blandt andet har været forvalter på Lundbygård Gods i Sydsjælland samt direktør for og medstifter af juletræsproducenten Arbodania A/S.

Kæden hoppede af

- Hvor er det, kæden hopper af, spurgte vi. Og det gjorde den faktisk alle steder. Vi havde også udfordring med vores it-systemer, hvor procedurerne ikke blev fulgt. Der var problemer med vores oparbejdning, vi var meget ineffektive, og vores store salgsorganisation fik ikke afstemt supply chain og produktion. I dag har vi en kvalitets-app, som en ekstern tjekker. Og vi er her efter tre år endnu ikke færdige med arbejdet. Jeg plejer at sige, at hvis vi gør det perfekt, skal I fyre mig.

- Vi skal reducere kompleksiteten, det hele har været alt for bøvlet. Før havde vi fem distributionscentre ude i Europa, nu kører vi kun direkte. Det første år leverede vi så 98 procent til tiden.

- Forenklingerne betyder også, at vi har standardiseret kunderne og inddelt dem i små og store kundegrupper. Små kunder modtager under 10.000 træer, siger Sune Graae Norsker, der har reduceret lønomkostningerne ved at halvere medarbejdertallet fra 50 til 25. Nogle blev fyret, andre fandt andre græsgange. Green Team Group har i dag 50 procent af sin juletræsvirksomhed i Polen, mens Danmark og Skotland deles om resten.

Nyt overskud i vente

Green Team Group havde et underskud på 58 millioner i 2018 og 235 millioner kroner i 2019, da Sydbank havde overtaget virksomheden og planteskolen Majland. I 2020 blev det vendt til et overskud på 22 millioner kroner, og ifølge direktør Sune Graae Norsker venter man trods fortsat lave priser på juletræer også et overskud i år.

Sydbank har 100 procent kontrol over Green Team Holding, og der lægges ikke skjul på, at juletræsvirksomheden og planteskolen, der ud over juletræer også leverer juletræsplanter, pyntegrønt og dekorationer til store europæiske detailkæder og havecentre, er til salg for den rette køber, for banken vil naturligvis gerne have sine penge hjem igen.

Kurverne på tavlen handler om udbud og efterspørgsel, og her er udbuddet af juletræer alt for stort i disse år. Foto: Carsten B. Grubach

- Vi har vidst fra day one, at vi skulle have vendt økonomien i denne her virksomhed. Markedet kan vi ikke gøre noget, det er et spørgsmål om udbud og efterspørgsel. Efterspørgslen på juletræer er der altid, men udbuddet et for stort, fordi der er er mange producenter, og derfor et priserne så lave. De toppede i 2013. I dag får vi kun halvdelen af priserne fra 2013. Kunne vi få priserne fra dengang i dag, ville vi få et trecifret millionoverskud, siger Sune Graae Norsker og tegner kurver på udbud og efterspørgsel på sit whiteboard.

Og her kommer så det nye tiltag om større bæredygtighed ind.

- Vi skal have en grønnere profil. Væk med round up, selv om det stadig er lovligt. Og væk med kunstgødning. Vi bliver aldrig økologiske, men vi skal være mere bæredygtige, siger direktøren.

- Vi skal have en grønnere profil. Væk med round up, selv om det stadig er lovligt. Og væk med kunstgødning. Vi bliver aldrig økologiske, men vi skal være mere bæredygtige, siger Sune Graae Norsker. Foto: Carsten B. Grubach

- Små træer afgiver 10 kilo CO2, men optager 15-18 kilo CO2 i sin levetid. Så det er et positivt regnskab. Vi planter vilde blomster på markerne til gavn for insekter, sommerfugle og bier. En østrigsk undersøgelse viser, at der vokser 300 plantearter, og det er jo også levested for en masse dyr.


Og vi er her efter tre år endnu ikke færdige med arbejdet. Jeg plejer at sige, at hvis vi gør det perfekt, skal I fyre mig…

Sune Graae Norsker, direktør, Green Team Group


- Vi kigger på mange ting og bygger for eksempel insektvolde, som bare skal passe sig selv, og så skal vi fortælle forbrugerne, at det er mere bæredygtigt at købe et naturligt juletræ end et af plastik, som er produceret i Kina af olieprodukter. Det har vi ikke været gode til at fortælle, og det har branchen heller ikke. Vi er ikke kun producenter, men også naturforvaltere, siger Sune Graae Norsker, der vil lade en uvildig inspicere markerne for at konstatere, at man som producent lever op til kravene om mere bæredygtighed.

https://modules.wearehearken.eu/jfm-erhvervplus/embed/7330.js
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
green hydrogen systems

Brintfirma ramte første dag på børsen med en beskeden stigning: - Mon ikke ledelsen håbede på lidt mere champagnebrus

Billund For abonnenter

Banken siger nej: Uafklarede motorvejsplaner tvinger familien til at bo med træk og skimmelsvamp

Annonce