Annonce
Esbjerg

Priserne landede i hænder der kan tage fat

- Hans undervisning er nørdet, men også sjov og spændende, og han gør en stor indsats for at få alle elever med, lød det blandt andet om lærer Kenneth Østergaard Lauridsen fra blikkenslagerafdelingen på Rybners Tekniske skole, som blev kåret som Årets Faglærer. Foto: André Thorup
Studenterhuer og DJØF'er var yt, mens manpower, håndkraft, selvstændighed og kammeratskab var in i Musikhuset Esbjerg torsdag aften. Håndværkerfaget fejrede sine svende og hyldede dem, der har imponeret allermest.

ESBJERG: Hvis strømmen var gået i Musikhuset Esbjerg torsdag aften, eller hvis en kok var blevet syg i Restaurant Kunstpavillonen, eller malingen pludselig skallede af på ydermuren, havde hjælpen været nær.

For samlet i salen sad en håndværksmæssig kapacitet, der sagde spar-to. 99 nyudlærte håndværkere fra Rybners Tekniske Skole sammen med deres lærepladser, lærere og familie. 485 gæster i alt. De var mødt op til den årlige hyldest til håndens arbejde i Esbjerg: Fagenes Fest, hvor Årets Håndværker, Årets Læreplads, Årets Fighter, Årets Kammerat og Årets Faglærer kåres og en række legater uddeles.

- Det er ikke bare en virksomhed, men et fællesskab, der gør, at man hver dag har lyst til at tage på arbejde og yde en indsats for at nå det fælles mål. En særlig anerkendelse skal lyde til mester. Hun gør virkelig noget for sine elever, og hun udfordrer dem og udvikler deres kompetencer. Du lærer hele tiden noget nyt og får masser af selvtillid med i bagagen, lød det i indstillingen om Årets Læreplads, der blev læst op fra scenen, inden afsløringen faldt:

- Mine damer og herrer, en stor hånd til Årets Læreplads: Finn Hansen VVS.

Annonce
Man skal passe på ikke at uddanne alt for mange DJØF’ere til alt for mange fancy uddannelser.

Ove Brinck Sørensen, formand for Lida og Oskar Nielsens Fond

Nej tak til DJØF'er

Og klapsalverne genlød igen og igen i salen, hvor de unge svende var et energisk og taknemmeligt publikum. Der blev hujet af vinderne og skraldgrinet, når jokes føg over scenen. Eller som da bestyrelsesformand Ove Brinck Sørensen fra Lida og Oskar Nielsens Fond mejslede sin opbakning til håndværksuddannelserne i beton:

- Her i Esbjerg Kommune har temaet i de sidste mange dage har været universitetsuddannelser af den ene eller den anden slags. Ja, sågar taler man om at bygge et helt nyt universitet ude ved stranden. Og al respekt for det. Men man skal jo nok passe på ikke at uddanne alt for mange DJØF’ere til alt for mange fancy uddannelser, lød det lidt frisk fra bestyrelsesmanden, og den slags fakta gav både smil på læben og en solid klapsalve fra salens mange arbejdsomme hænder.

Også Anders Kronborg (S), der er formand for Folketingets Børne- og Undervisningsudvalg, understregede i sin tale, at "det er vigtigt, at vi ikke kun fejrer dem, der får en studenterhue på hovedet", for Danmark har brug for håndværkerne:

- Jeg vil i hvert tilfælde i min tid som formand for Børne- og Undervisningsudvalget arbejde for, at folkeskolen får et større fokus på de mere praktiske erhvervsfaglige fag, så flere kan blive inspireret til at tage en håndværkeruddannelse, lovede han.

Ingeniøren og kosten

Aftenens allermest prestigefyldte pris som Årets Håndværker gik til Anton Schnoor Riber, der er nyudlært smed og udlært hos Qubica i Esbjerg, og han kunne ud over diplomet gå hjem med 10.000 kroner i baglommen.

Midt i showet var der standup med komiker Jonas Mogensen, som måske næste år kan slå sig sammen med Ove Brinck Sørensen. For bestyrelsesformanden viste, at han også kan det der med tør humor. Især da han fortalte om, hvordan der i hans tid på Betongården var blevet ansat en civilingeniør:

- Første dag viste produktionsformanden, tømrer Andersen, den nye civilingeniør rundt på fabrikken. "Du kan lige feje", sagde han. Men civilingeniøren svarede "Men jeg er jo civilingeniør". Hvortil Andersen sagde: "Jamen, så viser jeg dig lige, hvordan man gør".

Dén historie høstede et af de største bifald i Musikhuset Esbjerg torsdag aften.

De kom på scenen

Årets Håndværker Legat: Anton Schnoor Riber

Årets Læreplads: Finn Hansen VVS v. Mai Aarhus

Årets Faglærer: Kenneth Østergaard Lauridsen

Årets Kammerat (LO Legatet): Line Biltoft Jepsen

Årets Fighter Legat (Ugeavisen Esbjerg): Kristina Birkholm

Legater: Frederik K. Mikkelsen, Dennis Bo Andersen, Hjalte Simon Aastrup Pedersen, Jannick Starup Christiansen, Morten Friis Sayoudi, Nadja Lykke Andersen, Thomas Riis, Nicolai Kongsted Andersen, Jannik B. Sørensen, Inge Havgaard Pedersen, Brian Toft Svendsen, Kenneth Lauridsen, Anita Eugster Ingvardsen, Nikkolaj Amstrup og Rene Pedersen

Årets Læreplads blev Finn Hansen VVS, og herfra modtog Mai Aarhus prisen. Foto: André Thorup
- Vi skal i folkeskolen både forberede de elevere, der gerne vil tage en gymnasialuddannelse til at kunne gennemføre det, men mindst ligeså vigtigt er det, at folkeskolen er med til at forberede dem, der er dygtige til at bruge deres hænder og som ønsker en erhvervsfaglig uddannelse, sagde Anders Kronborg. Foto: André Thorup
Foto: André Thorup
Foto: André Thorup
Foto: André Thorup
Foto: André Thorup
Foto: André Thorup
Foto: Rybners
Foto: Rybners
Foto: Rybners
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Når de yngste skoleelever må vente urimeligt længe på bussen

Det skulle være så godt alt sammen, da den tidligere regering tilbage i begyndelsen af året foretog en justering på folkeskoleområdet sammen med Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, SF og Radikale Venstre. Justeringen handlede blandt andet om at gøre skoledagen kortere for eleverne i indskolingen – altså på klassetrinene 0. – 3.-klasse. Med aftalen blev partierne på Borgen enige om at skære to timer og et kvarter af skoleugen for eleverne, der er i alderen fra seks til ni år. Med den kortere skoleuge blev der skabt mere frihed og også større faglighed. Lød det fra politikerne. For nogle elever rundt på en del af Vejen Kommunes folkeskoler er det dog så som så med de gode intentioner. I hvert fald halter det noget, når det gælder friheden, som vi beskriver på forsiden af denne sektion. Virkeligheden på mange skoler er blevet en helt anden. For det kan godt være, at flere af skoledagene er blevet kortere. Men det er i hvert fald ikke ensbetydende med, at eleverne så også kan nyde friheden – slet ikke hjemme. Et sted mellem 40 og 70 skoleelever rundt i kommunen kan nemlig slet ikke komme hjem, når det ringer ud ved 13.15-tiden. De må i stedet vente helt op til en time på, at bussen ruller op foran deres skole. Og med en vis transporttid er nogle af eleverne klar til at stille skoletasken hjemme i privaten lidt før klokken 15 – altså en time og tre kvarter senere. - Det synes jeg ikke, at vi kan være bekendt. Jeg mener, at busafgangene bør tilpasses skolens ringetider, lød det fra det socialdemokratiske byrådsmedlem, Elin Winther, på byrådsmødet tidligere på ugen. Og S-politikeren har en pointe. Rigtig mange politikere fik via de nyinstallerede mikrofoner i den nye byrådssal tildelt ordet. Og selv om der var forståelse for problematikken med ventetiden, så besluttede et stort flertal, at der ikke bliver ændret på forholdene. Dels fordi det på nuværende tidspunkt ikke er muligt at ændre på bustiderne, og dels fordi det vil koste Vejen Kommune omkring 900.000 kroner årligt at tilpasse busserne de ringetider, som der er på de pågældende skoler. Flertallet har talt. Og sådan er demokratiets spilleregler. Men det rokker ikke ved, at Udvalget for skoler og børn med rimelighed godt kan kigge på problematikken engang til. Altså en ommer. Er der da virkelig ingen mulighed for at foretage et eller andet indgreb, der kan løse op for den urimelighed, som disse skoleelever oplever? Indrømmet; Nu er det ikke sådan, at de oplagte svar bare blæser i vinden. Men ventetiden synes altså at være for lang for disse seks til niårige. Intentionerne i justeringerne på folkeskoleområdet var i hvert fald en ganske anden. GOD 3. SØNDAG i advent

Erhverv

Erhvervsforening efterlyser svar om havnens fremtid: Usikkerhed er gift for virksomheder og investorer

Danmark

Nu må du købe fyrværkeri - men du skal vente lidt med at fyre det af

Annonce