Annonce
Esbjerg

Priserne landede i hænder der kan tage fat

- Hans undervisning er nørdet, men også sjov og spændende, og han gør en stor indsats for at få alle elever med, lød det blandt andet om lærer Kenneth Østergaard Lauridsen fra blikkenslagerafdelingen på Rybners Tekniske skole, som blev kåret som Årets Faglærer. Foto: André Thorup
Studenterhuer og DJØF'er var yt, mens manpower, håndkraft, selvstændighed og kammeratskab var in i Musikhuset Esbjerg torsdag aften. Håndværkerfaget fejrede sine svende og hyldede dem, der har imponeret allermest.
Annonce

ESBJERG: Hvis strømmen var gået i Musikhuset Esbjerg torsdag aften, eller hvis en kok var blevet syg i Restaurant Kunstpavillonen, eller malingen pludselig skallede af på ydermuren, havde hjælpen været nær.

For samlet i salen sad en håndværksmæssig kapacitet, der sagde spar-to. 99 nyudlærte håndværkere fra Rybners Tekniske Skole sammen med deres lærepladser, lærere og familie. 485 gæster i alt. De var mødt op til den årlige hyldest til håndens arbejde i Esbjerg: Fagenes Fest, hvor Årets Håndværker, Årets Læreplads, Årets Fighter, Årets Kammerat og Årets Faglærer kåres og en række legater uddeles.

- Det er ikke bare en virksomhed, men et fællesskab, der gør, at man hver dag har lyst til at tage på arbejde og yde en indsats for at nå det fælles mål. En særlig anerkendelse skal lyde til mester. Hun gør virkelig noget for sine elever, og hun udfordrer dem og udvikler deres kompetencer. Du lærer hele tiden noget nyt og får masser af selvtillid med i bagagen, lød det i indstillingen om Årets Læreplads, der blev læst op fra scenen, inden afsløringen faldt:

- Mine damer og herrer, en stor hånd til Årets Læreplads: Finn Hansen VVS.

Man skal passe på ikke at uddanne alt for mange DJØF’ere til alt for mange fancy uddannelser.

Ove Brinck Sørensen, formand for Lida og Oskar Nielsens Fond

Annonce

Nej tak til DJØF'er

Og klapsalverne genlød igen og igen i salen, hvor de unge svende var et energisk og taknemmeligt publikum. Der blev hujet af vinderne og skraldgrinet, når jokes føg over scenen. Eller som da bestyrelsesformand Ove Brinck Sørensen fra Lida og Oskar Nielsens Fond mejslede sin opbakning til håndværksuddannelserne i beton:

- Her i Esbjerg Kommune har temaet i de sidste mange dage har været universitetsuddannelser af den ene eller den anden slags. Ja, sågar taler man om at bygge et helt nyt universitet ude ved stranden. Og al respekt for det. Men man skal jo nok passe på ikke at uddanne alt for mange DJØF’ere til alt for mange fancy uddannelser, lød det lidt frisk fra bestyrelsesmanden, og den slags fakta gav både smil på læben og en solid klapsalve fra salens mange arbejdsomme hænder.

Også Anders Kronborg (S), der er formand for Folketingets Børne- og Undervisningsudvalg, understregede i sin tale, at "det er vigtigt, at vi ikke kun fejrer dem, der får en studenterhue på hovedet", for Danmark har brug for håndværkerne:

- Jeg vil i hvert tilfælde i min tid som formand for Børne- og Undervisningsudvalget arbejde for, at folkeskolen får et større fokus på de mere praktiske erhvervsfaglige fag, så flere kan blive inspireret til at tage en håndværkeruddannelse, lovede han.

Annonce

Ingeniøren og kosten

Aftenens allermest prestigefyldte pris som Årets Håndværker gik til Anton Schnoor Riber, der er nyudlært smed og udlært hos Qubica i Esbjerg, og han kunne ud over diplomet gå hjem med 10.000 kroner i baglommen.

Midt i showet var der standup med komiker Jonas Mogensen, som måske næste år kan slå sig sammen med Ove Brinck Sørensen. For bestyrelsesformanden viste, at han også kan det der med tør humor. Især da han fortalte om, hvordan der i hans tid på Betongården var blevet ansat en civilingeniør:

- Første dag viste produktionsformanden, tømrer Andersen, den nye civilingeniør rundt på fabrikken. "Du kan lige feje", sagde han. Men civilingeniøren svarede "Men jeg er jo civilingeniør". Hvortil Andersen sagde: "Jamen, så viser jeg dig lige, hvordan man gør".

Dén historie høstede et af de største bifald i Musikhuset Esbjerg torsdag aften.

De kom på scenen

Årets Håndværker Legat: Anton Schnoor Riber

Årets Læreplads: Finn Hansen VVS v. Mai Aarhus

Årets Faglærer: Kenneth Østergaard Lauridsen

Årets Kammerat (LO Legatet): Line Biltoft Jepsen

Årets Fighter Legat (Ugeavisen Esbjerg): Kristina Birkholm

Legater: Frederik K. Mikkelsen, Dennis Bo Andersen, Hjalte Simon Aastrup Pedersen, Jannick Starup Christiansen, Morten Friis Sayoudi, Nadja Lykke Andersen, Thomas Riis, Nicolai Kongsted Andersen, Jannik B. Sørensen, Inge Havgaard Pedersen, Brian Toft Svendsen, Kenneth Lauridsen, Anita Eugster Ingvardsen, Nikkolaj Amstrup og Rene Pedersen

Årets Læreplads blev Finn Hansen VVS, og herfra modtog Mai Aarhus prisen. Foto: André Thorup
- Vi skal i folkeskolen både forberede de elevere, der gerne vil tage en gymnasialuddannelse til at kunne gennemføre det, men mindst ligeså vigtigt er det, at folkeskolen er med til at forberede dem, der er dygtige til at bruge deres hænder og som ønsker en erhvervsfaglig uddannelse, sagde Anders Kronborg. Foto: André Thorup
Foto: André Thorup
Foto: André Thorup
Foto: André Thorup
Foto: André Thorup
Foto: André Thorup
Foto: Rybners
Foto: Rybners
Foto: Rybners
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce