Annonce
Regionalt

Priserne presses i vejret: Halvt så mange sommerhuse er til salg som for et år siden

I sommeren 2020 valgte rigtig mange danskere at holde sommerferie herhjemme på grund af rejserestriktioner og corona. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Under corona er det blevet dyrere og sværere, hvis man vil finde sig et sommerhus, for mens udbuddet er faldet, er priserne samtidig steget. På et år er udbuddet faldet med næsten 50 procent, og i samme periode er gennemsnitsprisen steget med 10 procent. Også antallet af udbudte villaer og rækkehuse er faldet markant.
Annonce

Bolig: Coronakrisen har til manges overraskelse givet danskerne lyst til at gå på boligjagt. Og det er både på markedet for villaer og rækkehuse samt markedet for sommerhuse.

Særligt på sommerhusområdet er antallet af udbudte boliger lige nu markant lavere, end det var for et år siden. På landsplan var der i januar 2020 8483 sommerhuse til salg, mens tallet i januar 2021 er faldet til 4568, hvilket svarer til et procentfald på 46. Det viser tal fra Boliga. Dermed er antallet af sommerhuse til salg næsten halveret på et år.

Den udvikling kan også mærkes i de syd- og sønderjyske sommerhus-kommuner. En af de største af disse i Danmark er Varde, hvor der i januar 2021 er 236 sommerhuse til salg mod 400 for et år siden, mens Kolding, Haderslev, Tønder og Sønderborg har oplevet lignende fald i antallet af udbudte sommerhuse.

Annonce

Priser steget

Det lave udbud har været med til at presse priserne i vejret. På et år er den gennemsnitlige udbudskvadratmeterpris på sommerhuse steget fra 17.518 kroner til 19.346 kroner på landsplan, hvilket svarer til en stigning på 10 procent.

I Varde Kommune er prisstigningen på 13 procent og derfor endnu højere, mens den i Tønder Kommune følger gennemsnittet fra resten af landet på 10 procent.

Sommerhusmarkedet

Fald i antal udbudte sommerhuse fra januar 2020 til januar 2021:

Kolding: 46 procent

Haderslev: 46 procent

Varde: 41 procent

Tønder: 40 procent

Sønderborg: 39 procent

Stigning i udbudskvadratmeterpris i samme periode:

Kolding: 6 procent

Haderslev: 5 procent

Varde: 13 procent

Tønder: 10 procent

Sønderborg: 3 procent

På markedet for villaer og rækkehuse er udviklingen nogenlunde den samme. Men faldet i udbudte boliger og prisstigningerne er dog ikke helt så store.

Annonce

Fald i udbudte huse

På landsplan er antallet af udbudte villaer og rækkehuse faldet fra 32.590 i januar sidste år til 24.592 i januar i år, hvilket svarer til et fald i udbudte boliger på 25 procent. I Syd- og Sønderjylland er udviklingen størst i Haderslev og Tønder kommuner med fald på 26 procent, mens udbuddet i Esbjerg kun er faldet med seks procent.

Prismæssigt har det på landsplan faktisk ikke ført til en gennemsnitlig stigning - modsat på sommerhusmarkedet, men derimod et prisfald på fire procent.

Den udvikling følger Billund, Tønder og Kolding kommuner, men der er modsat også en række kommuner i Syd- og Sønderjylland, hvor dette ikke gør sig gældende. For eksempel i Vejen Kommune er den gennemsnitlige udbudskvadratmeterpris på villaer og rækkehuse steget med hele 13 procent fra januar 2020 til januar 2021.

Også i Sønderborg, Esbjerg, Varde og Haderslev er gennemsnitspriserne steget det seneste år.

Villaer og rækkehuse

Fald i antal villaer og rækkehuse til salg fra januar 2020 til januar 2021

Haderslev: 26 procent

Tønder: 26 procent

Billund: 19 procent

Aabenraa: 18 procent

Sønderborg: 17 procent

Kolding: 17 procent

Vejen: 16 procent

Esbjerg: 6 procent


Det lave udbud har været med til at presse priserne i vejret. På et år er den gennemsnitlige udbudskvadratmeterpris på sommerhuse steget fra 17.518 kroner til 19.346 kroner på landsplan, hvilket svarer til en stigning på 10 procent.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce