Annonce
Sønderborg

Prisvinder spiller Beethovens violinkoncert

Jorma Panula under Nordic Masterclass for unge dirigenter i koncertsalen Alsion. Arkivfoto: Timo Battefeld
Torsdag den 14. november kl. 20 i Musik- og Teaterhuset i Aabenraa spiller Sønderjyllands Symfoniorkester koncert under ledelse af den finske mesterdirigent Jorma Panula en af de absolut mest populære violinkoncerter.
Sønderjylland: I anledningen af dirigenten Jorma Panulas kommende 90-års fødselsdag i 2020 tager Sønderjyllands Symfoniorkester et forskud på mærkedagen med en unik koncert, som han selv har været med til at forme. Jorma Panula har i en menneskealder virket som dirigent og professor i direktion og har haft en uvurderlig betydning for unge dirigenter fra hele verden i kraft af sin undervisning gennem mere end 40 år. I dag optræder han som gæstedirigent og underviser fortsat i direktion. De seneste syv år har han besøgt Sønderjyllands Symfoniorkester med sin årligt tilbagevendende internationale dirigent-masterclass for unge dirigenter, Nordic Masterclass. Både orkestret og dirigenten ser det som en af deres vigtige roller, når det gælder uddannelse af fremtidens dirigenter og solister. Orkestret blev derfor partner ved Joseph-Joachim-konkurrencen i Hannover i 2015 og har i den forbindelse en aftale om at aftage to prisvindere og engagere dem til koncerter, hvorved orkestret medvirker til at bane vejen for unge talenter. Aftenens solist er den fransk-hollandske violinist Cosima Soulez Larivière, der i 2018 vandt Joseph-Joachim-konkurrencens 3. pris og specialprisen Best Interpretation of the Commissioned Work. Hun er født i Paris og begyndte som treårig på violinundervisning. I dag studerer hun på Hochschule für Musik, Theater und Medien i Hannover. Udover Beethovens violinkoncert byder koncertprogrammet på Glucks ouverture til Ifigenia i Aulis og Mussorgskijs Udstillingsbilleder. Billetter sælges via symfoniorkestrets hjemmeside.
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

IS-medlem er inderligt uvelkommen

Et tidligere medlem af Islamisk Stat ankom mandag til Danmark, og blev straks anholdt. Manden har siddet fængslet i Tyrkiet, men blev sendt til Danmark på begæring af de danske myndigheder. Formentlig skal man være jurist for at forstå, hvorfor Danmark har bedt om at få den pågældende udleveret. Han er inderligt uvelkommen. Manden er den 28-årige Ahmad el-Haj. Han er af palæstinensisk oprindelse, men ærgerligt nok udelukkende dansk statsborger. Passet kan han derfor ikke miste. Trods det danske pas er det naturligvis grotesk at påstå, manden er vendt hjem. Danmark er ikke et hjem for mennesker, der har vendt os ryggen og direkte kæmpet mod landets interesser. Justitsminister Nick Hækkerup er blevet kritiseret for at lægge pres på domstolene i sagen om den den udleverede. Ministeren har nemlig sagt, at manden forhåbentlig bliver dømt for de forbrydelser, han har begået. Kritikken kommer fra De Radikale og Enhedslisten. Strengt taget har de ret i, at det ikke er en ministers, men domstolenes opgave at vurdere, om en sigtet er forbryder eller ej. Men ikke desto mindre er Nick Hækkerups spontane reaktion absolut forståeligt. Så skulle en domstol kende den pågældende skyldig, sker det forhåbentlig efter straffelovens paragraf 114. Den såkaldte terrorparagraf åbner nemlig mulighed for fængsel på livstid. Sanktionen er aldeles passende, hvis den 28-årige skulle vise sig at have deltaget i Islamisk Stats uhyrlige forbrydelser. Måtte han i givet fald aldrig komme på fri fod eller i hvert fald sidde i fængsel, til han er en meget gammel mand ligesom den firedobbelte politimorder Palle Sørensen. Han tilbragte 33 år bag tremmer. Ahmad el-Haj blev ifølge flere medier hårdt såret under et bombeangreb og sidder i kørestol. Han har fortalt Weekendavisen, at han inderligt fortryder sine handlinger. I betragtning af de konsekvenser hans indsats for Islamisk Stat har haft for ham selv, er det såmænd ganske muligt. Nogen formildende omstændighed er det imidlertid ikke.

Annonce