Annonce
Sydjylland

Privatøkonomi: Skat, skat ikke… pensionsopsparing

Bodil Haas, Frøs Sparekasse

Pensionsopsparing og fradrag har i folkemunde altid "boet med hinanden", men efter forskellige omlægninger af skatte- og fradragssystemet er der i dag i højere grad tale om en skatteudskydelse end en skattefordel, når der foretages pensionsindbetalinger.

Derudover giver ikke alle pensionsindbetalinger fradrag ved indbetaling - lad os kigge ind i de tre muligheder, du har:

Aldersopsparingen er den eneste opsparingstype, der kan udbetales som en sum – enten ad flere eller én gang. Udbetalingen kan dog også ske i rater. Indbetaling giver ikke fradrag i skat – og der skal heller ikke betales skat eller afgift ved udbetaling af pengene. Fordelen består derfor i at afkast fra opsparingen alene beskattes med 15,3 procent, mens skatten er betydeligt højere på afkast af frie midler. Udbetaling fra aldersopsparingen påvirker ikke modregningen i folkepensionstillægget.

Hvor meget kan indbetales? I år kan alle indbetale op til 5.200 kroner på en Aldersopsparing. Har du fem år eller mindre til folkepensionsalder – eller er du gået på folkepension – kan der indbetales op til 48.000 kroner under visse omstændigheder. Indbetalingsloftet på aldersopsparingen kan alene udnyttes én gang – indbetaler du mere, bliver det for meget indbetalte pålagt en strafafgift.

Ratepension er for dig, der vil spare mere op end på aldersopsparingen. Pengene bliver udbetalt i rater over mindst 10 år og højst 30 år. Udbetalingsperioden vælger du først, når du skal have pengene udbetalt – her vælger du, om den skal have max gas de første 10 år, eller du hellere vil have et supplement over længere tid. Der betales ikke skat af indbetalingen ved ratepension - betaler du bundskat, er det satsen på cirka 38 procent, du slipper for at betale i skat – betaler du også topskat, er det satsen på i alt cirka 52 procent, du slipper for at betale. Herudover får du også et ekstra pensionsfradrag på 8 procent eller 22 procent af de første 71.500 kroner, du indbetaler til Ratepension og Livrenteopsparing. 8 procent fradraget er for dig, der har mere end 15 år til folkepensionsalder, og 22 procent fradraget er for dig, der har 15 år eller mindre til folkepensionsalder. Når du får fradrag for indbetaling til Ratepension, skal der også betales skat af udbetalingerne: De løbende udbetalinger beskattes på udbetalingstidspunktet – typisk til den lave bundskattesats. Herudover beskattes afkast fra Ratepension også kun med 15,3 procent. Udbetaling fra Ratepension giver modregning i folkepensionstillægget.

Hvor meget kan indbetales? I år kan du indbetale helt op til 55.900 kroner på en Ratepension, men indbetalingsloftet må kun udnyttes én gang. Hvis du overskrider indbetalingsloftet, får du ikke fradrag af det for meget indbetalte, og du skal jo betale skat af udbetalingerne – derfor er det et dårligt regnestykke for dig. Du kan vælge at få udbetalt det for meget indbetalte, eller flytte det for meget indbetalte til en Livrente og dermed opretholde dit fradrag.

Livrenteopsparing er den sidste mulighed for pensionsopsparing, du selv kan supplere med, når du har udnyttet indbetalingsmulighederne på Aldersopsparing og/eller Ratepension – eller hvis du kort og godt ønsker at "have penge hele livet": Fordelen ved Livrenteopsparing er nemlig lige præcis, at du får penge, så længe du lever. Livrenteopsparing og skat har akkurat de samme kendetegn, som indbetaling på Ratepension har. Og beskatning af udbetalingerne til formentlig den lave bundskattesats. Også her slipper du med at betale 15,3 procent i skat af afkastet fra din Livrenteopsparing. Udbetalingerne fra Livrenteopsparing modregnes i folkepensionstillægget.

Hvor meget kan indbetales? Rent faktisk kan du indbetale, så meget du vil på Livrenteopsparing, hvis du blot får din arbejdsgiver til at administrere indbetalingerne som en arbejdsgiverordning. Vil du indbetale selv, kan du indbetale helt op til 51.500 kroner uden at binde dig til det. Større indbetalinger kan også aftales, men da løber du ind i en 10-årig fradragsmæssig bindingsperiode.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce