Annonce
Sønderborg

Privat vil gerne støtte: Økologisk drøm får nej fra banken

Møllehusets Bed & Breakfast ligger i Havnbjerg i det tidligere møllehus på tingstedvej. Foto: Katrine Lund Walsted
Møllehusets Bed & Breakfast er indstillet til at få 340.000 kroner i støtte fra LAG Sønderborg-Aabenraa, som virksomheden kan få udbetalt, når den har udvidet sin forretning med tre værelser. Men banken vil ikke låne ejer Maren Wiese de penge, som hun har brug for at gennemføre projektet. En privat person vil låne Maren Wiese 100.000 til projektet.
Annonce

Havnbjerg: Det var en mangeårig drøm, der gik i opfyldelse, da Maren Wiese tidligere på året fik ja til at få 340.000 kroner i støtte fra LAG Sønderborg-Aabenraa. Pengene skal bruges til at udvide hendes bæredygtige bed and breakfast i Havnbjerg. Man kan søge om op til halvdelen af budgettet til et projekt hos LAG, som udbetaler pengene, når projektet er afsluttet. Derfor skal modtageren selv finansiere hele budgettet, inden nogle af pengene kommer retur.

Maren Wiese bruger sin opsparing på projektet, og har søgt sin bank om at låne de penge, som hun vil få retur fra LAG, da hun ikke selv kan lægge pengene ud. Men banken har sagt nej.

- Jeg vil fremme turismen, og når det her projekt er slut, får jeg plads til ti personer, som vil bruge Nordals. Det faktum kan banken måske godt se, men for at kunne låne penge skal man passe i deres kasser. Bankerne bestemmer, og i deres livssyn om et forbrugersamfund er der ikke plads til os, som gerne vil have et godt liv ude på landet og samtidig kan klare sig næsten uden penge. Jeg føler, at der ikke er plads til os med de lidt skøre ideer, som kan berige samfundet, siger Maren Wiese.

Hun har haft Møllehusets Bed & Breakfast siden 2010. I dag har stedet et værelse med bad og toilet, som stort set er udlejet året rundt. Udvidelsen skal bestå af tre værelser med eget badeværelse samt et lille fælleskøkken. Et projekt Maren Wiese har arbejdet på siden 2010, og hun har lagt overskuddet fra virksomheden i udvidelsen. Hun har gjort de ydre rammer klar, og nu skal håndværkere gøre det indvendige færdigt.

LAG-midler

Hos LAG Sønderborg-Aabenraa kan virksomheder, foreninger og netværk søge EU-tilskud fra landdistriktsprogrammet. For at kunne søge og få tilskud hos LAG Sønderborg-Aabenraa skal projektet ligge inden for et eller flere af indsatsområder som f.eks. turisme og fødevarer.
Annonce

Privat giver stort lån

Efter bankens nej, har Maren Wiese lånt 100.000 kroner af en privatperson, men hun mangler stadig omkring 300.000 kroner, som hun vil forsøge at låne ved private.

- Hvis pengesystemet ikke vil hjælpe, så kan vi selv skabe udvikling. Når jeg en dag får overskud, så vil jeg gerne låne af mine penge til andres projekter, siger Maren Wiese, der skal have afsluttet sit projekt i slutningen 2020 for at få de 340.000 kroner fra LAG.

Hun håber, at have afsluttet udvidelsen til juli.

Merethe Juul er koordinator for LAG Sønderborg-Aabenraa. Hun har et par gange oplevet, at indstillede projekter måtte opgive deres projekt, fordi de ikke kunne skaffe den fulde finansiering, inden de kunne modtage LAG-midlerne.

- Når man søger LAG-midler, kan man maksimum få 50 procent af udgifterne, og man skal selv tilvejebringe alle midlerne selv via bank eller egne midler. Sådan er spillets regler. Nogle har så desværre svære ved at låne pengene end andre. Vi har derfor haft nogle, der har opgivet, og derfor er vi blevet mere strikse, så ansøgerne skal have den resterende finansiering på plads, når de ansøger, siger Merete Juul.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aabenraa For abonnenter

Afstandskrav er lempet: Skolerne er klar til næsten normale skoledage

Annonce