Annonce
Esbjerg

Private institutioner føler sig snydt for børne-millioner: Vi risikerer at blive udsultet

I mandags blev Esbjerg Kommunes vuggestuer og børnehaver tildelt 9,9 millioner kroner til at skabe bedre normeringer. De private institutioner får dog ikke del i de midler, og det får nu flere til at kritisere aftalen. Arkivfoto
Mandag besluttede regeringen og dens støttepartier at sende 9,9 millioner kroner til Esbjerg for at styrke normeringen i kommunens daginstitutioner. De private børnehaver og vuggestuer får dog ikke glæde af pengene, og det vækker vrede. I flere institutioner kalder man tiltaget for forskelsbehandling, og man frygter, at forældrene nu vil vende dem ryggen.

Esbjerg: Det vakte stor glæde flere steder, da det mandag kom frem at Esbjerg Kommune kan se frem til at modtage 9,9 millioner kroner til at skabe bedre normeringer i de lokale børnehaver og vuggestuer.

Men ikke alle er lige begejstrede.

I den nye aftale om minimumsnormeringer får de private daginstitutioner nemlig ikke del i de 500 millioner kroner, der på landsplan sendes ud til kommunerne.

Derfor mener Tanja Krabbe, der er sekretariatschef Daginstitutionernes Landsorganisation, DLO, at aftalen er et udtryk for en uretfærdig forskelsbehandling, og hun frygter, at det i sidste ende vil gå ud over børnene rundt omkring i landet.

- De private daginstitutioner udfylder en stor rolle mange steder i landet, og derfor er det ærgerligt, at man har valgt at forbigå dem med denne aftale. Jeg frygter, at flere af institutionerne kan få svært ved at overleve på sigt, og det ville være et stort tab, siger Tanja Krabbe.

Konsekvensen af aftalen kan for flere af de private institutioner blive, at man hæver forældrebetalingen, og med det risikerer man at skabe mere ulighed på børneområdet.

- Regeringen har tidligere sagt, at den vil kæmpe for at skabe mindre ulighed på børneområdet. Men nu risikerer man i stedet at gøre det stik modsatte. Fremover kan man frygte, at det kun er børn af rige forældre, der vil have råd til at sende deres børn i en privat institution. Og det er ærgerligt, siger Tanja Krabbe, sekretariatschef i DLO.

Frygt for fremtiden

På landsplan går der mellem 20.000 og 25.000 børn i private daginstitutioner, og en af de institutioner, der risikerer at blive ramt af de manglende normeringskroner er Sankt Nikolaj Private Børnehave, som ligger i Esbjerg.

Her har man lige nu samme normering, som i resten af kommunen, og derfor frygter man, at det vil få store konsekvenser, at regeringen har set bort fra private børnehaver i den nye aftale.

- Det ærgrer mig virkelig, at vi er blevet overset, og jeg synes, at det er uretfærdigt. Der er en reel fare for, at vi bliver udsultet, og det ville være synd for de mange glade og tilfredse børn, der går hos os, siger Anne de Renouard, der er leder i børnehaven.

Hun frygter, at konsekvensen kan blive, at forældrene fremover vil vælge hendes institution fra.

- Vi bliver jo klart ringere stillet, end vi var før. Og det virker ærligt talt til, at aftalen er indgået på et uoplyst grundlag. For selv om vi er en privat institution, er vi ikke sat i verden for at tjene penge, men for at give børnene et godt tilbud. Vi har hidtil levet på lige vilkår med det offentlige, men det kommer til at ændre sig nu, siger Anne de Renouard, leder ved Sankt Nikolaj Private Børnehave.

Annonce

A-hold og B-hold

Også i Pinsekirkens Børnehave er man kritisk overfor aftalen. Her vækker det undren, at en socialdemokratisk regering ikke prioriterer lighed for børnene.

- Det ligeværdsprincip, der har været grundlæggende for institutionerne bliver der brudt med. Vores eneste mulighed er at skrue på prisen, og så risikerer man at inddele børnene i et A-hold og et B-hold. Det ønsker vi ikke, siger Helena Kjøller Rasmussen, leder i Pinsekirkens Børnehave.

I en anden af kommunens private institutioner er der dog mere optimisme at spore. Debbie Bisgaard Jensen er leder ved Troldehulen, og selv om hun mener, at forskelsbehandlingen er urimelig, frygter hun ikke for fremtiden.

- Det er et problem, at aftalen ikke tilgodeser de private institutioner, men vi skal nok klare os. Vi har i forvejen en god normering. Det er noget, vi prioriterer højt. Og derfor tror jeg ikke, at forældrene vil søge væk fra os, siger Debbie Bisgaard Jensen.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Fængselsdom: 21-årig mand voldtog hash-lammet kvinde to gange efter at have givet hende en stærk joint

Danmark

Onsdagens coronatal: Nu er over 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Sydjylland

Følg med her: Massiv kø på motorvejen mod Esbjerg

Annonce
Annonce
Annonce
Tønder

Butikscenter står snart halvtomt: Kommunen arbejder på femte år videre med at etablere lyskryds i området

Kolding For abonnenter

Voldtægtssag skaber utryghed hos beboere i ungdomsboliger: - Jeg føler hele tiden, jeg skal gå og holde øje med, hvem der render rundt her

Aabenraa

Om et år går det løs: Lokal vognmand skal hente de nye affaldsbeholdere

Haderslev

Sundplejen går til modangreb: Stævner kommune for millionbeløb

Nordtyskland

Stor kontrol: Bulgarsk lastbilchauffør var undervejs med ubetalt kæmpebøde og smuglercigaretter

Tønder For abonnenter

Nis og Camilla gik i Luksusfælden med en gæld på 222.000 kroner: - Vi vidste, at de ville tage bilen

Esbjerg

Voldsomt dobbelt-uheld på Esbjergmotorvejen: Mand hastet på hospitalet

Sydjylland

Følg med her: Massiv kø på motorvejen mod Esbjerg

Esbjerg For abonnenter

Havnearbejdere strammer skruen: Blokade om undervandsbåd lammer Esbjerg Havn

Danmark

Hun så sin konto gå i nul, mens hun talte i telefon med svindleren

Sønderborg For abonnenter

Ulkebøldam: Rensningen er begyndt, men slutdato er stadig ukendt

Esbjerg For abonnenter

Politikerne tøver med udstykning i Andrup: Nervøse ved udsigt til oversvømmelse af nyt boligområde

Haderslev

Borgmester: - Ingen vilde heste, bisoner eller kvæg i Pamhule Skov

Annonce